Παραμονή του ναυτιλιακού συνεδρίου Maritime Cyprus Conference, ο Πόλυς Βάσου Χατζηιωάννου παρέθεσε δείπνο σε φίλους και συνεργάτες από τον ευρύτερο διεθνή ναυτιλιακό χώρο καλωσορίζοντάς τους στην Κύπρο. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δίνει μεγάλη βαρύτητα στην περαιτέρω ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ενωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πλοιοκτήτης Γκίκας Γκούμας και ο οικοδεσπότης της βραδιάς Πόλυς Β. Χατζηιωάννου

Μιλώντας με τον πρόεδρο, μας ανέφερε ότι ζήτησε με επιστολή του από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη σύσταση Επιτροπής Ναυτιλίας. Ως τώρα τα θέματα ναυτιλίας υπάγονται στην Επιτροπή Μεταφορών.
Οπως υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία, «πρέπει να αναδείξουμε τη σημασία της κυπριακής αλλά και της ελλαδικής ναυτιλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οταν μιλάμε για ευρωπαϊκή ναυτιλία μιλάμε για κυπριακή και ελλαδική ναυτιλία. Πρέπει μέσα από κοινές δράσεις η Κύπρος και η Ελλάδα να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τη σημασία με την οποία η Ε.Ε. προσεγγίζει τα θέματα ναυτιλίας. Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν από κοινού κάποια θέματα στην Ε.Ε. Γιατί η σημασία της κυπριακής και της ελλαδικής ναυτιλίας για την Ε.Ε. και την Ευρώπη είναι καθοριστικής σημασίας». Η νέα κυβέρνηση της Κύπρου άρχισε ήδη να κινείται συστηματικά προς την ανάδειξη του κυπριακού ναυτιλιακού cluster ως κορυφαίου της Ευρώπης και ενός εκ των σημαντικότερων παγκοσμίως. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της ναυτιλίας για την Κύπρο. Η συνεισφορά της στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 7%».

Μιλώντας 24 ώρες αργότερα στη δεξίωση παραμονές του συνεδρίου που είχε θέμα «Ναυτιλία σε δράση: Μια ατζέντα για την αλλαγή», τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων και εξήγησε ότι η παρουσία του στο συνέδριο «υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη ναυτιλίας ως ένας από τους κύριους τομείς της οικονομίας της χώρας μας». Εξέφρασε, επίσης, τη μεγάλη περηφάνια του για την τεράστια ναυτιλιακή ανάπτυξη. Οπως ανέφερε, το κυπριακό νηολόγιο καταλαμβάνει την 11η θέση παγκοσμίως και την 3η σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Θανάσης Μαρτίνος, ο Ανδρέας Χατζηγιάννης, ο Εμανουέλε Γκριμάλντι και ο Πόλυς Βάσου Χατζηιωάννου

Το κυπριακό νηολόγιο

Ο Πόλυς Β. Χατζηιωάννου, κορυφαίος διεθνώς Κύπριος πλοιοκτήτης, μιλώντας στο «business stories» ανέφερε για την κυπριακή ναυτιλία αλλά και για το Maritime Cyprus Conference: «Υπάρχει δυναμική. Οι πλοιοκτήτες αρχίζουν και στηρίζουν το κυπριακό νηολόγιο. Όπως διαπιστώνετε, απόψε συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 1.000 παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας για ένα ναυτιλιακό συνέδριο και βλέπετε και πόσο καλά έχει οργανωθεί από στελέχη του υφυπουργείου Ναυτιλίας και όχι από ιδιώτες. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος ως Κύπριος που έχουμε τόσο ικανά στελέχη. Με τη Ελλάδα υπάρχει συνεργασία.

Το κυπριακό νηολόγιο πρέπει να είναι το εναλλακτικό νηολόγιο των Ελλήνων Εφοπλιστών. Υπάρχουν και άλλες σημαίες, αλλά η πιο ποιοτική μετά την ελληνική είναι η κυπριακή και πιστεύω ότι έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια». Η υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη επεσήμανε στο «b.s.»: «Το συνέδριο “Ναυτιλιακή Κύπρος”, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1989 και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ναυτιλιακά συνέδρια παγκοσμίως. Επί τρεις ημέρες συζητήθηκαν τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλία από ομιλητές που καλύπτουν όλο το φάσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το συνέδριο, το οποίο φέτος ήταν αναβαθμισμένο με νέες και καινοτόμες ιδέες, ενώ το παρακολούθησαν γύρω στους 900 συνέδρους απ’ όλο τον κόσμο, αρκετοί εκ των οποίων από την Ελλάδα. Θεωρώ ότι η ποιότητα του συνεδρίου σε όλα τα επίπεδα είναι μια σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης στην κυπριακή ναυτιλία».

