Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας με την είσοδο του ιταλικού ομίλου Fincantieri στο σχήμα της αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ η οποία έχει τη στήριξη της εταιρείας Χρηματοδότησης Διεθνούς Ανάπτυξης της αμερικανικής κυβέρνησης – International Development Finance Corp. – DFC.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναλειτουργία των ναυπηγείων τοποθετείται χρονικά μέσα στο 2022 και μάλλον στη διάρκεια του β’ εξαμήνου. Όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα βγει η απόφαση του Δικαστηρίου για την εξυγίανση των ναυπηγείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney η ONEX Elefsis Shipyards έως τα τέλη του προσεχούς Δεκεμβρίου θα καταθέσει τον φάκελο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων στο αρμόδιο Δικαστήριο και η απόφαση αναμένεται μέσα στο α’ εξάμηνο του 2022.

Όπως επεσήμαναν στο ΝΜ κύκλοι της ναυπηγικής αγοράς «η σύμπραξη της ΟΝΕΧ με τον όμιλο Fincantieri και την DFC είναι ιστορικό γεγονός» και προσέθεσαν: «Αν έλεγε κάποιος ότι θα συμβεί πριν λίγα χρόνια θα τον περνούσαν για τρελό

Επίσης οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι με τη σύμπραξη αυτή το δίπολο Ελευσίνα-Σύρος εξελίσσεται σε κόμβο ναυπηγικής και τεχνολογίας με ευρύτερο διεθνή χαρακτήρα. Με τη συμμετοχή της Fincantieri που είναι ο 4ος μεγαλύτερος ναυπηγικός όμιλος στον κόσμο τα ναυπηγεία επί της ουσίας αποκτούν καθετοποίηση παραγωγής από το στάδιο της σχεδίασης όπου έχουν πλατφόρμες έτοιμες για ένα πλοίο , την κατασκευή και την υποστήριξη» και προσθέτουν:

«Τα ναυπηγεία πλέον εισέρχονται τόσο στα παγκόσμια όσο και στα ευρωπαϊκά προγράμματα ναυπηγήσεων που έχουν κάνουν με τα εμπορικά αλλά και με τα πολεμικά πλοία. Επιπλέον μπαίνουν και στο κομμάτι όλων όσων απαιτούνται για τη μετάβαση του ακτοπλοϊκού και εμπορικού στόλου στην εποχή της πράσινης ναυτιλίας» και καταλήγουν υπογραμμίζοντας:

«Είναι και μία απάντηση σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι δε μπορούν να ναυπηγηθούν πολεμικά πλοία στην Ελλάδα».

Το σχέδιο εξυγίανσης, που έχει προτείνει και θα καταθέσει στο δικαστήριο η ONEX, η οποία έχει εξασφαλίσει τη στήριξη της DFC με ένα ποσό γύρω στα 235 εκατ. ευρώ, είναι στα πρότυπα εκείνου που εφαρμόστηκε για την εξαγορά του Νεωρίου Σύρου.

Ειδικότερα προβλέπει: «Κούρεμα» περίπου στο 50% των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί και ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ, μακροχρόνια περίοδος αποπληρωμής των υπόλοιπων οφειλών, αποπληρωμή στο ακέραιο των δεδουλευμένων των εργαζομένων που ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ, και επενδύσεις εκσυγχρονισμού, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ, σε βάθος 10ετίας.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχονται τα εκκαθαριστικά με εκπτώσεις ή με δόσεις

Το «μεγάλο κανόνι» χτύπησε σε Σύρο και Πειραιά – Έρχονται Μύκονος, Αττική και Θεσσαλονίκη

Πορτογαλία: Οι εργαζόμενοι σε ψηφιακές πλατφόρμες θα αποκτήσουν εργασιακά δικαιώματα