Η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον βρίσκονται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και η ένταση γύρω από τα σχετικά προβλήματα έχει χτυπήσει κόκκινο.

Στον χώρο της ναυτιλίας, που είναι η οικονομική ναυαρχίδα της Ελλάδας μαζί με τον τουρισμό, χρόνο με τον χρόνο, και με τους νέους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της ναυτιλιακής κοινότητας θα μεταβάλλονται συνεχώς, αρχίζοντας από τη μείωση του θείου στα καύσιμα και τα Συστήματα Επεξεργασίας Θαλάσσιου Ερματος (Ballast Water Treatment Systems), μέχρι και την πλήρη απανθρακοποίηση.

Η ανάγκη για μετάβαση σε μια ασφαλή, κλιματικά ουδέτερη οικονομία είναι δεδομένη, με αποτέλεσμα το περιβαλλοντικό πλαίσιο λειτουργίας της ναυτιλίας να γίνεται ολοένα πιο πολύπλοκο και απαιτητικό και η παροχή εξειδικευμένων λύσεων και προτάσεων από τεχνικούς και περιβαλλοντικούς συμβούλους να γίνεται επιτακτική.

Οι εξελίξεις αυτές αλλάζουν και την αγορά εργασίας με επιχειρήσεις παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών να εισέρχονται στον τομέα παροχής Περιβαλλοντικών και ESG (Environmental Social Governance) συμβουλευτικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Margetis Maritime, από τις πρωτοπόρες εταιρείες στην παροχή εξειδικευμένων τεχνικών συμβουλών στον χώρο της ναυτιλίας, με γραφεία στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου.

Η εταιρεία αναπροσαρμόζεται και συμβαδίζει με τις εξελίξεις, ανακοινώνοντας εξειδικευμένο τμήμα περιβαλλοντολογικών μελετών καθώς και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα του ESG (Environmental Social Governance). Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, στην επιλογή επενδυτικών τοποθετήσεων αποτελεί διεθνώς μια ταχέως ανερχόμενη τάση. Τα κριτήρια αυτά είναι Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance). Στην ουσία το ESG αναφέρεται στους τρεις βασικούς παράγοντες μέτρησης των ηθικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας επένδυσης σε μια εταιρεία ή επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μαργέτη, ναυπηγό μηχανικό με μεταπτυχιακές σπουδές στο MIT των ΗΠΑ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, «η ανάγκη για ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την εσωτερική διοίκηση στον επιχειρηματικό κόσμο (corporate world) γίνεται επιτακτική, καθώς ολοένα περισσότερες εταιρείες και οργανισμοί θέτουν ως προϋπόθεση την υιοθέτηση τέτοιων δράσεων και πρακτικών προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεργασία με μια εταιρεία», επισημαίνει στο «business stories» και προσθέτει: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο χρηματοοικονομικός χώρος κυρίως στο εξωτερικό, με αυξανόμενο ρυθμό απαιτήσεων στον χώρο του ESG για πραγματοποίηση χρηματοδοτήσεων στη ναυτιλία».

Στη συζήτηση με τον κ. Μαργέτη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των εξειδικευμένων περιβαλλοντικών συμβουλών στον χώρο της ναυτιλίας και την αξία του ESG: «Η υποχρέωση συμμόρφωσης της ναυτιλίας με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις αποτελεί ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα που απασχολούν όλη τη ναυτιλιακή κοινότητα. Η συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις προβλέπεται ότι θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δυνατότητα των εταιρειών να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές (π.χ. μέσω παραγωγής περιβαλλοντικά βιώσιμων προϊόντων).

Μέχρι το 2050 προτείνονται συνεχώς νέοι μειωμένοι στόχοι εκπομπής και η στρατηγική στοχεύει στη μείωση του άνθρακα στην διεθνή ναυτιλία κατά 40% έως το 2030», και συνέχισε: «Η Αμερικανική Ακτοφυλακή (US Coast Guard – USCG) παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης εντός των υδάτων των ΗΠΑ. Γίνεται ισχυρή προσπάθεια στο πλαίσιο του προγράμματος Επιθεωρήσεων Λιμενικών Αρχών (Port State Control) για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανονισμούς στις Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών (Emissions Control Areas – ECAs) και με τα νέα παγκόσμια όρια θείου».

Οσον αφορά τους πυλώνες ESG για τους οποίους γίνεται συνεχώς λόγος τελευταία, ο κ. Μαργέτης εξήγησε: «Η αυξανόμενη επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προσπάθεια εναρμόνισης κρατών και εταιρειών με διεθνείς πρακτικές και κανονισμούς για την επίτευξη καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους, σύμφωνα με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών, κάνει πλέον αναγκαία την υιοθέτηση ESG μέτρων και πρακτικών από κάθε επιχείρηση. Ο όρος “ESG” είναι μια παγκόσμια τάση που έχει γεννηθεί, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο κόσμος οδεύει αυτή τη στιγμή προς μια καταστροφική άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου. Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες ενσωματώνουν στον ολιστικό τρόπο λειτουργίας, αλλά και στη φιλοσοφία και την επιχειρησιακή δομή ανάπτυξής τους, πρακτικές ESG. Είναι στην πράξη ένα σύνολο μετρήσιμων μη χρηματοοικονομικών παραμέτρων των εταιρειών, με άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο τόσο στην εσωτερική τους δομή, διάρθρωση και λειτουργία, όσο και στο αποτύπωμα που αφήνουν στην κοινωνία και το περιβάλλον μέσω της δραστηριότητάς τους και του τρόπου υλοποίησής της. Για παράδειγμα στη ναυτιλία, ο υπολογισμός του αποτυπώματος άνθρακα ως μέτρο για την παγκόσμια μείωση των εκπομπών CO2 είναι μια βασική μετρήσιμη ESG πτυχή. Ταυτόχρονα, όμως, η ναύλωση, προς μεταφορά φορτίου, πλοίων που έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα έχει θετική συνεισφορά στην αύξηση της κοινωνικής ευθύνης της εκάστοτε εταιρείας, ενώ συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της εικόνας και της προστιθέμενης αξίας της εταιρείας αυτής».

