Εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων, αύξηση του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά, αύξηση των επιτοκίων από τις τράπεζες για να φρενάρουν τον πληθωρισμό, αποδυνάμωση της καταναλωτικής δύναμης που οδηγεί στη μείωση της ζήτησης εμπορευμάτων, η ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έως τώρα ζούσε «στον χρυσό αιώνα του Περικλή» κοιτάζει πλέον κατάματα την…αβεβαιότητα.

Ο δρ Ιωάννης Κούστας πρόεδρος και CEO της εισηγμένης την αμερικανική χρηματαγορά Danaos ακτινογράφησε την κατάσταση της ναυλαγοράς μιλώντας στο συνέδριο Marine Money που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Θέμα της συζήτησης ήταν «Danaos: Μία 10ετία rollercoaster» και αφορούσε την οικονομική εκτόξευση της εταιρείας μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Έλληνας πλοιοκτήτης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι κάποιες εταιρείες θα αναγκαστούν να πουλήσουν πλοία τις νέες υπό διαμόρφωση συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου.

«Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται γύρω στο 10%, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το πότε θα σταματήσουν οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια ορισμένες εταιρείες θα οδηγηθούν σε πωλήσεις πλοίων» είπε και συμπλήρωσε: «Εάν υποχωρήσει η ζήτηση, δεν μπορείς να κρυφτείς πουθενά».

Ο δρ Ιωάννης Κούστας συνιστά στους συνεργάτες του να είναι υπομονετικοί μέχρι να δουν ποια κατεύθυνση θα πάρει η παγκόσμια οικονομία και οι ναυλαγορές αφού στην εξίσωση έχει μπει η γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Στην Danaos πιστεύουν ότι με την υποχώρηση της ναυλαγοράς θα δημιουργηθούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες αφού η βραδεία παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ήτοι μείωση της ζήτησης, μείωση των ναύλων και μείωση των τιμών αγοράς ενός πλοίου.

Τις ευκαιρίες αυτές είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί η Danaos που έχει τεράστια ρευστότητα. Η κερδοφορία της έφθασε το 2021 το ένα δισεκατομμύριο δολάρια ενώ το α΄ εξάμηνο του 2022 κατέγραψε κέρδη ύψους 340 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης τα έσοδα με βάση τα χρονοναυλοσύμφωνα έως και το 2028 ανέρχεται στα 2,3 δισεκατομμύρια.

Διαβάστε ακόμα:

EuroAsia Interconnector: Έφτασε η μεγάλη μέρα για το ενεργειακό mega project (pics)

Politico: Ο Πούτιν ηττάται – Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Οικογένεια Ακκά: Μετά την ΕΛΥΦ, στο σφυρί και τα «Κλωστήρια Θράκης»