Μια σπάνια εικόνα του πλούτου της μοναρχίας θα έδινε η διαθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ, αν μπορούσε να τη δει το κοινό, όμως σε αντίθεση με εκείνες των απλών πολιτών της Βρετανίας, η δική της θα σφραγιστεί και θα φυλαχθεί σε χρηματοκιβώτιο για τουλάχιστον 90 χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρακτική αυτή, δηλαδή να σφραγίζονται οι διαθήκες των μελών της βασιλικής οικογένειας, ανάγεται στο 1910 και ξεκίνησε με τον άγνωστο στο ευρύ κοινό πρίγκιπα Φραγκίσκο της Τεκ.

Η διαθήκη του είναι μία από τις περίπου 30 που φυλάσσονται σε άγνωστη τοποθεσία στο Λονδίνο, υπό την επίβλεψη δικαστή.

Κατά παράδοση, μετά τον θάνατο ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας, ο εκτελεστής της διαθήκης προσφεύγει στο Οικογενειακό Δικαστήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου, ζητώντας να σφραγιστεί. Οι δικαστές ανέκαθεν έδιναν την έγκρισή τους.

Οι λεπτομέρειες για όλα αυτά ήταν ουσιαστικά άγνωστες μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ. Ανατέθηκε τότε στον δικαστή Άντριου ΜακΦάρλαν να εξετάσει το αίτημα σφράγισης της διαθήκης και εκείνος συμφώνησε, όμως αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητά την απόφασή του, ώστε το κοινό να πληροφορηθεί τι συμβαίνει και για ποιον λόγο.

«Ο βαθμός της δημοσιότητας που θα επέφερε η δημοσιοποίηση θα ήταν πολύ εκτενής και εντελώς αντίθετος προς τον σκοπό της διαφύλαξης της αξιοπρέπειας του μονάρχη», έγραψε τότε, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να παραμείνει μυστικό το περιεχόμενο της διαθήκης, ώστε να μπορέσει ο μονάρχης να εκπληρώνει τον συνταγματικό ρόλο του.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής αποκάλυψε την ύπαρξη ενός χρηματοκιβωτίου, στο οποίο φυλάσσονται οι διαθήκες, ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των σφραγισμένων εγγράφων.

Μεταξύ άλλων, στο χρηματοκιβώτιο βρίσκονται οι διαθήκες της βασιλομήτορος Ελισάβετ και της πριγκίπισσας Μαργαρίτας -και οι δύο πέθαναν το 2002. Η διαθήκη της Μαργαρίτας βρέθηκε το 2007 στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης, όταν ένας άνδρας ονόματι Ρόμπερτ Μπράουν ισχυρίστηκε ότι ήταν νόθος γιος της και ήθελε να πάρει στα χέρια του το έγγραφο για να επικυρώσει τη διεκδίκησή του.

Τα δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα ως παράλογο και δεν του δόθηκε πρόσβαση.

Ο πρίγκιπας Φραγκίσκος της Τεκ, η διαθήκη του οποίου είναι η παλαιότερη που φυλάσσεται στο χρηματοκιβώτιο, πέθανε το 1910 σε ηλικία 40 ετών. Ήταν ο νεότερος αδελφός της βασίλισσας Μαρίας, συζύγου του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ και γιαγιάς της βασίλισσας Ελισάβετ.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan για ελληνικές τράπεζες: Οι πιο ελκυστικές αποτιμήσεις στην Ευρώπη (πίνακες)

Bloomberg: Έκτακτος φόρος 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων – Στην τελική ευθεία οι προτάσεις της Κομισιόν

«Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε»: Πώς το διαχειρίστηκε ο μελισσοκόμος του Παλατιού