Δριμύτατη προειδοποίηση εξέδωσαν οι Ευρωβουλευτές όσον αφορά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και την ξηρασία, τονίζοντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η λειψυδρία, η επισιτιστική ασφάλεια και η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας την περασμένη Πέμπτη με θέμα την «Κρίση Νερού στην Ευρώπη», οι Ευρωβουλευτές έκαναν έκκληση για παρεμβάσεις οι οποίες θα αντιμετωπίσουν την λειψυδρία τη στιγμή που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο αισθητές στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ κατά τη διάρκεια της άνοιξης και ο ιστορικά ήπιος χειμώνας έχουν επηρεάσει τόσο τους παγετώνες όσο και τις λίμνες και τους ποταμούς της Ευρώπης, ενώ έχουν οδηγήσει σε πορείες διαμαρτυρίας για τη λειψυδρία στη Γαλλία και την Ισπανία. 

«Οι δορυφορικές φωτογραφίες υποδεικνύουν πως πολλά μέρη της Ε.Ε. όντως αντιμετωπίζουν πρόβληματα με την έλλειψη υδάτινων πόρων», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, προσθέτοντας πως «πολλές περιοχές υποφέρουν από ξηρασία, ενώ άλλες υποφέρουν από πλημμύρες. Οι περισσότερες περιοχές υποφέρουν λόγω της ρύπανσης των υδάτων αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι κάτι το οποίο προκαλεί έκπληξη».

Η Σίμσον υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εφαρμόσει νόμους για την προστασία των υδάτινων πόρων από τη δεκαετία του 1970, αλλά παραδέχτηκε πως η νομοθεσία αυτή δεν μπορεί, πια, να πετύχει πολλά.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο που χρειαζόμαστε μία νέα προσέγγιση. Δεν πρέπει να γίνουμε η ήπειρος η οποία καταλαβαίνει την πραγματική αξία του νερού αφού αυτό έχει στερέψει», επεσήμανε η Σίμσον.

Τα στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζουν πως η Γηραιά Ήπειρος πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα καλοκαίρι γεμάτο με πυρκαγιές, ξηρασία, πλημμύρες, κύματα καύσωνα και αύξηση των ασθενειών οι οποίες επιδεινώνονται με την αλλαγή του κλίματος, όπως η ελονοσία.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να προστατεύσουν το περιβάλλον από τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τις θερμές, καλοκαιρινές περιόδους

Πολλά από αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν την αύξηση του πρασίνου, των λιμνών και άλλων πηγών νερού στα αστικά κέντρα τα οποία θα προστατεύσουν τις περιοχές αυτές από τις πλημμύρες και θα μειώσουν τις θερμοκρασίες.

Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθεί και το αφήγημα της ποικιλίας σπαρτών στον γεωργικό τομέα αλλά και της αγρανάπαυσης και της αλλαγής των ημερομηνιών σποράς και σοδειάς. 

O «πόλεμος του νερού»

«Παρατηρούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης οι οποίες είναι πιο προφανείς από ποτέ. Η Ευρώπη επηρεάζεται από την ξηρασία, οι ποταμοί στερεύουν και η γεωργία πλήττεται σημαντικά. Η φύση υποφέρει», επεσήμανε η Δανή Ευρωβουλευτής Κρίστελ Σαλντεμόσε, προσθέτοντας πως «πρόκειται για έναν πόλεμο. Έναν πόλεμο για το νερό. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα που περνούν από τη δύναμή μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά είναι σημαντικό το γεγονός πως πρέπει να καταλάβουμε πως να διαχειριζόμαστε καλύτερα το πόσιμο νερό μας».

Σύμφωνα με δηλώσεις του στελέχους της ΜΚΟ The Nature Conservancy, Σοφί Τρεμολέ στο CNBC, η θερμοκρασία το ερχόμενο καλοκαίρι ενδέχεται να ξεπεράσει και τα περσινά, λυπητερά υψηλά, ενώ ενδέχεται να υπάρξει αυξημένος ανταγωνισμός για πηγές ύδρευσης.

«Η έλλειψη νερού είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Η ποιότητά του είναι, επίσης, πολύ σημαντική. Η ρύπανση των υδάτων αυξάνει το κόστος του νερού», επεσήμανε η Τρεμολέ.

Σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα τα οποία ανέλυσαν οι ερευνητές του αυστριακού Graz University από τις αρχές του έτους και ύστερα, η ξηρασία έχει επηρεάσει την Ευρώπη σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή η οποία δημοσιεύθηκε μετά από τις εκτιμήσεις των ερευνητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα περσινά υψηλά ρεκόρ θερμοκρασιών, η περσινή ξηρασία στην Ευρώπη ήταν η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών.

«Κάθε καλοκαίρι η Ευρώπη υποφέρει λόγω λειψυδρίας, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται. Το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να αποτελέσει το χειρότερο στην ιστορία», τόνισε ο Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωβουλής, Χουάν Ιγνάσιο Ζόιδο Άλβαρεζ. 

Ο Άλβαρεζ ο οποίος έχει θητεύσει και ως Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας τόνισε πως οι πηγές νερού της χώρας του βρίσκονται στο 50% των συνολικών τους αποθεμάτων.

«Ο συνδυασμός της έλλειψης βροχοπτώσεων και των ακραίων θερμοκρασιών έχει προκαλέσει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την επισιτιστική μας ασφάλεια αλλά και το βιος εκατομμυρίων αγροτών», τόνισε ο Άλβαρεζ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων.

Τέλος, σύμφωνα με τον Σαλβατόρε Ντε Μέο, η γεωργία είναι ένας από τους τομείς ο οποίος θα πληγεί περισσότερο από τη λειψυδρία, ενώ οι αγρότες θα δυσκολευτούν να παράγουν αρκετές ποσότητες τροφίμων.

«Η επισιτιστική μας ασφάλεια εξαρτάται από τον τρόπο τον οποίο θα διαχειριστούμε τους υδάτινους πόρους μας», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής.

Διαβάστε ακόμη

Στεγαστικά δάνεια: Τι δείχνουν τα νέα τιμολόγια – Αύξηση στη ζήτηση για σταθερά επιτόκια

Τα (πιο) φρέσκα γκάλοπ, ο Καζάκος στο Χρηματιστήριο, το νέο παιδί των Lamda – ΤΕΜΕΣ, το φιλικό διαζύγιο και ο χάρτινος πύργος

Το ακίνητο στην Ακρόπολη του «Mr. Bodyline» που έφυγε σε πλειστηριασμό σαν «ζεστό ψωμί»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