Οι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, οι Έλληνες εφοπλιστές και τα στελέχη των εταιρειών τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα συναντήθηκαν στο ετήσιο rendez-vous τους, στα βραβείων Lloyd’s List-Greek Shipping Awards» 2021, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι εδώ και συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν κρατώντας τα ηνία του κλάδου ακόμη και στην εποχή της πανδημίας.

Η 18η εκδήλωση για τα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το παρών έδωσαν όχι μόνο οι βραβευθέντες, αλλά και πολλοί ακόμη επικεφαλής μεγάλων ναυτιλιακών οίκων.

Με τη σειρά που δόθηκαν τα βραβεία στη διάρκεια της εκδήλωσης:

-Εταιρεία Ξηρού Φορτίου της Χρονιάς
Χορηγός Marichem Marigases
Η Seanergy Maritime η μοναδική εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία με στόλο που αποτελείται αποκλειστικά από φορτηγά πλοία τύπου Capesize, συνολικά 17.

Ο πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σταμάτης Τσαντάνης παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε ότι η ναυτιλία μέσα στα προσεχή χρόνια θα αλλάξει δραματικά και ότι η Seanergy προετοιμάζεται για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και να είναι εναρμονισμένη με τη νέα κατάσταση πραγμάτων.

-Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς
Χορηγός Bureau Veritas
Βραβεύτηκε η εταιρεία της οικογένειας Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου Arcadia Shipping η οποία έχει υψωμένη στα πλοία της την ελληνική σημαία και επανδρωμένα με Έλληνες ναυτικούς. Επίσης είναι από τις πρωτοπόρες εταιρείες σε θέματα ασφάλειας για τα πληρώματα αλλά και στη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Έγινε η πρώτη εταιρεία η οποία κερδίζει για δεύτερη  φορά το  βραβείο Tanker Company of the Year μετά από 14 χρόνια. Η Επιτροπή των κριτών  αναγνώρισε  στην Arcadia ότι έχει σε όλα της τα πλοία υψωμένη την Ελληνική σημαία και τα πληρώματά της αποτελούνται από Έλληνες ναυτικούς.  Η επικέντρωση της Arcadia  στην ποιότητα και την αριστεία στις επιδόσεις, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος τονίστηκε τα τελευταία χρόνια από το υποδειγματικό ιστορικό της από τον έλεγχο-επιθεωρήσεις  του κράτους λιμένα-Port Sate Control  και από τις επιθεωρήσεις  των ναυλωτών.  Η Arcadia επικροτήθηκε  για τις σημαντικές δωρεές της και την κοινωνική της δέσμευση στην Ελλάδα. Περιλαμβάνονται  μεγάλες δωρεές σε νοσοκομεία, την Εκκλησία και την Ελληνική Ακτοφυλακή-Λιμενικό Σώμα. Επίσης, η Αrcadia  βρέθηκε στην πρώτη γραμμή παροχής βοήθειας στους Έλληνες πυρόπληκτους και στον εξοπλισμό του συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος παραλαμβάνοντας το βραβείο το αφιέρωσε στη μνήμα του πατέρα τους Κωνσταντίνο Αγγελόπουλου.» Αποτελεί για μένα και τον αδελφό μου Παναγιώτη ιδιαίτερη τιμή το βραβείο αυτό. Από την πρώτη ημέρα ίδρυσης της εταιρείες το 1998 αποφασίσαμε να υψώσουμε την ελληνική σημαία στα πλοία μας και να στηρίξουμε τους Έλληνες ναυτικούς, τιμώντας την ελληνική ναυτοσύνη. Όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποί μας στη στεριά και στη θάλασσα έχουν συμβάλει τα μέγιστα και σε αυτούς οφείλουμε την επιτυχία μας. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε η προσφορά μας στον τόπο μας και στην κοινωνία είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Κλείνοντας θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα».

-Επιβατηγός Εταιρεία της Χρονιάς
Χορηγός SWS
Βραβεύτηκε η νεοσύστατη εταιρεία του Αντώνη και του γιού του Βασίλη Αγαπητού η οποία αυτή τη χρονιά δρομολόγησε στη γραμμή του Αργοσαρωνικού ένα ολότελα ανακατασκευασμένα ταχύπλοο το Speed Cat I στον Αργοσαρωνικό σπάζοντας το μονοπώλιο της HSW.

Ήταν η είδηση της χρονιάς για την ακτοπλοΐα.

-Ναυλομεσίτης της Χρονιάς
Χορηγός the Tsakos Group

Το βραβείο δόθηκε στην Hellas Chart Ltd

-Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς
Χορηγός Tototheo Maritime
Bραβεύτηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που είναι ηγέτης στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας με χαρτοφυλάκιο που ανέρχεται στα 2,5 δισεκατομμύρια.

-Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος
Χορηγός DNV
Απονεμήθηκε στον Πάνο Ζαχαριάδη εκπρόσωπο από το 2004 της Ελλάδας στον ΙΜΟ και Fleet Technical Director Atlantic Bulk Carriers Management Ltd. Η συμβολή του στην τεχνολογική εξέλιξη της ναυτιλίας και στη λήψη αναγκαίων μέτρων είναι καταλυτικής σημασίας. Το παρέδωσε ο Γιώργος Τεριακίδης, στέλεχος του νηογνώμονα DNV.

-Βραβείο για την Ασφάλεια
Χορηγός SeaJets

Απονεμήθηκε στην Capital Ship Management συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη για τα συνολικά επιτεύγματα της στα θέματα ασφαλείας των πλοίων και του προσωπικούς τη θάλασσα και τη στεριά. Παράλληλα η εταιρεία βραβεύτηκε γιατί τα τελευταία χρόνια μόνο τρία από τα πλοία της έχουν διασώσει συνολικά 535 ζωές στη θάλασσα. Η Capital Ship Management, υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή τόσο επί του πλοίου, όσο και στη ξηρά και στη θάλασσα, καθώς τα πλοία της Capital έχουν συμμετάσχει σε τρεις μεγάλες επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης σώζοντας συνολικά 535 ζωές από το 2014.

Αναλυτικότερα πολύ πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2021 το σκάφος Μ/Τ ARISTOFANIS συμμετείχε σε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ανατολική Μεσόγειο. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε αργά την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου όταν το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο προς το το Sidikeri της Αιγύπτου. Ο πλοίαρχος ανέφερε ότι είδε ένα μικρό σκάφος (μήκους περίπου 15 μέτρων) να παρασύρεται στο νερό με παρά πολλούς ανθρώπους. Ο Πλοίαρχος ειδοποίησε αμέσως το MRCC Πειραιά και το πλήρωμα βοήθησε στη διάσωση 152 ατόμων. To βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος Τζέρι Καλογηράτος΄.

-Βραβείο Βιωσιμότητας
Χορηγός Lloyd’s Register
Με το βραβείο αυτό τιμήθηκε η HELMEPA. Το παρέλαβε η πρόεδρός της Σεμίραμις Παληού: « Η δέσμευση της HELMEPA είναι «να σώσουμε τις θάλασσες», όπως την εμπνεύστηκε ο αείμνηστος Ελληνας πλοιοκτήτης Γιώργος Π. Λιβανός και την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της πίσω στο 1982.


Και σήμερα, που ο πλανήτης μας περισσότερο από ποτέ είναι αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες προκλήσεις, διαπιστώνουμε ότι αυτή η διαχρονική αποστολή της HELMEPA είναι επίκαιρη και επιτακτική».

-Βραβείο Πειραιάς: Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο
Χορηγός SRH Marine SAIT


Βραβεύτηκε η Franman του Κωστή Φραγκούλη η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 130 κορυφαίες εταιρείες της ναυτιλιακής βιομηχανίας και εξυπηρετεί περισσότερες από 700 ναυτιλιακές εταιρίες ετησίως. Φέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια διεθνούς παρουσίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

-Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς
Χορηγός Capital Ship Management Corp


Το βραβείο δόθηκε στον Iταλό επιχειρηματία Gianluigi Aponte ιδιοκτήτης και διευθυντής της MSC (Mediterranean Shipping Company), της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο μετά την Maersk. Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος της MSC Greece SA, Xριστίνα Θεοδωρίκα από την εκπρόσωπο της Capital, Nίκη Καλογηράτου.

-Ναυτικός της Χρονιάς
Χορηγός Safe Bulkers, Inc.
Αναδείχθηκε ο Χιώτης καπετάνιος του Seajet 2 Μιχαήλ Μακρής ο οποίος μαζί με το πλήρωμά του διέσωσε έξω από τη Μήλο, στις 12 Αυγούστου, 18 ναυαγούς μετά τη βύθιση της θαλαμηγούς στην οποία επέβαιναν.  11 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος. Ανάμεσα στους επιβάτες υπήρχαν 5 ανήλικα παιδιά, 3 κορίτσια και 2 αγόρια. Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος της Safe Bulkers, Λουκάς Μπαρμπαρής.

-Βραβείο Επιτεύγματος στην Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση
Χορηγός Panama Maritime Authority

Δόθηκε στο www.isalos.net για την προσφορά του στην ναυτική εκπαίδευση. Επικεφαλής ο Ηλίας Μπίσιας.

-Πλοίο της Χρονιάς
Χορηγός ABS
Ανακηρύχθηκε το Τransgas Power της Dynagas συμφερόντων Γιώργου Προκοπίου. Είναι το πρώτο από τα δύο FSRUs (Floating Storage and Regasification Units)-Πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επανυγροποίησης, χωρητικότητας 174.000 τόνων. Μπορεί να ταξιδέψει και ως πλοίο μεταφέροντας φυσικό αέριο. Παρελήφθη στις 15 Ιουλίου 2021. Έχει μήκος 294 μέτρα & φάρδος 47 μέτρα και έχει νηολογηθεί από το American Bureau of Shipping (ABS).
Η Dynagas, θα παραλάβει το δεύτερο FSRU, το “Transgas Force” από το ίδιο ναυπηγείο, τον Απρίλιου του 2022.