Ο ΙΜΟ

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία στο συνέδριο του απερχόμενου γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακούς Οργανισμού Κιμ Τακ και του νεοεκλεγέντα Αρσένιο Ντομίνγκεζ, που αναλαμβάνει από 1/1/2024. Ο Κιμ Τακ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει ο ναυτιλιακός κλάδος μέχρι σήμερα, τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης της αντιμετώπισης των υφιστάμενων και των επερχόμενων προκλήσεων.

Υπογράμμισε παράλληλα την αξία του Ναυτιλιακού Κυπριακού Συνεδρίου, το οποίο προσφέρει μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για τη ναυτιλία. Σηματοδοτώντας την τελευταία του παρουσία στη Ναυτιλιακή Κυπριακή Διάσκεψη ως γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, κατέληξε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι κανόνες και οι κανονισμοί για τη ναυτιλία να τροποποιηθούν και να εφαρμοστούν σε παγκόσμιο επίπεδο από τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Η Αντίνα Βαλεάν, επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε., αναφέρθηκε στις πολλές ευκαιρίες για τη ναυτιλία που διαφαίνονται στον ορίζοντα, τονίζοντας τη σημασία της ευελιξίας στην προώθηση της ανάπτυξης πράσινων καυσίμων, και την υιοθέτηση τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης και προσέθεσε: «Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τις ακτές της Ευρώπης για να θεσπίσουμε αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο Ανδρέας Χατζηγιάννης, η υφυπουργός Μαρίνα Χατζημανώλη με τον Θανάση Μαρτίνο και τη σύζυγό του Μαρίνα

Επίσης, για πρώτη φορά υπουργός Ναυτιλίας της Ινδίας παραβρέθηκε σε συνέδριο Maritime Cyprus και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Μαρίνα Χατζημανώλη. Ο λόγος για τον Σρι Σαντανού Τακούρ. Υπάρχει από την Ινδία έντονο ενδιαφέρον να αναπτύξει σχέσεις και συνεργασίες με την Κύπρο και γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί την Ινδία μέσα στο 2024. Η κυπριακή ναυτιλία, ως σημαντική δύναμη στη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου, μπορεί να αποτελέσει βασικό άξονα για την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων Κύπρου – Ινδίας. Η Ε.Ε. είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για τις ινδικές εξαγωγές (14% του συνόλου) μετά τις ΗΠΑ. Η Ινδία έχει αναδειχθεί ως μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία και αναμένεται να είναι μία από τις τρεις κορυφαίες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις τα επόμενα 15 χρόνια. Αποτελεί σήμερα την 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τη 2η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στην Ασία.

Η Μαρίνα Χατζημανώλη σε μια ιστορική συνάντηση για τα δρώμενα της Κύπρου με τον υπουργό Ναυτιλίας και Λιμένων της Ινδίας Σρι Σαντανού Τακούρ

Βράβευση Προκοπίου

Με το Cyprus Maritime Award τιμήθηκε ο κ. Γιώργος Προκοπίου για τη σημαντική στήριξή του στο κυπριακό νηολόγιο, στο πλαίσιο της δεξίωσης για την έναρξη του Maritime Cyprus Conference. Πρόκειται για συνέδριο με διεθνή εμβέλεια που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Κύπρο από το 1994 και προσελκύει πολλές εκατοντάδες κόσμου όπου γίνονται συζητήσεις για όλα τα κορυφαία θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία. Τον Γιώργο Προκοπίου ανακοίνωσε και προλόγισε η πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου και νυν πρόεδρος της επιτροπής του Cyprus Maritime Award, ενώ το βραβείο το απένειμε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσία της υφυπουργού ναυτιλίας της Κύπρου Μαρίνας Χατζημανώλη και του προέδρου της Κυπριακής Ενωσης Πλοιοκτητών Ανδρέα Χατζηγιάννη και του Πόλυ Β. Χατζηιωάννου. Οπως ανέφερε η Νατάσα Πηλείδου: «Είναι μεγάλη μου τιμή να ανακοινώσω ότι το βραβείο απονέμεται στον κ. Γιώργο Προκοπίου, μια πραγματικά μεγάλη φυσιογνωμία της διεθνούς ναυτιλίας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απονέμει το βραβείο Cyprus Maritime Award στον Γιώργο Προκοπίου, υπό το βλέμμα της πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας της Κύπρου Νατάσας Πηλείδου και της νυν υφυπουργού ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη

