Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ είπε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ότι βρισκόμαστε την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων που διήρκησαν εννέα μήνες αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των δυο πλευρών.

Μια συμφωνία θα διασφαλίσει ότι το εμπόριο προϊόντων που αντιστοιχεί στο ήμισυ του ετήσιου εμπορίου Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου, συνολικής αξίας σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων, θα παραμείνει ελεύθερο δασμών και ποσοστώσεων μετά την 31η Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν «μόνο λίγες ώρες» για να ακολουθήσουν τον πολύ «στενό» δρόμο για μια εμπορική συμφωνία που θα αποτρέψει το πιο ταραχώδες φινάλε στην κρίση του Brexit. «Είναι η στιγμή της αλήθειας», δήλωσε ο Μπαρνιέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά η πορεία προς μια τέτοια συμφωνία είναι πολύ στενή».

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή και σκοτεινή κατάσταση», είπε ο Barnier. “Έχουμε πολύ λίγο χρόνο που απομένει, λίγες μόνο ώρες για να εργαστούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με χρήσιμο τρόπο εάν θέλουμε να τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία την 1η Ιανουαρίου».

Η στερλίνα, η οποία ταλαντεύτηκε στο ρυθμό των ειδήσεων Brexit για πέντε χρόνια, υποχώρησε 0,5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,3513 δολάρια.

JP Morgan: Στο 70% οι πιθανότητες συμφωνίας

Η  αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan ανέφερε ότι η πιθανότητα μιας εμπορικής συμφωνίας του Brexit έχει αυξηθεί στο 70% από το 60%.

«Η αίσθησή μας είναι ότι η πιθανότητα μιας συμφωνίας έχει αυξηθεί από το 60-40 που είχαμε καθώς ξεκίνησε η εβδομάδα και τώρα την υπολογίζουμε σε 70-30», ανέφερε ο Μάλκομ Μπαρ, αναλυτής της JPMorgan, σε σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας.

«Κατά την άποψή μας, μπορούν να σχεδιαστούν λύσεις σε όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα, με τις οποίες και οι δύο πλευρές να μπορούν να ζήσουν, ακόμα κι αν η διαδικασία του να φθάσει κανείς σε αυτές είναι δύσκολη».

Διαβάστε ακόμη

Στα άκρα η μετοχική σύγκρουση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Πού οδηγούνται τώρα οι εξελίξεις

Τουρκία: Το δράμα των επενδυτών το 2020 και οι φόβοι για το 2021 – Τι τους επιφυλάσσει ο Ερντογάν