Mετά από δύο καταστροφικά κύματα κορωνοϊού το 2020 το Βέλγιο μπορεί να έχει βρει, πια, τη σωστή πολιτική για να περιορίσει την πανδημία.

Η χώρα με πληθυσμό άνω των 11 εκατομμυρίων η οποία κάποτε βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των νέων κρουσμάτων έχει κρατήσει τα επίπεδα θανάτων και νέων κρουσμάτων σχετικά σταθερά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Οκτώβριο, τα νέα κρούσματα εβδομαδιαία ξεπερνούσαν τα 1.000 ανά 100.000 άτομα σε πολλές περιοχές της χώρας. Τώρα το επίπεδο κρουσμάτων και θανάτων έχει πέσει στο ένα δέκατο εξ αυτού.

Με αρκετές χώρες της Ευρώπης να υποφέρουν με αύξηση των κρουσμάτων και κλονιζόμενα συστήματα υγείας, πολλοί αναρωτιούνται εάν το Βέλγιο τελικά βρήκε τη λύση. 

Η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές οδηγούνται σε ένα κοινό συμπέρασμα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποφύγει ριζικές αλλαγές τακτικής και ακολούθησε τη στρατηγική του Οκτωβρίου. Οταν αποφάσισε σε χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, το πραγματοποίησε προσεκτικά. Αυτή η επιτυχία, σύμφωνα με πολλούς θα οδηγήσει το Βέλγιο στην έξοδο από την πανδημία μαζί με τον μαζικό εμβολιασμό.

Δεν έτυχε, πέτυχε

Τον προηγούμενο Μάρτιο ο κορωνοϊός έπληξε τα μάλα το Βέλγιο. Τα κρούσματα και οι θάνατοι βρίσκονται σε τρομακτικά υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα σε γηροκομεία. Οι περιορισμοί χαλάρωσαν το καλοκαίρι, αλλά με την επάνοδο του δεύτερο κύματος το φθινόπωρο η χώρα βρέθηκε και πάλι πολιορκημένη.  

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλεξάντερ ντε Κρου, η οποία ανέλαβε τη διοίκηση της χώρας την 1η Οκτωβρίου δεν ήθελε να ακολουθήσει την ίδια πορεία. Με τον υπουργό Υγείας της χώρας Φρανκ Βαντενμπρούκε να προειδοποιεί για νέο “τσουνάμι” κορωνοϊού, η χώρα πέρασε σε κατάσταση αυστηρότατου lockdown ακόμη και την ίδια την ημέρα των Χριστουγέννων. 

Ακόμη και πιο πρόσφατα η χώρα απαγόρευσε τις άσκοπες μετακινήσεις μεταξύ 27 Ιανουάριου και 1ης Μαρτίου. 

Πολλοί βέλγοι, πάντως, δε συμφωνούν με το lockdown. Τα σχολεία, τα μαγαζιά, τα μουσεία και τα κομμωτήρια είναι πια ανοιχτά, αλλά τα ρεστοράν, τα μπαρ και τα σινεμά παραμένουν κλειστά. Ο κάθε πολίτης πρέπει να μείνει -επίσης- απομονωμένος.

Σύμφωνα με το Politico, o ιολόγος Στίβεν  βαν Γκουχτ, μέλος της ομάδας καταπολέμησης της πανδημίας της βελγικής κυβέρνησης αναφέρει πως οι βέλγοι πολιτικοί έμαθαν από τα μαθήματα που έγιναν παθήματα του 2020, ενώ εξήρε και τις προσπάθειες των πολιτών προς συμμόρφωση στους κανόνες που απέδωσαν.

Θεσμικός αχταρμάς

Στο Βέλγιο, όπως και σε άλλες χώρες στην ΕΕ, το νέο πρόβλημα είναι ο εμβολιασμός. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη οι δόσεις εμβολίων φτάνουν μόλις το 5% του πληθυσμού, παρόμοιο ποσοστό με τις περισσότερες χώρες του μπλοκ. Η Βρετανία από την άλλη, βρίσκεται στο 24%. Η κατάσταση, βέβαια, δεν είναι τόσο άσχημη όσο στη Γερμανία όπου τα εμβόλια έχουν μετατραπεί σε όπλο πολιτικής διαμάχης. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά πολλούς είναι το περίπλοκο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, το οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν ως “θεσμικό αχταρμά”, και το οποίο έχει αποτελέσει αχίλλειο πτέρνα στον εμβολιασμό αλλά και στην σύσταση και εφαρμογή μέτρων περιορισμού κατά της πανδημίας. Ενα μικρό παράδειγμα είναι πως στις Βρυξέλλες η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 10 μμ μέχρι τις 6 πμ, ενώ στη κοινότητα της Φλάνδρας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 πμ. Αρκετά υγειονομικά καταστήματα επίσης διασπώνται ανάλογα με την περιοχή τους μεταξύ κοινοτικών και ομοσπονδιακών.

Μέχρι τώρα οι βέλγοι, όπως και οι υπόλοιποι εξ ημών, υποφέρουν από την κούραση του lockdown, ενώ αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η υπομονή τελειώνει. Ολοι στη χώρα περιμένουν με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της συνάντησης της 26ης Φεβρουαρίου όταν η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα της καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμη:

Η μάχη των μίνι μάρκετ: Νέοι παίκτες για την «πίτα» των 8 δισ. ευρώ στη μικρή λιανική

«Τρενάκι του τρόμου» η πορεία του Bitcoin – Τι κρύβεται πίσω από τις ακραίες διακυμάνσεις στην τιμή του

13032: Νέο sms για τους πολίτες – Ποιες μετακινήσεις αφορά, πότε τίθεται σε ισχύ, τι ισχύει για το 13033