Έκκληση στους Έλληνες εφοπλιστές να αντιταχθούν σε προστατευτικές πολιτικές όπως η αποσύνδεση και η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού έκανε ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Xiao Junzheng από τη Χίο όπου συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση του πιλοτικού προγράμματος Chios Climate Chance που υλοποιείται από το ’Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος», το Ίδρυμα Ιωάννης Σπ. Λάτσης και τη HELMEPA και αφορά την πράσινη μετάβαση του νησιού.

Τόνισε δε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να διεξάγει τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα: στη θάλασσα, στα λιμάνια και στον σιδηρόδρομο, έτσι ώστε να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου logistics, που συνδέει όχι μόνο τη θάλασσα και τη στεριά, αλλά και την Ασία και την Ευρώπη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Κινέζος πρέσβης είπε:

«Οι Έλληνες αγκαλιάζουν τον ωκεανό και έχουν αναπτύξει μια πολύ ισχυρή ναυτιλιακή βιομηχανία. Τα εμπορικά πλοία της Ελλάδας ταξιδεύουν σχεδόν σε κάθε γωνιά του ωκεανού. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στο παγκόσμιο εμπόριο. Η ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας έχει αποδείξει ότι ο κόσμος μας δεν χωρίζεται από τον ωκεανό σε διάφορα απομονωμένα νησιά, αλλά συνδέεται από τον ωκεανό ως μια κοινή κοινότητα. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν πάντα στο μυαλό τους ολόκληρο τον κόσμο και αγωνίζονται μέσα στα ρεύματα της παγκοσμιοποίησης» και συνέχισε λέγοντας:

«Έτσι, οι Έλληνες πλοιοκτήτες θα μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα και να υποστηρίξουν την καθολικά επωφελή και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική παγκοσμιοποίηση και να αντιταχθούν σε προστατευτικές πολιτικές όπως η αποσύνδεση και η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού. Πιστεύουμε, ότι μόνο με την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας με κοινό μέλλον αντί να διαλύουμε τον κόσμο μας, θα μπορούσαμε να βρούμε τις λαμπρές προοπτικές του κόσμου μας».

Υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά ιστορία στη ναυτιλιακή συνεργασία: «Η σημερινή συνεργασία Κίνας-Ελλάδας στη ναυτιλία είναι αποτέλεσμα της επιλογής της αγοράς και του καταμερισμού εργασίας, που δείχνει το πνεύμα του win-win αποτελέσματος. Η Κίνα δεσμεύεται να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Ελλάδα στη ναυτιλία, συνεχίζοντας να κατασκευάζει πλοία με τις πιο λογικές τιμές και αποτελεσματική παράδοση. Η Κίνα αναγνωρίζει επίσης τη στρατηγική σημασία της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας. Και έχουμε σημαντικά έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά και το China-Europe Land Sea Express και προσέθεσε:

«Η Κίνα θα συνεχίσει να διεξάγει τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα: στη θάλασσα, στα λιμάνια και στον σιδηρόδρομο, έτσι ώστε να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου logistics, που συνδέει όχι μόνο τη θάλασσα και τη στεριά, αλλά και την Ασία και την Ευρώπη. Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν διαφορετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα της ναυτιλίας. Η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, η κινεζική πλευρά ζητά την υποστήριξη και τη βοήθεια των Ελλήνων φίλων μας σε τομείς όπως η ασφάλιση πλοίων, η ναυτική διαιτησία, η εκπαίδευση προσωπικού, η ναυτιλιακή χρηματοδότηση κ.λπ.».

Όπως επεσήμανε ο Xiao Junzheng η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η επιστήμη και η τεχνολογία της Κίνας και οι βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναπτύσσονται πολύ γρήγορα ενώ υτπγράμμισε ότι η τεχνολογική και βιομηχανική ικανότητα της Κίνας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της Ελλάδας.

Είπε ακόμη: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί επίσης από τη ναυτιλιακή βιομηχανία να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Κίνα και η Ελλάδα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία σε τομείς όπως η κατασκευή πράσινων πλοίων, η κατασκευή πράσινων λιμένων και η επιστημονική έρευνα. Απολαμβάνουμε επίσης μεγάλες δυνατότητες στον συγκεκριμένο τομέα. Το C3 (Chios Climate Chance) μπορεί να γίνει C5, που σημαίνει Chios Climate Chance with Chinese Contribution.

Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει επίσης να μάθουμε από την αρχαία σοφία και να αντλήσουμε πνευματική δύναμη. Σύμφωνα με τον κινεζικό πολιτισμό, οι άνθρωποι θα πρέπει να επιδιώκουν την ενότητα της φύσης και της ανθρωπότητας και να ακολουθούν την πορεία και τους νόμους της φύσης και να επιδιώκουν την αρμονία μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης. Στην αρχαία Ελλάδα, πολλοί φιλόσοφοι υιοθετούν επίσης μια ολιστική προσέγγιση για να αντιμετωπίσουν τη σχέση μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης. Στο βιβλίο του Αέρες, ύδατα και τόποι, ο Ιπποκράτης τονίζει ότι η υγεία της ανθρωπότητας εξαρτάται από την καθαριότητα του περιβάλλοντος».

*Στη φωτογραφία η Wang Lai diplomatic attache στην κινεζική πρεσβεία, ο Ευθύμης Μητρόπουλος πρώην Γ.Γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ και πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, ο πρέσβης Xiao Junzheng και ο πλοιοκτήτης  Συμεών Παληός

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Πέφτει η «αυλαία» για το placement – Οι «προβολείς» στην τιμή διάθεσης και τις μετοχικές εξελίξεις

Χατζηδάκης: Οι 350.000 από τις 600.000 από τη γενιά του brain drain έχουν γυρίσει

Κεραμέως κατά ΑΔΕΔΥ για κήρυξη απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