Στο επίκεντρο του παγκόσμιου οικονομικού-ναυτιλιακού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες. Ο λόγος ήταν η διεξαγωγή του 96ου Ετήσιου Συνεδρίου του International Propeller Club των ΗΠΑ, το οποίο διοργάνωσε και φιλοξένησε στην Αθήνα το Propeller Club Port of Piraeus με επικεφαλής τον πρόεδρό του Κωστή Φραγκούλη.

Το Propeller Club δημιουργήθηκε το 1922, όταν κάποιοι άνθρωποι της θάλασσας άρχισαν στη Νέα Υόρκη να οργανώνουν καθημερινά γεύματα για να συντονίσουν μια ομάδα επαγγελματιών που εντρυφούσε στη βιομηχανία του εμπορικού ναυτικού. Εκεί συζητούσαν τα κοινά προβλήματα του κλάδου τους σε πολύ δύσκολες εποχές για την παγκόσμια κοινότητα. Η αμερικανική παρουσία στο συνέδριο ήταν έντονη και η θέση των Αμερικανών εκπροσώπων για τον κομβικής σημασίας ρόλο της Ελλάδας στις τρέχουσες γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις ήταν ξεκάθαρη, μη αφήνοντας περιθώριο για παρερμηνείες. Το μήνυμα εστάλη.

Την αρχή έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, λέγοντας: «Ενας απρόκλητος πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να διαταράσσει την παγκόσμια ναυτιλία και, ως εκ τούτου, δεν είναι μυστικό ότι η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά», για να προσθέσει: «Το λέω και το πιστεύω, ότι τα καλύτερα χρόνια για την Ελλάδα έρχονται. Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικότερη από ποτέ και στέκεται πλέον στα πόδια της».

Μάλιστα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις επανέλαβε τη θέση που έχει πάρει και δημόσια: «Η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ανέβηκε επίπεδο. Η Αλεξανδρούπολη έγινε σημαντικός διάδρομος για μεταφορά στρατιωτικού υλικού και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη δραστηριότητα και μεταφέρουν υλικό μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι σημαντική και ως ενεργειακό κέντρο όχι μόνο για την ενεργειακή της ανεξαρτησία, αλλά και για να προμηθεύει με ενέργεια τα Βαλκάνια. Όταν οι ΗΠΑ αναζητούν συνεργάτη για να λύσουν προβλήματα, στρεφόμαστε σε αυτή τη Δημοκρατία. Είναι πυλώνας σταθερότητας».

Ο κ. Μίκαελ Μπιέρι, ακόλουθος Αμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, από την πλευρά του επεσήμανε: «Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ μάς επιτρέπει να κάνουμε επενδύσεις στις κοινές μας υποδομές και στις δύο χώρες. Η Αλεξανδρούπολη είναι μία από τις τοποθεσίες για τέτοιες υποδομές. Με το 99% του παγκόσμιου στρατιωτικού υλικού να μεταφέρεται μέσω της ναυτιλίας, η Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Μιλώντας για τον ρόλο των λιμανιών σε έναν κόσμο που αλλάζει, ο κ. Ερικ Χόλμγκριν, οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανέφερε μαζί με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και εκείνο της Καβάλας:
«Η στρατηγική κατάσταση έχει αλλάξει λόγω των ενεργειών της Ρωσίας, οπότε η Αλεξανδρούπολη συγκεντρώνει την παγκόσμια προσοχή. Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας έχουν γίνει πολύ σημαντικά, όχι μόνο για την άμυνα και τη ναυτιλία, αλλά και για τις προοπτικές τους ως ενεργειακών κόμβων. Θεωρούμε ότι αυτά τα λιμάνια είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν στην παροχή ενεργειακών λύσεων στα Βαλκάνια. Δεν είναι σημαντικά μόνο για εμπορικούς λόγους, αλλά και για την παγκόσμια εξωτερική μας πολιτική».

Σύμφωνα με τον βουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο, «διευρύνουμε το πλαίσιο των παρεχόμενων διευκολύνσεων προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία μας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ένα τρανό παράδειγμα. Ταυτόχρονα, έχουμε διευρύνει και εμβαθύνει τη συνεργασία μας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία και έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα περιφερειακών προγραμμάτων συνεργασίας που έχει λάβει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ».

