Πάνω από 200 στελέχη από όλο το φάσμα της ναυτιλίας που εκπροσωπούσαν 165 πλοιοκτήτριες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών συγκεντρώθηκαν υπό το θέμα #ForgeTheFuture-σφυρηλατώντας το μέλλον και συμμετείχαν σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που κάλυψαν πέντε θεματικές ενότητες στο πλαίσιο του 23ου Navigator 2024 – The Shipping Decision Makers Forum.

Τα θέματα ήταν: Απεξάρτηση από τον άνθρακα, ανθρώπινο στοιχείο, έξυπνη ναυτιλία, ESG (περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβέρνηση) και ναυτιλιακή εφοδιαστική αλυσίδα. Το Navigator Assembly ξεχώρισε ως η μοναδική πλατφόρμα όπου συγκλίνουν περισσότεροι από 20 κορυφαίοι ναυτιλιακοί οργανισμοί, πρωτοστατώντας σε συζητήσεις για εξειδικευμένες λύσεις κρίσιμες για την εξέλιξη του κλάδου. Μεταξύ αυτών, ακαδημαϊκά συμπλέγματα και πανεπιστήμια προσέφεραν την τεχνογνωσία τους, προσθέτοντας βάθος στο διάλογο. Η εκδήλως πραγματοποιήθηκε στο Grand Hyatt.

Οι συζητήσεις αυτές συνέβαλαν καθοριστικά στον προσδιορισμό μέτρων, τα οποία θα συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης προόδου και τη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας του ελληνικού ναυτιλιακού cluster.

Η Δανάη Μπεζαντάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS τόνισε ότι, στο δυναμικό πεδίο της ναυτιλίας, εν μέσω συνεχών γεωπολιτικών προκλήσεων και παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθίσταται προφανές ότι η αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων και η πρωτοποριακή εξεύρεση λύσεων είναι υψίστης σημασίας. Υπογράμμισε επίσης την πίστη στη δύναμη της συνέργειας που τροφοδοτεί τις συνεργατικές προσπάθειες για την υπέρβαση των εμποδίων και τη συμβολή στην ανθεκτικότητα του κλάδου, στην οποία καθίσταται απαραίτητη η συμμετοχή όλων των συμβαλλόμενων μερών (πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, ναυτιλιακά στελέχη).

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απεύθυνε ο καπετάνιος Δημήτρης Μπεζαντάκος, Πρόεδρος της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS, θέτοντας τις βάσεις για μια ημέρα με ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Αναγνώρισε επίσης την αξιόλογη παρουσία του Προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος δρ Γιώργου Πατέρα, η συμβολή του οποίου εμπλούτισε τη συνάντηση, και τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσης και της εκπαίδευσης της νέας γενιάς στη διαμόρφωση του μέλλοντος του κλάδου.

Στο καλωσόρισμά του, ο δρ Γιώργος Πατέρας, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη απαλλαγής από τον άνθρακα και εξέφρασε τη λύπη του για την επίμονη αναβολή των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Τόνισε τη σημασία του συλλογικού διαλόγου, ως ενδιαφερόμενοι του κλάδου, για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, αναγνωρίζοντας ότι εμείς είμαστε οι κινητήριοι μοχλοί της αλλαγής στην αγορά.

Το αίσθημα της προώθησης του διαλόγου και της υποστήριξης πρωτοβουλιών όπως το YES Forum, επίσης αναφέρθηκε, με στόχο την ένταξη νέων ταλέντων στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Όσον αφορά το μέλλον, τα αποτελέσματα του Navigator Assembly θα παρουσιαστούν στο 23ο NAVIGATOR 2024 – THE SHIPPING DECISION MAKERS FORUM, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Χίο και τις Οινούσσες από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024. Το φόρουμ θα συγκεντρώσει ηγέτες του κλάδου και ενδιαφερόμενους φορείς για να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν γνώσεις και να διαμορφώσουν το μέλλον της ναυτιλίας.

Για την περαιτέρω εμβάθυνση στο θέμα αυτό, προσκλήθηκαν αξιόλογοι καθηγητές από διάφορα πανεπιστήμια να μοιραστούν τις απόψεις τους:

·         Βίκυ Αποστολοπούλου, Business Development Executive της Σχολής Ναυτιλίας και της Ναυτικής Ακαδημίας – Μητροπολιτικό Κολλέγιο

·         Σεραφείμ Κάπρος, Καθηγητής – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

·         Δημήτριος Κουμπογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

·         Μανώλης Καβουσανός, Διευθυντής MSc in International Shipping, Finance and Management – ΟΠΑ

·         Δημήτριος Λυρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής – ΕΘΝΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

·         Άγγελος Παντουβάκης, Πρύτανης και Καθηγητής – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, η Δανάη Μπεζαντάκου, στις καταληκτικές της παρατηρήσεις, υπογράμμισε την ύψιστη σημασία της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία. Τόνισε την ανάγκη τα πανεπιστήμια να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία των φοιτητών για τις προκλήσεις αυτές και να διασφαλίσουν την ευθυγράμμιση με τις ανησυχίες και τα εμπόδια που διατυπώνουν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη

Έλληνες εφοπλιστές: Παγκόσμιοι κυρίαρχοι σε τάνκερ και LNG

Εξωδικαστικός: Διαγραφή οφειλών μέχρι 60% και για δάνεια σε Ελβετικό φράγκο

Λίσα Σάλετ (Morgan Stanley): H τάση της αποδολαριοποίησης απειλεί τις αμερικανικές μετοχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