Με μια μακροσκελή ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ κάνει λόγο για τις προσπάθειες οι οποίες καρποφόρησαν σχετικά με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο λιμάνι του Πειραιά, «η αδιαλλαξία έσπασε, οι αγώνες έχουν αποτελέσματα! Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο το δικό μας κάστρο, το σωματείο μας. Κατοχυρώνουμε όσα κερδίσαμε και συνεχίζουμε με βάση τις διεκδικήσεις μας» σημείωσε η ΕΝΕΔΕΠ.

Ακολουθεί  η ανακοίνωση:

«Συνάδελφοι,

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι, η μαζική συμμετοχή και περισσότερο η μαζικότατη απάντηση σε όλες τις δυνάμεις καταστολής, στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που καθοδηγούσαν τα ίδια τα στελέχη εργοδοσίας αλλά και των δικών τους παιδιών δήθεν «συνδικαλιστών», έχουν αποτελέσματα. Οι κατακτήσεις είναι πολλαπλάσιες αυτών που μπορούμε να αντιληφθούμε, είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Είναι αποτέλεσμα του πολύμηνου αποφασιστικού αγώνα, με τη δύναμη της οργάνωσης, της συσπείρωσης της πλειοψηφίας των συναδέλφων αλλά και της τεράστιας αλληλεγγύης που εκφράστηκε με κάθε τρόπο από όλη την Ελλάδα, Δύναμη μας η ενότητα όλων των εργαζομένων , έγινε πράξη «ένας για όλους και όλοι για έναν»
Εμείς συνάδελφοι, μέσα από τη συλλογική αγωνιστική δράση του Σωματείου μας ΕΝΕΔΕΠ και με την συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων, σπάσαμε την αδιαλλαξία και τους εκβιασμούς, η εργοδοσία έφερε επιτέλους πρόταση για Συλλογική Σύμβαση η οποία εμπεριέχει: Ένταξη στα ΒΑΕ, σταδιακή ένταξη των εργαζομένων σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, αυξήσεις στους μισθούς.

Η μαζική ΓΣ των μελών μας, την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το ΔΣ για να προχωρήσει την διαπραγμάτευση πάνω σε ορισμένα βασικά ζητήματα που έχουμε θέσει. Αυτά είναι η αποτύπωση του βασικού μισθού ανά ειδικότητα για όλους τους εργαζόμενους και το ποσοστό των προσαυξήσεων που περιλαμβάνει το ποσό που η εταιρία δίνει ως μεροκάματο. Η μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης να γίνεται με πρώτο κριτήριο την παλαιότητα και την οικογενειακή κατάσταση, να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου για τα ΒΑΕ, να προχωρήσει η εφαρμογή των προτάσεων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που έχουμε καταθέσει ως Σωματείο στην επιτροπή Υγεία και Ασφάλειας.

Συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζουμε ότι με τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας έχουμε καταφέρει από το 2014 μέχρι σήμερα να πετύχουμε σημαντικές νίκες! Όλοι γνωρίζουμε ότι από το 2014 κάθε κατάκτηση στο λιμάνι οφείλεται στην διεκδικητική, αγωνιστική και συνεπή στάση μας με μπροστάρη το Σωματείο μας-ΕΝΕΔΕΠ.

Ολοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την ΕΝΕΔΕΠ και τους αγώνες μας, το λιμάνι θα ήταν ακόμα το κάτεργο του 2010 αλλά κόντρα σε δικαστήρια , αντεργατικούς νόμους, κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων , δυνάμεις καταστολής, απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, πληρωμένα ΜΜΕ, δηλαδή απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να πετύχουμε κι άλλες κατακτήσεις. Το σκαρί που λέγεται ΕΝΕΔΕΠ είναι γερό , κάθε μέρα δυναμώνει και έχει σταθερό προσανατολισμό την ικανοποίηση των διεκδικήσεων των εργαζομένων στο λιμάνι.
Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε νέα πρόταση που φέρνει η εργοδοσία και η κυβέρνηση ήταν και είναι αποτέλεσμα των δικών μας διεκδικήσεων και αγώνων.

