Οι εξαγωγές δια θαλάσσης της Ρωσίας έχουν σταθεροποιηθεί στο μείον 15% από τα προ της εισβολής επίπεδα μετά τις κυρώσεις και τις άτυπες αυτο-κυρώσεις που άλλαξαν τις εμπορικές ροές.

Συνολικά 6.593 εμπορικά πλοία απέπλευσαν από τη Ρωσία και ταξίδεψαν σε ξένα λιμάνια το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με 7.784 την ίδια περίοδο το 2021, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της Lloyd’s List Intelligence.

Από τις 102 χώρες που υποδέχθηκαν  πλοία που ταξίδευαν από τη Ρωσία το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το 90% παρουσίασε μείωση ή καμία σημαντική αλλαγή στην εμπορική δραστηριότητα.

Υπήρχαν 88 χώρες που είχαν εισερχόμενα δρομολόγια από τη Ρωσία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Η Αλγερία, η Βουλγαρία, η Κίνα, η Γεωργία, η Ινδία, το Μεξικό, η Μολδαβία, η Σλοβενία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δέχτηκαν μεγαλύτερο αριθμό πλοίων μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η Κίνα και η Ινδία έχουν δει και οι δύο μια αύξηση στα πλοία από τη Ρωσία. Η Κίνα κατέγραψε 810 εισερχόμενους πλόες  το δεύτερο τρίμηνο, από 576 την προηγούμενη περίοδο.

Οι πλόες  στην Ινδία από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 284% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με 196 εισερχόμενα δρομολόγια.

Η Κίνα και η Ινδία εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να αγοράσουν ρωσικά προϊόντα με έκπτωση.

Οι κλήσεις σε λιμάνια σε αυτές τις χώρες είναι αυξημένες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με σημαντικά άλματα στις αφίξεις πλοίων και δεξαμενόπλοιων μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021. Οι θαλάσσιες αποστολές άνθρακα από τη Ρωσία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 20,7% σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου σε 28,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τον Banchero Costa.  Οι εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν κατά 102,7% την ίδια περίοδο, αγγίζοντας τους 9 εκατ. τόνους.

Ο αριθμός των πλοίων που αναχωρούν από τη Ρωσία για ξένα λιμάνια μειώθηκε κατά 88% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το 2021. Ωστόσο, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ταξίδευαν από τη Ρωσία στην Κίνα διπλασιάστηκαν την ίδια περίοδο.  Τα δεδομένα δείχνουν ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός υπηρεσιών προσφέρεται μεταξύ της Άπω Ανατολής της Ρωσίας προς τα λιμάνια της Σαγκάης και του Zhoushan. Οι οικονομικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία έχουν ενισχυθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στις αρχές Αυγούστου να αυξήσουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου και να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, της γεωργίας, της χρηματοδότησης, του τουρισμού και των κατασκευών, όπως ανακοινώθηκε σε κοινή δήλωση.

Η αξία των εισαγωγών της Ρωσίας στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 129% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσώπευαν το 17% της συνολικής αξίας των ξένων εισαγωγών, από 10% το 2021. Συλλογικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δει μείωση 35% στις αφίξεις από ρωσικά λιμάνια. Το μπλοκ των 27 μελών έχει επιβάλει επτά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Σλοβενία ​​και η Βουλγαρία είναι ακραίες τιμές στην Ένωση, με αμφότερες να καταγράφουν αυξήσεις στον αριθμό των εισερχόμενων πλοίων από τη Ρωσία το δεύτερο τρίμηνο Οι αφίξεις στο λιμάνι Koper της Σλοβενίας έχουν αυξηθεί σε μικρή κλίμακα. Πραγματοποιήθηκαν 18 εισερχόμενα ταξίδια από ρωσικά λιμάνια μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, από τέσσερα την ίδια περίοδο το 2021.

Yπήρξαν 184 αφίξεις στη Βουλγαρία, από 126 το πρώτο τρίμηνο και 112 κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα πλοία γενικού φορτίου και τα δεξαμενόπλοια.  Η Ρωσία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βουλγαρίας όσον αφορά τις εισαγωγές το 2021.

Η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 147,4% φέτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» από Goldman: Πιθανό ράλι στο φυσικό αέριο από Δευτέρα μετά το μπλόκο της Gazprom

Έρχεται το προ-συμπληρωμένο Ε9 και άλλες 16 ψηφιακές υπηρεσίες από την εφορία

Ενεργειακή ακρίβεια: Οι χώρες της ΕΕ θωρακίζονται εν αναμονή μιας κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης