Στο νησί της ναυτοσύνης, τη Χίο, και πιο συγκεκριμένα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση των δράσεων του πιλοτικού προγράμματος «Chios Climate Chance». Μιας πρωτοβουλίας που συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των δημοτικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας και σηματοδοτεί με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη σύμπραξης όλων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ιδρυμα Μαρία Τσάκος, το Ιδρυμα Ιωάννης Σπ. Λάτσης και τη HELMEPA – Ελληνική Ενωση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και αφορά την πράσινη μετάβαση του νησιού.  Εχει δε χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό και στοχεύει στην αντιμετώπιση του ελλείμματος γνώσης και κατανόησης γύρω από την κλιματική αλλαγή μέσα από μια σειρά δράσεων που ενσωματώνονται στην καθημερινότητα των κατοίκων της Χίου. Είναι διετούς διάρκειας και υλοποιείται σε συνεργασία με τους μαθητές και μαθήτριες του Πρότυπου Επαγγελματικού Ναυτικού Λυκείου TEENS, που αναλαμβάνουν δράση ως το φυτώριο εθελοντών του Προγράμματος.

Ο καπεταν Παναγιώτης Τσάκος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η επιστροφή στις ρίζες μας είναι το μέλλον και η σωτηρία μας». Μέσα σε λίγες λέξεις, ο καπετάνιος συνόψισε όλη τη φιλοσοφία για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική καταστροφή που είναι ήδη εδώ και απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη πάνω σε αυτόν. Απευθυνόμενος στους σπουδαστές που παρακολούθησαν την εκδήλωση είπε: «Εσείς μπαίνετε σε έναν κόσμο που για εμάς τους παλιούς δεν υπήρχε. Αυτό μόνο να φανταστείτε και γι’ αυτό να προετοιμαστείτε. Το μυστικό για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση είναι η επιστροφή στις ρίζες». Και συνέχισε: «Στη Χίο έχω φυτέψει όλα μου τα οικόπεδα και δεν υπάρχει κάτι που να μην το παράγω. Είμαι μελισσοκόμος, βγάζουμε ντοματάκια τα οποία είναι ήδη στα μαγαζιά μέσω υδροπονίας, νερό από πηγές το οποίο εμφιαλώνεται – είναι από τις καλύτερες επενδύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.

Και αυτό το συνεχίζουμε». Επεσήμανε ότι «η επιστροφή στις ρίζες θα φτιάξει μία καινούρια κοινωνία Ελλήνων που θα είναι πιο κοντά στη δική μας εποχή από πλευράς αρχών, από πλευράς οικονομίας, από πλευρά διαιτολογίου, από πλευράς αποφυγής σπατάλης, με λιγότερα απόβλητα και λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου και λοιπές ουσίες, που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε και να μας αντέξει η Γη, να μας αντέξει ο πλανήτης μας. Γιατί όπως λέει και ο Γιάννης Μανιάτης στο βιβλίο που μας παρουσίασε, “πλανήτης Β” δεν υπάρχει. Και αυτό το διασταύρωσα με τον συμπατριώτη μας Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος ψάχνει στους γαλαξίες να βρει « “πλανήτη Β” », αλλά μου λέει: “Πατριώτη, μην περιμένεις τίποτα, εδώ θα μείνουμε”. Η επιστροφή στις ρίζες μας, στη φύση, είναι το μέλλον και η σωτηρία μας».

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο καπεταν Παναγιώτης Τσάκος, ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, ο Ευθύμης Μητρόπουλος και η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Διονυσία Αυγερινοπούλου

Οπως σημείωσε ο καπεταν Παναγιώτης Τσάκος στο περιθώριο της εκδήλωσης, «η προστασία του περιβάλλοντος είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε και είναι ανάγκη να μεταδώσουμε αυτή την αίσθηση επείγοντος και υπευθυνότητας στη νέα γενιά. Τους οφείλουμε να αποκτήσουν μια βαθιά εκτίμηση για τον περιβάλλοντα κόσμο και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να γίνουν φορείς θετικής αλλαγής. Γιατί αυτοί είναι που θα κληρονομήσουν τα αποτελέσματα των πράξεών μας, και αυτοί είναι που πρέπει να χαράξουν την πορεία προς μια πιο δίκαιη και αρμονική σχέση με τον πλανήτη μας». Για να προσθέσει: «Η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, ναυτικοί και εφοπλιστές, με επικεφαλής τον αείμνηστο Γεώργιο Λιβανό, είχε δει αυτές τις προκλήσεις και τους επερχόμενους κινδύνους. Δεκαετίες πριν και χωρίς κανείς να τους υποχρεώσει δημιούργησαν τη σημερινή HELMEPA, από το 1980, στην οποία είμαι ιδρυτικό μέλος και θήτευσα ως γραμματέας». Και προέτρεψε: «Εύχομαι καλή επιτυχία στο πιλοτικό πρόγραμμα που εγκαινιάζουμε σήμερα και σας καλώ όλους να το αγκαλιάσουμε, να φροντίσουμε να πετύχει εδώ στη Χίο πρώτα και στη συνέχεια να το επεκτείνουμε και να το “εξαγάγουμε” και στα άλλα νησιά. Για κάτι τέτοιο, επείγει να στρωθούμε στη δουλειά από σήμερα κιόλας».

