Η Ουκρανία έβγαλε από τη «μαύρη λίστα» 5 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν στόλο με δεξαμενόπλοια.

Είχαν μπει στη λίστα αυτή φερόμενες ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας για μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι οι μεταφορές γινόντουσαν σε νόμιμο πλαίσιο.

Πρόκειται για τις εταιρείες TMS του Γιώργου Οικονόμου, Dynacοm Tankers του Γιώργου Προκοπίου, Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου και, Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου, Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο νέου πακέτου μέτρων σε βάρος της Μόσχας.

Πώς φτάσαμε στο 11ο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στο 11o πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την πλήρη ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων για την αφαίρεση των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που είχε συμπεριλάβει το Κίεβο στη λίστα «Χορηγών Διεθνούς Πολέμου».

Η Ουκρανία ζητούσε εδώ και καιρό από την ΕΕ να συνεχίσει να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία, καταρτίζοντας μια λίστα με νομικά πρόσωπα, που κατά την θεώρηση του Κιέβου, συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη από τη Ρωσία. Η εν λόγω λίστα περιελάμβανε μια ουγγρική τράπεζα και ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, τις οποίες το Κίεβο χαρακτήριζε ως «διεθνείς υποστηρικτές του πολέμου».

Η Αθήνα «πάτησε φρένο» σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν δεν αποσυρθούν άμεσα από αυτή τη λίστα οι ελληνικές ναυτιλιακές, οι οποίες σύμφωνα με τη χώρα μας, δεν έχουν παραβιάσει καμία ευρωπαϊκή απόφαση.

Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, τις οποίες το Κίεβο είχε συμπεριλάβει σε αυτή τη λίστα ήταν οι εξής:

  • TMS Tankers LTD
  • Dynacοm Tankers
  • Minerva Marine Inc.
  • Thenamaris (Ships Management) Inc.
  • Delta Tankers LTD

Για την Αθήνα, η συμπερίληψη ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στην ουκρανική λίστα, ήταν, για να τεθεί με διπλωματικούς όρους, «απαράδεκτη». Η Ελλάδα «πάτησε πόδι» στις απαιτήσεις της Ουκρανίας ζητώντας να αφαιρεθούν αυτές οι ναυτιλιακές εταιρείες από τη λίστα προτού εγκρίνει το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Εν μία νυκτί, η Ουκρανία αφαίρεσε τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τη λίστα της, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της Αθήνας για το πακέτο.

Η Ουκρανία αναγκάστηκε να υποχωρήσει, καθώς οι ενστάσεις της Ουγγαρίας, με μια φιλορωσική κυβέρνηση εντός της ΕΕ, θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να παρακαμφθούν, ωστόσο η άρνηση της Ελλάδας θα σήμαινε το οριστικό τέλος μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

 

Διαβάστε ακόμη

Με τιμές από 9.000 έως 32.000 ευρώ ανά τ.μ. τα σπίτια στο Ελληνικό – Τα έργα και το χρονοδιάγραμμα (pic)

Πώς «τσιμπάει» η εφορία infuencer και όσους «επιχειρούν» μέσω social media

Η «σοφή πηγή», η νέα κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, η βίλα με τα 23 εκατ. ευρώ, το deal Εnel-Macquarie και η Marriott στο Ελληνικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