Ναυτιλία

Η λίστα της Lloyd’s με τους Έλληνες εφοπλιστές που έχουν συναλλαγές με τη Βενεζουέλα – Ονόματα

  • newsroom


Σύμφωνα με την Lloyd’s σε ποσοστό 81,8% τα πλοία με βάση τη χωρητικότητά τους που μετέφεραν πετρέλαιο από την Βενεζουέλα, ανήκουν σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων - Δυο ‘Eλληνες εφοπλιστές στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης στη Νέα Υόρκη

Μεγάλη έκταση παίρνει διεθνώς η ανάμιξη Ελλήνων πλοιοκτητών στη μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα παρά τους περιορισμούς-απαγορεύσεις που έχει επιβάλει με απόφασή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ σε μία προσπάθεια να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην κυβέρνηση του Νικόλα Μαδούρο την οποία θεωρεί μη νόμιμη.

Αμερικανικά και αγγλικά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία. Αρχικώς, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα τεσσάρων δεξαμενόπλοιων τα οποία δεν συμμορφώθηκαν με το αμερικανικό εμπάργκο στη Βενεζουέλα. Πλοία που ανήκουν σε γνωστά ηχηρά διεθνώς ελληνικά εφοπλιστικά ονόματα, Γιώργος Προκοπίου, Ντίνος Μαρτίνος, Νίκος Μουνδρέας και Π.Κορώνης.

Σήμερα ήρθε να προστεθεί στη δημοσιοποίηση με στοιχεία της Lloyd’s List Intelligence στην οποία καταγράφονται τα δεξαμενόπλοια, με βάση όχι τον αριθμό των πλοίων αλλά την χωρητικότητά τους, το λεγόμενο τονάζ τους, που προσέγγισαν τη Βενεζουέλα για να μεταφέρουν πετρέλαιο, τους τελευταίους περίπου 12 μήνες.

Το σύνολο της χωρητικότητας ανέρχεται στους 29 εκατομμύρια τόνους. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι, σύμφωνα με τη Lloyd’s τα 23,7 εκατομμύρια τόνοι ανήκουν σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ποσοστό 81,8%.

Στον κατάλογο έχουν καταγραφεί ονόματα και χωρητικότητες. Όπως διακρίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύει το NM:

-Όμιλος Αγγελικούση 4,6 εκατομμύρια dwt

-Διαμαντής Διαμαντίδης τέσσερα εκατομμύρια

-Οικογένεια Προκοπίου 3,5 εκατομμύρια τόνοι

-Οικογένεια Ντίνου Μαρτίνου 2,5 εκατ.

-Όμιλος εταιρειών Γιώργου Οικονόμου 2,3 εκατ.

-Όμιλος εταιρειών Νίκου Μουνδρέα με 1,758 εκατ.

-Όμιλος εταιρειών Θανάση Μαρτίνου με 1,745 εκατ.

-Οικογένεια Γκότση με, 1,1 εκατ.

-Οικογένεια Ανδρέα Μαρτίνου με 324.253 τόνους

-Άλλοι Έλληνες πλοιοκτήτες με 2,071 εκατομμύρια και

-Άλλοι πλοιοκτήτες με 5,3 εκατομμύρια τόνους.

Τα πλοία ανήκουν σε μονοβάπορες εταιρείες και δεν επηρεάζονται σε αυτή τη φάση τουλάχιστον οι όμιλοι. Οι πλοιοκτήτες αναμένεται να απαντήσουν σε όσα τους καταλογίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η όποια ζημιά υποστούν θα έχει να κάνει με το κάθε πλοίο ξεχωριστά και όχι στο σύνολο του στόλου τους.

Προς το παρόν οι αμερικανικές αρχές έχουν ανακοινώσει τα ονόματα τεσσάρων δεξαμενόπλοιων.