Η Εύα Λιανού

Η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννης Σπ. Λάτσης, Εύα Λιανού, ανέφερε μία φράση του αείμνηστου Γιάννη Λάτση: «Κανείς δεν δικαιούται μνείας ή επαίνων όταν πράττει το στοιχειώδες καθήκον προς την πατρίδα και τους συνανθρώπους του». Και συνέχισε: «Και είναι πράγματι ευτυχές ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ μοιραζόμαστε το ίδιο αίσθημα καθήκοντος απέναντι στον πλανήτη, στο περιβάλλον, στην πατρίδα μας, και κυρίως απέναντι στις νεότερες και επερχόμενες γενιές». Και πρόσθεσε: «Το περιβάλλον, όπως και η δημοκρατία άλλωστε, είναι δείγμα πολιτισμού. Και η Ελλάδα εδώ οφείλει να είναι πρωτοπόρος. Το επιβάλλει η ιστορία μας, το επιβάλλει η διαχρονική συνεισφορά μας στον παγκόσμιο πολιτισμό και το επιτάσσει η απαράμιλλη ομορφιά της χώρας μας που δεν πρέπει να χαθεί».

Η Εύα Λιανού, γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννης Σπ. Λάτσης

Για το πιλοτικό πρόγραμμα CCC είπε: «Η κοινωφελής στρατηγική του ιδρύματος εστιάζεται στη διαχείριση και χρηματοδότηση προγραμμάτων που εντάσσονται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες: την Εκπαίδευση & την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων, την Καινοτομία & τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κοινωνική Δράση & Αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο αυτών των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας εντάσσεται και η σύμπραξή μας με το Ιδρυμα Μαρία Τσάκος και την HELMEPA για την υποστήριξη του πιλοτικού Προγράμματος “Chios Climate Chance”». Τόνισε ότι η ανάπτυξη μιας εντονότερης περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να γεφυρωθεί το νοητικό χάσμα του πώς η ευαισθησία για το παγκόσμιο/πλανητικό θα μεταφραστεί και θα εξειδικευτεί σε ευαισθησία και δράση για το περιβάλλον στο εθνικό και τοπικό επίπεδο.

«Και εδώ ο ρόλος της εκπαίδευσης στην αλλαγή συμπεριφορών και στάσεων προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον είναι καθοριστικός. Μέσω της ενίσχυσης της γνώσης και της ευαισθητοποίησης, η εκπαίδευση εξοπλίζει τα άτομα με τα εργαλεία για να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της κλιματικής αλλαγής, επιτρέποντάς τους να κάνουν επιλογές βασισμένες στη γνώση και να υποστηρίξουν τη δράση με ουσιαστικό τρόπο. Πέρα από τη μετάδοση γνώσεων, η εκπαίδευση ενθαρρύνει τα άτομα να απαιτούν και να υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινή τους ζωή και προάγει την έννοια της λογοδοσίας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», είπε, και πρόσθεσε: «Η έναρξη αυτού του εκπαιδευτικού ταξιδιού από μικρή ηλικία, από το νηπιαγωγείο ακόμα, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αξιοποιεί τη δεκτικότητα των παιδιών σε νέες ιδέες και τη δυνατότητά τους να ενεργούν ως φορείς αλλαγής στην κοινωνία που ζουν».

Ο Ευθύμιος Μητρόπουλος

Ο Ευθύμιος Μητρόπουλος, πρώην γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, είπε: «Εκείνο που θα σας παρακαλούσα να συγκρατήσετε εν προκειμένωῳ είναι το ανθρωπογενές της φύσης της κλιματικής αλλαγής – με δυο λόγια και κάπως κυνικά: για την αναγνωρισμένη πλέον κατάντια του πλανήτη υπεύθυνοι είμαστε εμείς. Αρα, σε μας πέφτει η ευθύνη να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα – πριν να είναι πολύ-πολύ αργά, γιατί ήδη είναι αργά!».

