Αλλάζει πριν καν ψηφιστεί και εφαρμοστεί το νέο έκτακτο μέτρο της επιδότησης επιχειρήσεων για τις πάγιες δαπάνες τους! Αντί να λήξει τον Ιούνιο, όπως προβλεπόταν, θα καλύψει όλο το 2021. Αναμένεται να δοθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ και το ανώτατο πλαφόν χρηματοδότησης μπορεί να ξεπερνά τελικά τα 3 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας έως και στα 10 εκατ. ευρώ ενδεχομένως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr η Επιδότηση Παγίων Δαπανών σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο, σχεδόν ταυτόχρονα με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6. Θα αποτελεί μια επιπλέον «μη επιστρεπτέα» επιχορήγηση, δηλαδή απευθείας κρατική ενίσχυση.

Η σχετική διάταξη που ήρθε στη Βουλή για να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, προβλέπει ότι όλα τα παραπάνω θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, βάσει του Προσωρινού Πλαισίου στήριξης των επιχειρήσεων το οποίο, εχθές μόλις, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αλλάζει. Και συγκεκριμένα:

  • αυξάνει το ανώτατο ποσόν  (πλαφόν) των κρατικών ενισχύσεων που μπορούν να δώσουν τα κράτη-μέλη για στήριξη στις επιχειρήσεις.
  • επιτρέπει τη μετατροπή ορισμένων δανείων σε άμεσες επιχορηγήσεις
  • επιτρέπει επιπλέον επιδότηση που δεν θα αθροίζεται στις προηγούμενες, αν και θα μπορεί να τις λαμβάνει υπόψιν της για να μην προστίθενται απανωτές ενισχύσεις για τις ίδιες ανάγκες.

Επιπλέον:

  • καλύπτει όχι μόνον την περίοδο Μάρτιο 2020 – Ιούνιο 2021 αλλά επεκτείνεται πλέον και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.
  • επιτρέπει επιδότηση έως 10 εκατομμύρια ευρώ (αντί 3 εκατ. που είχε αρχικά τεθεί ως όριο) και μέχρι 70% ή και 90% των παγίων δαπανών ανά επιχείρηση.

Προσοχή, όμως!

Η αύξηση του ορίου επιχορήγησης ανατρέπει τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου. Προκειμένου να μη ξεπεράσει (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) το μισό δισ. ευρώ, αυξάνονται μεν τα ποσά επιδότησης αλλά ενδεχομένως να δυσκολέψουν και οι όροι χορήγησης. Ακόμα και το ανώτατο όριο (70% ή 90%) ενδεχομένως να τοποθετηθεί ελαφρώς χαμηλότερα.

Τα “κλειδιά” της επιδότησης

Η κρατική ενίσχυση θα “τρέξει” έως τον Δεκέμβριο αλλά μπορεί να καλύπτει πάγιες δαπάνες από το ξέσπασμα της Κρίσης τον Μάρτιο πέρυσι.

Ειδικότερα, αν και οι αποφάσεις αναμένονται, το γενικό πλαίσιο που θέτει το Προσωρινό Πλαίσιο της ΕΕ, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

– για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών πάνω από ένα όριο (που δε θα μπορεί να είναι μικρότερο  από 30% κατ’ελάχιστον) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

– τίθεται ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση -για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021- που δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.  Σε αυτό δεν σωρεύονται άλλες ενισχύσεις που τυχόν έχει λάβει η επιχείρηση. Αυτές όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάθε επιχείρησης, μειώνοντας την επιδότηση παγίων δαπανών (πχ “κούρεμα” ενοικίων θα μειώνει επιδότηση για πάγιες δαπάνες ενοικίου)..

– η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης μπορεί να φτάνει έως και 70% κατ’ανώτατον επί των επιλέξιμων δαπανών. Κατ’εξαίρεση μπορεί να οριστεί και υψηλότερο ποσοστό (μέχρι και 90% των δαπανών) αλλά μόνον για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το επίπεδο και των ενισχύσεων αυτών, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.

Όποιος προλάβει

Το νέο έκτακτο μέτρο συνίσταται σε απευθείας κρατικές ενισχύσεις για πληττόμενες επιχειρήσεις κάθε είδους.  Το έχει εγκρίνει επί της αρχής αλλά κατ ’εξαίρεσιν  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ίδια το ονομάζει ως «Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης όσο βρίσκεται “σε έξαρση” η πανδημία (αλλά όχι και “για όσο διαρκεί”) με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία των κρατών-μελών της ΕΕ».

Με το έκτακτο νέο μέτρο, θεσπίζεται καθεστώς ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που πλήττονται οικονομικά από την εμφάνιση και διασπορά του κορωνοϊού, μέσω στήριξης του Κράτους στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες τους. Οι ειδικότεροι όροι και λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος, όπως οι δικαιούχοι, η μορφή της ενίσχυσης, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης κ.λπ. θα καθοριστούν με επόμενες αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμη: 

Ελαιόλαδο made in… China: Αυτός είναι ο νέος «χρυσός» της Ασίας 

WallStreetBets: Οι «επαναστάτες» που πάνε κόντρα στο σύστημα και ταράζουν τη Wall Street 

Reddit: Τώρα «τρέμουν» όσοι σόρταραν το ασήμι – Σε αναβρασμό οι επενδυτές