Σε επίπεδα ρεκόρ έχει φτάσει η ακρίβεια στη Βρετανία εξαιτίας του πληθωρισμού τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, καθώς οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν παρουσιάσει αύξηση που σε ετήσια βάση αναμένεται να αγγίξει τις 533 λίρες (632 ευρώ).

Σύμφωνα με το Bloomberg, ανακοίνωση της Kantar αναφέρει ότι στο διάστημα αυτό οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 11,6%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, δηλαδή από τότε που η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων άρχισε να καταγράφει τα συγκεκριμένα στοιχεία στη Βρετανία.

«Πλέον έχουμε φτάσει σε νέα κορύφωση του πληθωρισμού σε ό,τι αφορά τα είδη σούπερ μάρκετ, με τις τιμές σε προϊόντα όπως το βούτυρο, το γάλα και τα πουλερικά να σημειώνουν ένα από τα μεγαλύτερα άλματα», δήλωσε ο Fraser McKevitt, επικεφαλής του τμήματος λιανικής και καταναλωτικής πληροφόρησης της Kantar.

«Βλέπουμε ότι οι καταναλωτές κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπλέον απαιτήσεις του προϋπολογισμού των νοικοκυριών τους», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση 51,6% στις σειρές προϊόντων που φέρουν τις επωνυμίες των σούπερ μάρκετ, καθώς είναι πιο οικονομικά σε σχέση με τα επώνυμα.

Αύξηση καταγράφεται τους τελευταίους τρεις μήνες και συνολικά στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ που θεωρούνται φθηνότερα, όπως τα Aldi και Lidl. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες τα Aldi ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση 9% σε όλους τους ωρομίσθιους εργαζόμενους, ενώ είχε ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών δύο φορές.

Αντίστοιχες αυξήσεις έχουν ήδη κάνει ή ανακοινώσει τα τέσσερα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, Tesco, Sainsbury, Asda και Morrisons.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα σούπερ μάρκετ της χώρας επισημαίνουν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις των τιμών στους καταναλωτές, ενώ παράλληλα πρέπει να αντεπεξέλθουν και στις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, οι οποίες λυγίζουν και τα νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη

5+1 κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για την πορεία των μετοχών

Τελειώνει ο φόρος επιτηδεύματος – Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα €751 από την 1η Ιανουαρίου

Golden visa: Άμεση «ανάγκη» η διαφοροποίηση του ύψους επένδυσης σε ακίνητα σε περιοχές της επικράτειας