Μιλώντας για το πιλοτικό πρόγραμμα CCC είπε: «Από τα 17 projects που τα συνεργαζόμενα ιδρύματα αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στο περί την Κλιματική Αλλαγή πρόγραμμά τους, το δικό μας ίδρυμα συμφώνησε να αναλάβει, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ιδρυμα Γιάννη Λάτση, τη δημιουργία μιας Ψηφιακής Ακαδημίας ενημέρωσης των Ελλήνων σε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής». Και συμπλήρωσε: «Το πιλοτικό πρόγραμμα CCC στοχεύει στην καλλιέργεια νοοτροπίας προαγωγικής ατομικών και συλλογικών δράσεων, καθώς και στην υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών για τον μετριασμό των φαινομένων κλιματικής αλλαγής. Επιπροσθέτως, θα επιδιώξει την αξιοποίηση σειράς από έξυπνα/φιλικά/συνδυαστικά εργαλεία πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων στη δράση, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε ομάδας-στόχου. Στις προθέσεις μας είναι εντέλει, και αν το αποτέλεσμα στη δοκιμή της Χίου κριθεί επιτυχές, η μεθοδολογία του και η εν γένει πιλοτική δράση να αποτελέσει πρότυπο (και βέλτιστη πρακτική) υλοποίησης και σε άλλα νησιά και γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας».

Ο Ευθύμης Μητρόπουλος, ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ και ο Συμεών Παληός με τον συντάκτη του «b.s.» Μηνά Τσαμόπουλο

Η HELMEPA

Η γενική διευθύντρια της HELMEPA Ολγα Σταυροπούλου τόνισε: «Η Χίος ενδιαφέρεται να κατανοήσει. Γιατί είναι μία πρωτοβουλία κατανόησης. Δεν μπορούμε να πάμε να διαχειριστούμε κάτι χωρίς προηγουμένως να το έχουμε κατανοήσει. Δεν πρέπει απλώς να αντιδρούμε αλλά να ανταποκρινόμαστε. Είναι μία ευκαιρία ανταπόκρισης το πρόγραμμα αυτό. Πρέπει να μάθουμε, να καούμε, πριν αρχίσουμε να σχεδιάζουμε. Γιατί συνήθως σχεδιάζουμε χωρίς να έχουμε ακούσει αυτούς για τους οποίους σχεδιάζουμε. Σχεδιάζουμε για τους νέους χωρίς να έχουμε ακούσει τους νέους κ.λπ. Θέλουμε να πετύχουμε αλλαγή νοοτροπίας και όχι μία αλλαγή για έξι μήνες. Να το κατακτήσουμε, να το αυτοματοποιήσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν νέο τρόπο σκέψης με επίκεντρο τον άνθρωπο ανεξαιρέτως ηλικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας, εκπαιδευτικού υπόβαθρου. Θέλουμε να μιλήσουμε με όλους. Το πρόγραμμα θα τρέξει για δύο χρόνια».

Ο Κινέζος πρέσβης

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το C3 (Chios Climate Chance) μπορεί να γίνει C5, που σημαίνει Chios Climate Chance with Chinese Contribution – Χίος, Κλίμα, Ευκαιρία με Κινεζική Συνδρομή Το 2023, η εγκατεστημένη ισχύς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της χώρας. Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ηλιακές κυψέλες και οι μπαταρίες λιθίου έχουν γίνει σημαντικά προϊόντα για τις εξαγωγές. Η Ελλάδα έχει θέσει την πράσινη οικονομία ως μία από τις προτεραιότητές της, καταβάλλοντας πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και εφαρμόζοντας το πρόγραμμα βιωσιμότητας GR-Eco Islands».

Ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ με τον Συμεών Παληό

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Η τεχνολογική και βιομηχανική ικανότητα της Κίνας στον τομέα των ΑΠΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί επίσης από τη ναυτιλιακή βιομηχανία να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Κίνα και η Ελλάδα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία σε τομείς όπως η κατασκευή πράσινων πλοίων, η κατασκευή πράσινων λιμένων και η επιστημονική έρευνα. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί επίσης από τη ναυτιλιακή βιομηχανία να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Και κατέληξε λέγοντας: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τα μεγάλα επιτεύγματα και τη συμβολή της HELMEPA στη μάχη με την κλιματική αλλαγή και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Χάρη στη σκληρή δουλειά της HELMEPA όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τη σημασία της προστασίας των ωκεανών».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο πλοιοκτήτης Συμεών Παληός, η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτης Κριμιζής, ο δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος, ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Καρτάλης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Γιάννης Μανιάτης, ο δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ.

Διαβάστε ακόμη 

Γιατί οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραμένουν και φέτος στα ύψη

Πότε θα ανοίξουν τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ με τον μήνα

Εμπρηστικές δηλώσεις Τραμπ: «Αν δεν εκλεγώ θα γίνει μακελειό – Ο ανίκανος Μπάιντεν, οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