Σε μια ιστορική βραδιά, το Ελληνο-Κινέζικο Επιμελητήριο γιόρτασε τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του και τίμησε μεταξύ άλλων, τον Γιώργο Προκοπίου, έναν από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες εφοπλιστές. Στην ομιλία του ο κ. Προκοπίου επέστρεψε στα πρώτα του βήματα στη ναυτιλία, μίλησε για τη στενή σχέση που ανέπτυξε με την Κίνα εδώ και 35 χρόνια, αποκάλυψε πώς συνέβαλε στην εκτόξευση της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίας, και άσκησε δριμεία, αλλά τεκμηριωμένη, κριτική στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για το net zero, χαρακτηρίζοντάς το «ανέφικτο» και «τιμωρητικό». Με λόγο άμεσο και βιωματικό υπογράμμισε πως η θάλασσα «δεν χωρίζει, αλλά ενώνει», πως η παγκοσμιοποίηση είναι δημιούργημα της αποτελεσματικότητας της ναυτιλίας και πως η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση απαιτεί «προσθήκη, όχι αφαίρεση».

Ο Γιώργος Προκοπίου άνοιξε την ομιλία του με μια προσωπική αναδρομή, επισημαίνοντας ότι η ναυτιλία ξεκίνησε γι’ αυτόν ως χόμπι, το οποίο εξελίχθηκε σε επιχειρηματική πορεία 56 ετών.

«Αγαπούσα τη θάλασσα γιατί μας δίνει τα πάντα: ευχαρίστηση, τροφή, κέρδη. Είναι η λεωφόρος που ενώνει πολιτισμούς. Η θάλασσα δεν μας χωρίζει μας ενώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ναυτιλία, τόνισε, είναι το μέσο με το οποίο υλοποιείται η παγκοσμιοποίηση:

«Αγοράζεις πρώτες ύλες ή προϊόντα μόνο με κριτήριο την ποιότητα και την τιμή. Η απόσταση δεν έχει σημασία, γιατί το κόστος μεταφοράς είναι αμελητέο χάρη στην αποτελεσματικότητα της ναυτιλίας».

Με έντονη γλαφυρότητα, ο κ. Προκοπίου περιέγραψε την πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα το 1989:

«Ήταν μια φτωχή χώρα σε χρήματα, αλλά πλούσια σε ανθρώπινο δυναμικό. Στους δρόμους δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, ήταν ένα ποτάμι από ποδήλατα».

Παρά τις δυσκολίες, εντυπωσιάστηκε από την αποφασιστικότητα και το πάθος των ανθρώπων, στοιχεία που, όπως είπε, προμήνυαν την εντυπωσιακή ανάπτυξη που θα ακολουθούσε.

Η συνεργασία με την Κίνα δεν ήταν αυτονόητη. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι Κινέζοι του ζήτησαν «νεότευκτα και σύγχρονα πλοία», ο Προκοπίου αποφάσισε να επενδύσει στη νέα τότε κινεζική ναυπηγική βιομηχανία:

«Πήγα στο New Times Shipyard. Μου είπαν: ‘Δεν έχουμε ξαναφτιάξει VLCC’. Τους είπα: ‘Μην ανησυχείτε, θα σας βοηθήσουμε’. Έφερα ομάδες από Ιαπωνία και Κορέα».

Σε 25 χρόνια, όπως υπογράμμισε:

Παρήγγειλε 160 πλοία στην Κίνα

Παρέλαβε ήδη 85, με πολλά ακόμη στα βιβλία παραγγελιών

Συνέβαλε όπως αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι Κινέζοιστη θεαματική ανάπτυξη του κινεζικού ναυπηγικού cluster.

«Δεν το κάναμε εμείς· το έκαναν οι άνθρωποί τους με αποφασιστικότητα, πίστη και σκληρή δουλειά», τόνισε.

Το πιο αιχμηρό μέρος της ομιλίας αφορούσε το ευρωπαϊκό πλαίσιο net zero.

Εξήγησε ότι όλοι θέλουν καθαρά καύσιμα και μηδενικές εκπομπές, αλλά αυτά τα καύσιμα… δεν υπάρχουν ακόμη σε επαρκείς ποσότητες.

Με χαρακτηριστική ευθύτητα σημείωσε:

Ένα Suezmax αξίας 80 εκατ. δολαρίων, με ορίζοντα απόσβεσης 20 ετών,

θα πρέπει να πληρώσει 260 εκατ. δολάρια σε φόρους/ποινές.

«Τρεις φορές πάνω από την αξία του πλοίου. Δεν υπάρχουν τόσοι ηλίθιοι στον κόσμο για να δεχτούν κάτι τέτοιο», είπε, μιλώντας για «βέβαιη αποτυχία» του συστήματος.

Ανέφερε μάλιστα ότι είχε στοιχηματίσει «20 προς 1» με τον Ανδρέα Χατζηγιάννη τον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, ότι το πλαίσιο δεν θα περάσει και επιβεβαιώθηκε όταν η Κίνα είπε «όχι» και προσέθεσε:

«Οι Κινέζοι βλέπουν το εφικτό, όχι το επιθυμητό. Δουλεύουν με ρεαλισμό».

Στο μεγάλο παγκόσμιο ενεργειακό ζήτημα, ο Γιώργος Προκοπίου υπογράμμισε ότι η πραγματικότητα δεν είναι η ενεργειακή μετάβαση, αλλά η ενεργειακή πρόσθεση:

«Άνθρακας, αργό, LNG, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες, υδροηλεκτρικά, πυρηνικά όλα χρειάζονται παράλληλα. Οι πολιτισμοί προχωρούν, τα επίπεδα διαβίωσης πρέπει να ανεβαίνουν».

Ο Έλληνας πλοιοκτήτες θεωρεί ότι η Κίνα εφαρμόζει την πιο ρεαλιστική στρατηγική: «Αναπτύσσει ανανεώσιμες και ταυτόχρονα ενισχύει όλες τις υπόλοιπες ενεργειακές πηγές.»

Κλείνοντας, ο κ. Προκοπίου ευχαρίστησε το κοινό για την υπομονή και την προσοχή του, αφήνοντας ένα μήνυμα πίστης στην πρόοδο που φέρνει η ανθρώπινη προσπάθεια:

«Οι άνθρωποι στην Κίνα μου έλεγαν: κάθε χρόνο έχουμε λίγο καλύτερο μισθό, καλύτερο σπίτι, καλύτερο αυτοκίνητο. Γι’ αυτό προχωρούν. Γιατί είναι σοβαροί».

Διαβάστε ακόμη

Το στοίχημα για παροχές και κονδύλια 8 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Προϋπολογισμός 2026: Έρχονται 20.000 νέοι διορισμοί και προσλήψεις

Παγίδα στις συντάξεις: Πώς οι αυτοαπασχολούμενοι «τιμωρούνται» με τις χαμηλές εισφορές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα