Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα γράφει ιστορία. Το 2022 αναμένεται να αποδειχθεί χρονιά ρεκόρ με τη Σαντορίνη να κρατάει τα πρωτεία με 741 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων ακολουθούμενη σε απόσταση αναπνοής από τον Πειραιά με 729 προσεγγίσεις και τη Μύκονο με 692.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, ο αριθμός προκρατήσεων κρουαζιερόπλοιων για φέτος στην Ελλάδα αγγίζει τις 4.939 προσεγγίσεις.

Tο 2021 στα ελληνικά λιμάνια έγιναν 2.064 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων με 1.418.315 επιβάτες, έναντι 3.979 με 5.552.384 επιβάτες το 2019, έτος κατά το οποίο δεν υπήρχαν υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας.

Οι 45 και πλέον προορισμοί της χώρας μας προσφέρουν τις ανάλογες υπηρεσίες στα πλοία διαφόρων μεγεθών που προσεγγίζουν.

Παρακολουθώντας τη φετινή περίοδο στην Ελλάδα, φθάνουμε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

■ Τα μεν μικρά σε χωρητικότητα πλοία έχουν πληρότητα 80%-95%, ενώ τα πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας διακινούν περίπου το 50%-60% του συνολικού αριθμού επιβατών που είναι πιστοποιημένα.

■ Τα τελικά αποτελέσματα της φετινής περιόδου αναμένεται ότι θα φτάσουν σε αρκετά υψηλό αριθμό προσεγγίσεων πλοίων, αλλά με αρκετά μικρότερο αριθμό επιβατών απ’ ό,τι αναμενόταν. Στα τέλη του 2022 που θα έχουμε εξαγάγει τα πραγματικά αποτελέσματα, θα μπορούμε να οριστικοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας».

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να «ξεμπλοκάρετε» τις διαδικασίες για μεταβίβαση ακίνητου

Τα φασκελοκουκουλώματα της ΕΥΠ, το πατίνι του Τζώρτζη, ο Σωκράτης, η Σοφία και η Λουκία…

Πλειστηριασμοί: Λάκης Γαβαλάς και Ανθή Αγούδημου πάλι στο στόχαστρο