Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 9,4%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 40 χρόνια, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν κλιμακώσει το κόστος διαβίωσης της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακtορείου Reuters, o δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση, ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη των οικονομολόγων.

Αυτό αντιπροσώπευε μηνιαία κλίση 0,8% στις τιμές καταναλωτή, υπερβαίνοντας την αύξηση 0,7% του προηγούμενου μήνα, αλλά παραμένοντας κάτω από τη μηνιαία αύξηση 2,5% του Απριλίου.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε στην έκθεση της Τετάρτης ότι οι ενδεικτικές εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή βάσει μοντέλου “υποδηλώνουν ότι το ποσοστό του ΔΤΚ θα ήταν για τελευταία φορά υψηλότερο γύρω στο 1982, όπου οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από σχεδόν 11% τον Ιανουάριο έως περίπου 6,5% τον Δεκέμβριο”.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού προήλθαν από τα καύσιμα κίνησης και τα τρόφιμα, ανέφερε το ONS.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει πραγματοποιήσει πέντε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, αλλά ο διοικητής Andrew Bailey πρότεινε σε ομιλία του στο δείπνο του Mansion House Financial and Professional Services Dinner την Τρίτη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής του Αυγούστου.

Αυτό θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη μεμονωμένη αύξηση των επιτοκίων του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και ο Bailey υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρχουν “αν και αλλά” στη δέσμευση της Τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, αφού ο Διοικητής δέχθηκε δημόσια κριτική από αρκετούς από τους υποψήφιους του Συντηρητικού Κόμματος για την αντικατάσταση του Boris Johnson στην πρωθυπουργία.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόσω ολοταχώς για αύξηση 0,50% στα επιτόκια – Πώς επηρεάζεται η ζήτηση

Υδρογονάνθρακες: Με ισχυρό leader την αμερικανική ExxonMobil οι έρευνες στην Κρήτη

Europa Park: Το 2ο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σύστημα στον κόσμο σε οροφή σταδίου