-Βραβείο Επόμενης Γενιάς στη Ναυτιλία
Χορηγός IRI / The Marshall Islands Registry


Βραβεύτηκε η εγγονή του Βασίλη Θεοχαράκη, Αμαλία Μήλιου-Θεοχαράκη η οποία είναι εμπορική διευθύντρια στην ναυτιλιακή εταιρεία τα ου Ομίλου την ΤΕΟ Shipping. Έχει σπουδάσει οικονομικά και διοίκηση και μότο της είναι «μη φοβάσαι. Τόλμα».

-Lloyd’s List Intelligence Big Data Award
Χορηγός C. Transport Maritime
Βραβεύτηκε η εταιρεία Seafair η παρέχει ναυτιλιακές υπηρεσίες μέσω της τεχνολογίας

Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής Lloyd’s List / Propeller Club
Χορηγός Shipping Deputy Ministry, Cyprus


Δόθηκε στον Νίκο Βαφειά. Το παρέλαβε η σύζυγός του Νινέτα Βαφειά. Μέσω βίντεο ο Έλληνας εφοπλιστής είπε: «Είμαι στη Ναυτιλία από το 1973 και δεν έχω λάβει κάποιο βραβείο. Για αυτό το συγκεκριμένο βραβείο είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις στη ζωή μου και αυτές με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα. Πάντοτε έπαιρνα έμπνευση από την οικογένειά μου και τους συνεργάτες μου» και συμπλήρωσε: «Ποτέ μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια ακόμη και αν νομίζεις ότι τελείωσαν όλα. Τίποτα δεν τελειώνει αν δεν το τελειώσεις εσύ ο ίδιος». Μέσα στο 2021 ο Νίκος Βαφειάς έκανε εντυπωσιακές αγορές όσον αφορά στον αριθμό πλοίων αλλά και τις συμφέρουσες τιμές. Το χρονικό αυτό διάστημα έχει αγοράσει συνολικά 14 πλοία, LPG και φορτηγά συνολικής αξίας 360 εκατ. δολαρίων

-Newsmaker της Χρονιάς
Χορηγός ExxonMobil Marine

Το βραβείο δόθηκε στον Αριστείδη Πίττα ο οποίος έχει δύο εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες στην αμερικανική χρηματαγορά, την Eurodry με φορτηγά πλοία και τη Euroseas με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που κατέγραψαν λόγω της πολύ καλής ναυλαγοράς ρεκόρ αύξησης κερδών κατά 300% και 500% αντίστοιχα.

«Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα γίνω Newsmaker. Το 2021 είναι η χρονιά που τα container vessels και τα φορτηγά πλοία έχουν παρά πολύ καλές ναυλαγορές. Είναι εισηγμένες εταιρείες και για αυτό έγινα newsmaker. Γιατί πρέπει να ανακοινώνουμε το κάνουμε ως εισηγμένοι. Δεν μας αρέσει πολύ ως άνθρωποι της θάλασσας να διαλαλούμε τις επιτυχίες μας αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς ως εισηγμένοι. Και δεν είναι εύκολη υπόθεση να είσαι εισηγμένη εταιρεία».

-Προσωπικότητα της Χρονιάς
Χορηγός Eurobank

Το βραβείο δόθηκε στον Κωστή Κωνσταντακόπουλο (κεντρική φωτο κειμένου) της Costamare o οποίος ανεβάζει συνεχώς τον πήχη για την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου στη ναυτιλία, ενισχύοντας σημαντικά τον στόλο της. Την περασμένη μπήκε δυναμικά στη φορτηγό ναυτιλία αγοράζοντας μόλις σε τρεις μήνες συνολικά 38 πλοία ενώ πρόσφατα αγόρασε άλλα τρία σπάζοντας τo φράγμα των 40 φορτηγών πλοίων. Επίσης το 2021 η Costamare ήταν εκείνη που εξέδωσε την πρώτη ομολογιακή έκδοση ελληνικής εταιρείας της ποντοπόρου Ναυτιλίας στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Κριτική επιτροπή 2021 σε αλφαβητική σειρά

Νικόλαος Βουγιούκας: Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Οικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας
Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης: Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου
Ιωάννης Κοτζιάς: Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ναυλομεσιτών
Nigel Lowry: Ανταποκριτής της Lloyds List στην Αθήνα

Ειρήνη Νταϊφά: Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς
Γιώργος Δ. Πατέρας: Πρόεδρος Ελληνικού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου
Έλπη Πετράκη: Πρόεδρος της WISTA Hellas
Καπετάν Μανώλης Τσικαλάκης: Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυτικών
Χαράλαμπος Φαφαλιός: Πρόεδρος της Επιτροπής Συνεργασίας της Ελληνικής Ναυτιλίας
Σταύρος Χατζηγρηγόρης: Πρόεδρος της Martecma

Διαβάστε περισσότερα 

Το «plan b» για έκτακτα μέτρα ενίσχυσης σε ενέργεια και αγορά

Wall Street: Αρνητικό πρόσημο με βαρίδι τον κλάδο τεχνολογίας