Ναυτιλία

Κομφούζιο στο λιμάνι του Πειραιά λόγω κορωνοϊού

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Πλοηγοί αρνούνται να επιβιβαστούν στα πλοία που προέρχονται από την Ασία υπό τον φόβο της επιδημίας του κοροναϊού απειλώντας την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού

Ο φόβος του κορωνοϊού προκαλεί προβλήματα στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά. Πλοηγοί αρνούνται να επιβιβαστούν σε πλοία που προέρχονται από την Ασία με αποτέλεσμα να προκαλείται κομφούζιο στο λιμάνι και να κινδυνεύει η ροή της εμπορικής  κίνησης και η εύρυθμη λειτουργία του εμπορίου αλλά και του ίδιου του λιμανιού.

Το ΝΜ φέρνει στη δημοσιότητα σημερινή επιστολή της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης που εκπροσωπεί του ναυτικούς πράκτορες η οποία απευθύνεται στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  και στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ, σαν ενημερώνουμε ότι σήμερα 30-01-2020  κατά τον κατάπλου στο αγκυροβόλιο του λιμένα Πειραιώς του πλοίου «YM Warranty» προκειμένου να εισέλθει για φορτοεκφόρτωση containers, η Πλοηγική Υπηρεσία  δεν προέβη στην πλοήγηση αυτού , λόγω μη ύπαρξης  σχετικών οδηγιών για διενέργεια υγειονομικού ελέγχου για τον κορωναϊό, καθόσον το πλοίο είχε  καταπλεύσει σε λιμάνι της Κίνας.

Επίσης σημειώνουμε ότι το εν λόγω πλοίο απέπλευσε από λιμένα της Κίνας προ είκοσι (20) ημερών και συγκεκριμένα την 10/1/2020, ότι απέπλευσε με τελευταίο λιμένα Σιγκαπούρη, όπου ουδέν κρούσμα ιού έχει αναφερθεί, ότι σύμφωνα με το Ship’s pre arrival αλλά και τη δήλωση  του πλοιάρχου, ουδέν περιστατικό ασθενείας ή εμπύρετης νόσου εμφανίζεται σε μέλος του πληρώματος.

Υπογραμμίζουμε περαιτέρω ότι η έλλειψη οδηγιών πλέον του κόστους το οποίο θα επιφέρει στους Ναυτικούς Πράκτορες και κατ’ επέκταση στις Εταιρείες των πλοίων που καταπλέουν στο λιμένα Πειραιά, θα δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο διεθνώς για τη Χώρα μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε κ. Υπουργέ για τις αναγκαίες και άμεσες παρεμβάσεις σας αφ’ ενός μεν για την άμεση αποδέσμευση  του ανωτέρω πλοίου για φορτοεκφόρτωση, αφ’ ετέρου δε για την έκδοση και αποστολή  προς τις Λιμενικές Αρχές των απαραίτητων οδηγιών αντιμετώπισης των συγκεκριμένων περιστατικών στα λιμάνια της Χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και δεύτερο πλοίο αρόδου στον Πειραιά στο οποίο αρνούνται να ανέβουν οι πλοηγοί.