Ο Γιώργος Προκοπίου έχει μία μακρά και ουσιαστική συμβολή:

■ Στην ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου τόσο σε χωρητικότητα όσο και σε ποιότητα.
■ Στην ουσιαστική προβολή της κυπριακής ναυτιλίας διεθνώς.
■ Στη ναυτική εκπαίδευση και στήριξη του ναυτικού επαγγέλματος για την Κύπρο.

Τα πλοία του κ. Προκοπίου εκπροσωπούν το 3,5% του κυπριακού νηολογίου με μέσο όρο ηλικίας τα πέντε έτη. Ηταν ο πρώτος πλοιοκτήτης που ενέγραψε στο κυπριακό νηολόγιο πέντε υπερσύγχρονα -state of the art- ice class πλοία μεταφοράς LNG» και προσέθεσε:

«Είναι σημαντικό ότι ο κ. Προκοπίου ενίσχυσε το Κυπριακό Νηολόγιο Πλοίων με την εγγραφή επτά πλοίων συνολικής ολικής χωρητικότητας άνω των 723.000 κόρων».

Από την πλευρά του ο κ. Προκοπίου ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Το βραβείο αυτό είναι αφιερωμένο στη Γλυφάδα, εκεί όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Εκεί ερωτεύτηκα τη θάλασσα και έμαθα ότι η θάλασσα ενώνει ηπείρους, πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος για να έχουμε ευημερία και να λύνουμε τα θέματα που μας απασχολούν είναι η συνεργασία και ο δημιουργικός και καλόπιστος διάλογος. Η ελληνόκτητη ναυτιλία, το μεγάλο διπλωματικό εργαλείο του Ελληνισμού έχει τη δυνατότητα να εξομαλύνει επιθετικές συμπεριφορές. Μετά από 72 χρόνια που που ασχολούμαι με τη ναυτιλία μπορώ να πω ότι έκανα το χόμπι μου. Κι έχω μετανιώσει για όσα δεν έχω κάνει και όχι για ό,τι έχω κάνει. Ελπίζω και προσεύχομαι ο Θεός να μου δώσει χρόνια ώστε να μπορέσω να κάνω πραγματικότητα όσα ονειρεύομαι. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σύζυγό μου Αλεξάνδρα και στις τέσσερις κόρες κόρες μου Ελίζα, Ιωάννα, Μαρίνα και Μαρί-Ελενα που αγάπησαν τον δρόμο που ακολούθησα και σήμερα ακολουθούν παράλληλη πορεία».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απονέμει το βραβείο Cyprus Maritime Award στον Γιώργο Προκοπίου, υπό το βλέμμα της πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας της Κύπρου Νατάσας Πηλείδου και της νυν υφυπουργού ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη

Το παρών στη δεξίωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Μαρτίνος, ο απερχόμενος γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Κιμ Τακ, ο νεοεκλεγείς γ.γ. του ΙΜΟ Αρσένιο Ντομίνγκεζ, που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1-1-2024, ο πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων Φίλιππος Φιλής, η πρόεδρος της WISTA International Ελπη Πετράκη, η τέως πρόεδρος Δέσποινα Θεοδοσίου, ο Πέτρος Παππάς, ο Εμανουέλε Γκριμάλντι, η Ιωάννα Προκοπίου, η Σουζάνα Λασκαρίδη, η Μαρία Χατζηιωάννου, ο Νίκος Χατζηιωάννου, ο Αριστείδης Πίττας και ο Γιώργος Τσαβλίρης.

Ο νεοεκλεγείς γ.γ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Αρσένιο Ντομίνγκεζ με τον συντάκτη του «b.s.» Μηνά Τσαμόπουλο

Διαβάστε ακόμη  

Η υπογεννητικότητα αλλάζει τον χάρτη του ελληνικού επιχειρείν 

Οι Έλληνες προτιμούν τα βόρεια προάστια για αγορά πολυτελών κατοικιών 

Σύνταξη το 2023 ή το 2024; Τι σας συμφέρει και γιατί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