Η σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και των ελληνικών λιμανιών, τα οποία ως έδρα νέων υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση:

«Σε ό,τι αφορά το LNG, ο σημαντικός ρόλος του ελληνικού στόλου τόσο στη μεταφορά LNG -και από τις ΗΠΑ αυτή την περίοδο- όσο και στην αποθήκευση μέσω του FSRU (Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης) στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως μέρος της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ε.Ε. αναγνωρίζεται ευρέως, παράλληλα με τη στρατηγική σημασία των λιμανιών μας.

Η κατασκευή και λειτουργία στην Αλεξανδρούπολη του FSRU αναμένεται να ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και να προσφέρει εναλλακτικές πηγές και οδούς παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτονομία σε περιόδους σημαντικών προκλήσεων».

Το συνέδριο ασχολήθηκε, επίσης, με το θέμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι έχουν αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα τόσο στον ενεργειακό εφοδιασμό όσο και στις ναυτιλιακές δραστηριότητες παγκοσμίως.

Ο κ. Ντάνιελ Τάντρος, γενικός διευθυντής του American P&I Club, είπε: «Προκειμένου να εφαρμοστεί ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο οι προμηθευτές θα πρέπει να βεβαιώσουν ότι έχουν αγοράσει το πετρέλαιο στο ανώτατο όριο τιμής ή κάτω από αυτό και μάλιστα να υποβάλουν σχετική γραπτή βεβαίωση σε όλους τους τρίτους παρόχους τους. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει πώς να επιβάλει κάτι τέτοιο και ποιος να το αστυνομεύσει. Οι κυρώσεις φέρνουν μεγάλη σύγχυση και επιπλοκές για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ναυτιλίας, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στον ναυτιλιακό κόσμο».

Ο κ. Γιώργος Μαργαρώνης, διευθύνων σύμβουλος της Latsco Shipping Limited, συμφώνησε:

«Οι κυρώσεις απλώς δεν αποδίδουν. Είναι πολύ εύκολο να παρακαμφθούν και η ιδέα ενός ανώτατου ορίου τιμής δεν θα λειτουργήσει. Οι περισσότεροι θα σας δώσουν ψεύτικες βεβαιώσεις. Αναρωτιέμαι αν οι πολιτικοί διαβουλεύονται ποτέ με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην αγορά προτού λάβουν τέτοια μέτρα».

Η σημασία του συνεδρίου

Στην ξεχωριστή σημασία της διοργάνωσης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα αναφέρθηκε ο κ. Φραγκούλης:

«Είναι πολύ σημαντικό συνέδριο για το International Propeller Club, για την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα και για την Ελλάδα. Η σημασία του αντανακλά απευθείας στον ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία διεθνώς και την αξία την οποία το παγκόσμιο δίκτυο του International Propeller Club εισφέρει στον ναυτιλιακό τομέα και την παγκόσμια βιομηχανία συνολικά.

Το συνέδριό μας έφερε κοντά τον κόσμο της ναυτιλίας στο σπίτι της παγκόσμιας ναυτιλίας, την Ελλάδα. Είναι τιμή μας που είχαμε την ευκαιρία να καλωσορίσουμε τόσο πολλούς αντιπροσώπους και αξιωματούχους από όλο τον κόσμο για να μάθουν, να δικτυωθούν και να χαρούν ο ένας την παρουσία του άλλου, αλλά και να περάσουμε λίγες ημέρες κάτω από τον εντυπωσιακό γαλάζιο ουρανό της Αθήνας. Είμαστε μαζί για τη ναυτιλία, είμαστε μαζί για το μέλλον. Συνεργαζόμαστε για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της ναυτιλίας και το μέλλον του κλάδου παγκοσμίως».

Ο κ. Φραγκούλης, που εξελέγη β’ αντιπρόεδρος του International Propeller Club of the United States κατά τη διάρκεια της 2ης Συνάντησης Προέδρων των Clubs, την οποία ακολούθησε η τελετή ορκωμοσίας του νέου διοικητικού συμβουλίου του International Propeller Club, δήλωσε: «Προσωπικά, με τιμά βαθιά η εκλογή μου ως β’ αντιπροέδρου του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, νιώθω υπερήφανος και χαρούμενος και για το President’s Award for Excellence που λάβαμε ως Propeller Club Πειραιά, το οποίο έρχεται μετά την περσινή μας ανάδειξη σε Propeller Club της Χρονιάς, διακρίσεις που δείχνουν την πολύ καλή και συστηματική δουλειά που γίνεται στο club μας».

Ο νυν πρόεδρος του International Propeller Club of the United States Τζέιμς Πάτι μαζί με τους προηγούμενους προέδρους, Νιλς Αλούντ, Γουέιντ Γουεδέριγκτον, Τζόελ Γουάιτχεντ και Ρόκνεϊ Νιγκρέτο, ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη του Propeller Club Πειραιά.

