Ο Ιωάννης Γ. Μυτιληναίος, Έλληνας ιδιοκτήτης πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου και ιδρυτής της M/MΑRITIΜΕ, έλαβε πρόσφατα το Foreign Minister Award 2022 από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας (MOFA). Μάλιστα η είδηση δημοσιεύθηκε στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ναυτιλιακή εφημερίδα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Ο Γιάννης Μυτιληναίος έχει δημιουργήσει στενές σχέσεις με την ιαπωνική ναυτιλιακή βιομηχανία, είτε δίνοντας παραγγελίες για ναυπηγήσεις σε ιαπωνικές γιάρδες είτε αγοράζοντας μεταχειρισμένα πλοία που κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία, ενώ υπήρξε χορηγός της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Έλληνα πλοιοκτήτη για τα επιτεύγματα αυτά και τις προσπάθειές του να προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στην επίσημη κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στην Ελλάδα στην Αθήνα, όπου ο Γιάννης Μυτιληναίος παρέλαβε το βραβείο από τον Ιάπωνα πρέσβη στην Ελλάδα, Γιασουνόρι Ναγιακάμα.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και άλλοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι από ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες και ναυπηγεία που έχουν γραφεία στην Ελλάδα και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και θεσμικών φορέων της ναυτιλίας, με τον αριθμό των καλεσμένων να μην ξεπερνά τους 30.

Ο Ιάπωνας πρέσβης επεσήμανε: “Η M/Maritime ιδρύθηκε το 2016 και όλα τα πλοία του σημερινού της στόλου είναι κατασκευασμένα από ιαπωνικά ναυπηγεία. Παρά το γεγονός ότι είναι μια νέα πλοιοκτήτρια εταιρεία, η ανάπτυξή της είναι αξιοσημείωτη και έχει συμβάλει σημαντικά στην στήριξη της ιαπωνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας. Και όχι μόνο αυτό. Ο κ. Μυτιληναίος συνεργάστηκε με την Ιαπωνία σε πολλές πτυχές, όπως ως χορηγός της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Υποστήριξε επίσης την Ιαπωνία στην Αθήνα το 2019, χορηγώντας την εκδήλωση πολιτιστικών ανταλλαγών “Japan Week”, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες του εξωτερικού από τo International Friendship Foundation (IFF). Και πάνω απ’ όλα, είναι ένας αγαπητός φίλος που έχει κατανοήσει την ιαπωνική ιδιοσυγκρασία και έχει οικοδομήσει μια καλή σχέση μεταξύ των δύο χωρών”.

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο Γιάννης Μυτιληναίος ανέφερε:

”Στην πολύχρονη επιχειρηματική μου καριέρα στην βιομηχανία και την ενέργεια, συνεργάστηκα με σημαντικούς ανθρώπους και σημαντικές εταιρείες από όλο τον κόσμο αλλά ποτέ με Ιάπωνες και Ιαπωνικές εταιρείες. Όλα αυτά τα χρόνια το αποτύπωμα της επιχειρηματικής μου συμπεριφοράς ταυτίστηκε με την ειλικρίνεια και την ηθική και χαρακτηρίστηκε από τους επιχειρηματικούς μου εταίρους ως “αντισυμβατικό’’. Πριν από 6 χρόνια ξεκίνησα μια νέα δραστηριότητα στον χώρο της ναυτιλίας. Αυτή την φορά επέλεξα να συνεργαστώ αποκλειστικά με Ιάπωνες και Ιαπωνικές εταιρείες. Ο κώδικας επιχειρηματικής συμπεριφοράς μου παρέμεινε ο ίδιος. Μόνο που αυτή την φορά το αποτύπωμα αυτό δεν χαρακτηρίστηκε από τους επιχειρηματικούς μου εταίρους ως “αντισυμβατικό” αλλά ως άξιο επαίνου! Αυτό συνέβη γιατί οι αρχές αυτές είναι χαραγμένες βαθιά στο DNA της Ιαπωνικής κοινωνίας. Αυτό κάνει τους Ιάπωνες και τις Ιαπωνικές εταιρείες τους πλέον αξιόπιστους επιχειρηματικούς εταίρους στον κόσμο.”

Η M/MΑRITIME εισήλθε στη ναυτιλιακή βιομηχανία το 2016 από τον Γιάννη Μυτιληναίο, συνιδρυτή της Mytilineos Holdings, ενός κορυφαίου ομίλου που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου, στις κατασκευές, στη θερμική παραγωγή ενέργειας, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, στη μεταλλουργία, στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης, καθώς και σε βιώσιμες λύσεις μηχανικής.

Η εταιρεία έχει επεκτείνει το μέγεθος του στόλου της με την παραγγελία νεότευκτων πλοίων από ιαπωνικά ναυπηγεία και την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων ιαπωνικής κατασκευής και διαθέτει πλέον 19 bulkers.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωσε την πώληση του 51% της NBG Pay στην EVO έναντι €158 εκατ.

ΕΛΤΟΝ: Αύξηση τζίρου και κερδών στο εννεάμηνο

Αντίστροφη μέτρηση για το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα