Ναυτιλία

Ναυτιλία: Έλληνες στο NASDAQ μέσω SPAC

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Το SPAC έγινε η δημοφιλέστερη διαδικασία έμμεσης εισαγωγής στο χρηματιστήριο χωρίς τη διενέργεια IPO

Ελληνικών συμφερόντων εταιρεία εισήχθη, χθες Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στην αμερικανική χρηματαγορά του NASDΑQ.

Πρόκειται για την Growth Capital Acquisition Corp. η όποια άντλησε 150 εκατομμύρια δολάρια και της οποίας οι μετοχές με διακριτικό ‘GCACU’ άρχισαν  να διαπραγματεύονται στην τιμή των 10 δολαρίων.

Πρόκειται για εταιρεία κέλυφος η οποία μέσα σε 18 μήνες βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας θα πρέπει να βρουν άλλη εταιρεία σε οποιοδήποτε κλάδο για να συγχωνευθούν. Πρόκειται για το λεγόμενο SPAC που το 2020 έγινε η δημοφιλέστερη διαδικασία εισαγωγής στο χρηματιστήριο, εμμέσως, χωρίς να κάνει κάποιος IPO. Αυτούς τους 18 μήνες τα 150 εκατομμύρια θα είναι κατατεθειμένα σε διαπίστευμα, και εφόσον σε 18 μήνες δεν έχει γίνει συγχώνευση θα επιστραφούν στους μέτοχους.

Εταιρείες στόχοι για τη συγχώνευση θα πρέπει να έχουν αξία από 300 εκατομμύρια δολάρια έως 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Στη Growth Capital συμμετέχουν οι Co-Chief Executive Officers Ακης Τσιριγκάκης με τον Γιώργο Συλλαντάβο μέσω της εταιρείας τους Νautilus Carriers, ως συνέταιροι κατά το 1/3 με τη τράπεζα Maxim Group και το επενδυτικό fund HB Strategies LLC.

Για τους Ακης Τσιριγκάκης και Γιώργο Συλλαντάβο η Growth Capital είναι το 4ο SPΑC.

Το 1ο ολοκληρώθηκε το 2007 όταν η τότε εταιρεία κέλυφος συγχωνεύτηκε και δημιουργηθηκε η Star Bulk του Πέτρου Παππά. Το 2017 η εταιρεία κέλυφος Nautilus Offshore αγοράστηκε από την Dryships του Γιώργου Οικονόμου. Το 2018 στο τρίτο SPAC η εταιρεία κέλυφος συγχωνεύτηκε με την Phunware Inc, αμερικανικη εταιρεια που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία.

Διαβάστε ακόμα:

Οι Έλληνες συλλέκτες, τα big deals και τα αριστουργήματα που αλλάζουν χέρια

Επιδότηση Παγίων Δαπανών: Ξεκινά τον Μάρτιο αλλά δυσκολεύουν τα κριτήρια

Πληρωμές 1 δισ. ευρω για επιστρεπτέα, επίδομα θέρμανσης και αποζημιώσεις ενοικίων

Απόρρητο Απόρρητο