Το συνέδριο τίμησε πρόσωπα και οργανισμούς με τα ετήσια βραβεία του, ανακηρύσσοντας την πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς, το ιδρυτικό στέλεχος του Propeller Club του Μπιλμπάο Τζεράλντο Τιέντμαν ως Πρόσωπο της Χρονιάς για το International Propeller Club και το Propeller Club του Σιάτλ ως Propeller Club Port της Χρονιάς. Ακόμη, το Propeller Club του Πειραιά έλαβε το νεοσυσταθέν Διεθνές Βραβείο Αριστείας του Προέδρου. Τα βραβεία απένειμε ο κ. Πάτι.

Η κυρία Τραυλού παραλαμβάνοντας το International Propeller Club Maritime Person of the Year, αφού εξήρε το έργο του Propeller Club Port of Piraeus που αριθμεί 740 μέλη και είναι το πολυπληθέστερο του ευρύτερου Propeller Club, ανέφερε:

«Ο πιο σημαντικός-κρίσιμος παράγοντας σε αυτή τη βιομηχανία είναι να έχουμε πίστη στον εαυτό μας, να είμαστε αφιερωμένοι στο όραμά μας και ταγμένοι στο καθήκον μας. Αυτό είναι το πιστεύω μου. Το να υπηρετείς τη ναυτιλία είναι καθήκον ζωής. Ως μέλος οικογένειας που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία και ως πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πάντα με καθοδηγεί το όραμα μιας ενωμένης και αποτελεσματικής ναυτιλιακής κοινότητας. Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι “We are together”. Είμαστε ενωμένοι. H σύμπνοια είναι το κλειδί της επιτυχίας. Παραμένοντας ενωμένοι, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και εμπνέοντας τις νέες γενιές θα προκαλέσουμε μεγάλες αλλαγές. Είμαστε ενωμένοι. Και ενωμένοι θα ηγηθούμε της νέας εποχής».

Ο ρόλος της ναυτιλίας

Ο brand strategist, Πήτερ Οικονομίδης, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας στην παγκόσμια οικονομία και την καθημερινή μας ζωή, δίνοντας παραδείγματα και αναφέροντας ότι η βιομηχανία πρέπει να προωθηθεί ώστε οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν τη ζωτική της σημασία. «Χωρίς ναυτιλία δεν υπάρχουν αγορές», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι η ηγετική θέση της Ελλάδας στον κλάδο και η παγκόσμια οικονομική ισχύ των ΗΠΑ επιβάλλουν μια συνεργασία μεταξύ τους.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, που κράτησε τρεις ημέρες, εκτός από τον αντίκτυπο των τρεχόντων γεωπολιτικών γεγονότων και τον ρόλο των λιμανιών σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, συζητήθηκαν ο ρόλος της ψηφιοποίησης, ο αντίκτυπος που θα έχουν οι κανονισμοί για την απαλλαγή στο μέλλον από τις εκπομπές άνθρακα των φορέων εκμετάλλευσης και των ναυλωτών και τη βιωσιμότητα του κλάδου, καθώς και το θέμα της αναβάθμισης δεξιοτήτων τόσο για νέους όσο και για έμπειρους ναυτικούς.

Ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής του Ρόουντ Αϊλαντ των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης αναφέρθηκε στο χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της ναυτιλίας και της ίδιας της βιομηχανίας: «Οι νομοθέτες θα πρέπει να συνεργαστούν με τη ναυτιλία για το μέλλον».

Το συνέδριο επισκέφτηκαν και 75 μέλη του νεοσυσταθέντος Junior Club του Propeller Club Πειραιά, τα οποία υποδέχτηκαν ο κ. Φραγκούλης, η γενική γραμματέας Δανάη Μπεζαντάκου και η προεδρεύουσα της Επιτροπής Ναυτιλιακής Εκπαίδευσης και Νέας Γενιάς Δωροθέα Ιωάννου.

Διαβάστε ακόμη  

Τουρισμός 2022: Τα ρεκόρ στο Νότιο Αιγαίο συνεχίζονται και το φθινόπωρο (πίνακες)

Γέφυρα στην Κριμαία: Καταλύτης εξελίξεων το πλήγμα στο «σύμβολο της ρωσικής ισχύος» (tweets + vids) 

Έρχονται τέσσερις νέες εξαγορές στις κατασκευές – Οι κινήσεις των παικτών της αγοράς