Συνάδελφοι,

Μέσα σε όλη αυτή την αγωνιστική μας πορεία δεν πρέπει να ξεχνάμε…. Αυτούς που νταραβερίζονται με την εργοδοσία, αυτούς που δεν ντράπηκαν να κάτσουν δίπλα-δίπλα με την εργοδοσία στα άδεια πούλμαν της απεργοσπασίας, αλλά απέναντι στους εκατοντάδες συναδέλφους τους, που έδιναν συσπειρωμένοι τον δίκαιο αγώνα για όλους.

Αυτούς που πιπιλάνε την εργοδοτική καραμέλα των «παράνομων» απεργιών, αλλά δεν τολμάνε να αποκαλύψουν την αλήθεια ότι ΌΛΑ ΤΑ ΑΙΤΉΜΑΤΑ των απεργιών μας ΔΙΚΑΙΏΘΗΚΑΝ στην πράξη, με τους δίκαιους, συνεπείς και ανυποχώρητους αγώνες μας!

Αυτούς που ήταν αντίθετοι -αφού έτσι απαιτούσε η εργοδοσία- με την 5άρα πόστα, η οποία όμως έδωσε εργασία σε τουλάχιστον 150 νέους συναδέλφους μας- αλλά δεν ντράπηκαν να τους εγγράψουν υποχρεωτικά ως μέλη στο εργοδοτικό Συνδικάτο ως προϋπόθεση για να προσληφθούν.

Αυτούς τους «πουθενάδες» στις διεκδικήσεις και στους αγώνες μας- αλλά παρόντες σε κάθε ρόλο υπηρέτη της εργοδοσίας. Αυτούς που ήταν «μουγκοί» στα εργατικά ατυχήματα των συναδέλφων μας- αλλά πρόθυμα «παπαγαλάκια» στην αναπαραγωγή των εξοργιστικών ανακοινώσεων της εργοδοσίας για τους συναδέλφους μας θύματα των εργατικών ατυχημάτων αλλά και καλούσαν το Υπ. Ναυτιλίας να χτυπήσει τις απεργίες μας.

Οι μάσκες του ΣΕΕΔΠ όμως έπεσαν!
Αυτοί με την εργοδοσία και εμείς με τους εργάτες.

Συνάδελφοι,

Μοναδικό αποκούμπι των εργαζομένων σε όλο το λιμάνι του Πειραιά είναι το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και αυτό θα αποτελέσει το κάστρο οργάνωσης και αγώνα για κάθε εργαζόμενο στο λιμάνι.

Η μαζικοποίηση, η συσπείρωση και οι νικηφόροι αγώνες μας με την ΕΝΕΔΕΠ απέδειξαν ότι ο φόβος, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία που καλλιεργούσαν- έσπασε
• Τα αναχώματα που έβαζαν- δεν άντεξαν
• Τα νταραβέρια τους σε κλειστά διευθυντικά και πολιτικά γραφεία σε βάρος του μόχθου μας, των αμοιβών μας και των δικαιωμάτων μας – τελείωσαν!

Σε όλο το λιμάνι, σε όλη την Πειραϊκή κοινωνία, σε πολλούς χώρους δουλειά, σε πολλά μέρη του κόσμου, ο αγώνας των λιμενεργατών αγκαλιάζεται πλατιά! Δίνουμε και παίρνουμε δύναμη από αυτό το τεράστιο κύμα αναγνώρισης και αλληλεγγύης, βάζουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στην αλήθεια ότι μόνο με ενότητα και αγώνες έρχονται οι κατακτήσεις- ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται! Ενότητα και συσπείρωση γύρω από το Σωματείο μας (ΕΝΕΔΕΠ) για να δώσουμε ακόμα περισσότερη δύναμη στην πάλη μας για ένα καλύτερο αύριο για μας και τις οικογένειές μας, για να χτίζουμε πολλά ακόμα πάνω στην βάση που κατακτήσαμε!» καταλήγει η ανακοίνωση.