Στο σχόλιο ότι πολλοί νομίζουν πως οι απαιτήσεις ESG αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και στην ερώτηση κατά πόσο ακόμα και οι μικρές εταιρείες θα πρέπει να εναρμονιστούν, ο κ. Μαργέτης ανέφερε: «Πράγματι μέχρι πρόσφατα οι μεγάλοι εταιρικοί οργανισμοί ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν μια δομημένη ESG πολιτική. Σταδιακά το τοπίο αλλάζει. Ηδη η Ευρωπαϊκή Ενωση κατευθύνεται προς επιβολή της υποχρεωτικής υποβολής ESG εκθέσεων σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ολες οι εταιρείες αντιλαμβάνονται πλέον ότι:

■ Η κοινωνία και οι πελάτες απαιτούν προϊόντα και υπηρεσίες που υπηρετούν ESG κανόνες και πρακτικές.
■ Οι ρυθμιστικές αρχές αυξάνουν τις ρυθμίσεις σχετικά με θέματα ESG.
■ Οι εργαζόμενοι θέλουν να εργαστούν για εργοδότες που ενσωματώνουν το ESG στον σκοπό τους.
■ Και, τέλος, οι επενδυτές και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θέλουν περισσότερα δεδομένα για την ESG απόδοση μιας εταιρείας.

Ολα αυτά κάνουν το περιβάλλον έντονα ανταγωνιστικό, με την ύπαρξη ESG πολιτικής να αποτελεί πραγματικό πλεονέκτημα. Σύντομα, η συμμόρφωση και η συμβατότητα με τις πολιτικές του ESG θα είναι προαπαιτούμενα για την ομαλή λειτουργία των εταιρειών στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Δηλαδή, η συμμόρφωση με τις πολιτικές του ESG θα πάψει να είναι προαιρετική -σε επίπεδο best practices- και απλά μία ένδειξη περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθησίας, και θα γίνει απολύτως απαραίτητη για το διεθνές επιχειρείν».

Οσο για το πώς ανταποκρίνεται η Margetis Maritime στη νέα πραγματικότητα επεσήμανε:

«Το σημαντικότερο έργο για εμάς μέσα στο 2021 είναι ότι σχεδιάσαμε και πρόσφατα αναπτύξαμε νέο τμήμα που προσφέρει ειδικές περιβαλλοντικές αλλά και ESG επιχειρησιακές λύσεις που θα βοηθήσουν τις εταιρείες-πελάτες του ευρύτερου χώρου της ναυτιλίας να κατανοήσουν, να υιοθετήσουν κανόνες και να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις και των τριών αυτών πυλώνων. Σε συνεργασία με το γραφείο μας στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εδρεύει ο φίλος και συνεργάτης Αντώνης Παναγιωταρέας, αναλαμβάνουμε υποθέσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τους πολύπλοκους κανονισμούς των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Ακτοφυλακής (USCG), όπως την προετοιμασία πλοίων που θα βρεθούν σε λιμάνια των ΗΠΑ, την προετοιμασία επιθεωρήσεων USCG και περιβαλλοντολογικών ελέγχων, αλλά και με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών μετά από περιβαλλοντικές παραβιάσεις (environmental violations).

Πάντα με επίκεντρο τον πελάτη, η Margetis είναι σε επίπεδο επιχειρησιακής συμβουλευτικής δίπλα στις επιχειρήσεις του ναυτιλιακού κλάδου, καθώς προέρχεται από τον τομέα αυτόν και γνωρίζει τις τεχνικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ταυτόχρονα έχουμε δυναμώσει την ομάδα μας με έμπειρα στελέχη -μηχανικούς, περιβαλλοντολόγους και ειδικούς στα θέματα της ναυτιλίας- και προσφέρουμε μια μεγάλη λίστα τεχνικών περιβαλλοντικών λύσεων για τον υπολογισμό και την αναφορά δεικτών όπως EEXI, CII, carbon footprint, ετήσιας αναφοράς εκπομπής CO2, αλλά και την περιγραφή διαδικασιών και σχεδίων όπως σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, διαχείρισης αποβλήτων, καυσίμων και σκουπιδιών, σχέδιο διαχείρισης συστήματος ψυκτικού μέσου – και η λίστα αυτή συνεχώς εμπλουτίζεται».

Ο ίδιος, κατέληξε: «Mας αρέσει να προηγούμαστε των εξελίξεων, να πρωτοπορούμε, να προλαμβάνουμε καταστάσεις και έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει τον πρώτο μας ESG απολογισμό».

Διαβάστε ακόμα 

Μεταβιβάσεις ακινήτων: 4 τρόποι να γλιτώσουν όσοι προλάβουν φόρους και χρεώσεις

«Πόλεμος» 24,25 δισ. ευρώ για CVC Capital Partners, JP Morgan και Goldman Sachs στο ισπανικό πρωτάθλημα (pics)

EE: Η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία εκπέμπει SOS (pics)