Το 1993 ο dr Νίκος Τσάκος εισάγει την Tsakos Energy Navigation στο χρηματιστήριο του Όσλου. Τον Μάρτιο του 2002 η εταιρεία κάνει μετεγκατάσταση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου η ΤΕΝ γιόρτασε τα γενέθλιά της στη Νέα Υόρκη, παρουσία του ιδρυτή της. Η ελληνική ναυτιλία έπρεπε να περιμένει τον Όμιλο Τσάκου να «σπάσει το ρόδι» και να κάνει την πρώτη σύγχρονη εισαγωγή ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας, της Tsakos Energy Navigation, σε μείζον διεθνές χρηματιστήριο, αυτό της Νέας Υόρκης (NYSE).

Σε αυτά τα 30 χρόνια η εταιρεία έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία στη ναυτιλία και στα χρηματιστήρια.

Ο δρ Νίκος Τσάκος διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ, σημείωσε: «Είμαστε τυχεροί που γιορτάζουμε τα 30 χρόνια της ΤΕΝ στο χρηματιστήριο, σε μία περίοδο  θετικής αγοράς και με ρεκόρ κερδών. Ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτό και ελπίζουμε και το υπόλοιπο 2023 να είναι όπως ξεκίνησε. Και από όσα βλέπουμε, προβλέπεται ότι θα συνεχίσει όπως ξεκίνησε».

Όπως έχει πει «η έμπνευση σε συνδυασμό με τον νεανικό ενθουσιασμό με οδήγησαν να συστήσω, πριν 30 χρόνια, την startup εταιρεία Τsakos Energy Navigation, πριν οι startups γίνουν μόδα. Ευχαριστώ Νέα Υόρκη, ευχαριστώ New York Stock Exchange. Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ, νιώθω σαν στο σπίτι μου».

Η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά του NYSE Tsakos Energy Navigation  έχει σε πλήρη εξέλιξη το ναυπηγικό της πρόγραμμα για την κατασκευή συνολικά 12 δεξαμενόπλοιων. Από αυτά τέσσερα είναι τέσσερα aframax, δύο suezmax, δύο MR2 και δύο shuttle tankers.

Tα τέσσερα δεξαμενόπλοια τύπου aframax έχουν κινητήρα καύσης LNG. Και τα τέσσερα υψώνουν την ελληνική σημαία και είναι τα πρώτα αυτής της τεχνολογίας που εντάσσονται στο ελληνικό νηολόγιο.

Όπως επισημαίνει με κάθε ευκαιρία δρ Νίκος Τσάκος «συνεχίζουμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε έναν 100% «πράσινο στόλο» μέχρι το 2030 με πλοία νέας υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Έχουμε εισέλθει σε μία νέα και συναρπαστική περίοδο ανάπτυξης της εταιρείας. Βάζουμε τις βάσεις για τα επόμενα 30 χρόνια. Το έργο μόλις άρχισε».

Η ΤΕΝ μέσα στις αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις, είτε είναι υγειονομικές είτε οικονομικές, είναι από τις ελάχιστες ναυτιλιακές εταιρείες που όχι μόνο επιβιώνει, αλλά αναπτύσσεται συνεχώς δίνοντας επί 20 συναπτά χρόνια ως μέλος του NYSE μερίσματα στους μετόχους της, ενώ μειώνει τον δανεισμό της και αυξάνει τη δύναμη του στόλου της. Aπό το 1993 αντιμετώπισε πέντε παγκόσμιες κρίσεις.

Τη δεκαετία του ’90 ήταν η κρίση στην Άπω Ανατολή, το 2001 το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, το 2008 η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το 2020 η πανδημία και το 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία. Την περσινή χρονιά η ΤΕΝ γιόρτασε τη συμπλήρωση 20 ετών διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Την ίδια χρονιά, το 2022  σημείωσε ρεκόρ καθαρών κερδών ύψους 204,2 εκατ. δολαρίων. Στα 20 χρόνια που βρίσκεται εισηγμένη στο NYSE έχει κερδοφορία 2,5 δισ. δολαρίων, πάνω από 100 εκατ., σε μέσο όρο, καθαρά κέρδη ανά έτος.

Έχει διανείμει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια στους μετόχους, που μεταφράζεται σε 5,5% μερισματική απόδοση ανά έτος. Είναι η πιο παλιά εισηγμένη εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στο NYSE, ανεξαρτήτως κλάδου.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΠΑ: Επιδότηση 50% και για τις νέες επιχειρήσεις… όπως παλιά

Η Ρωσία επιβάλλει ξανά capital controls για να στηρίξει το ρούβλι (γραφήματα)

Πώς θα επιλέγονται οι διοικήσεις στο Δημόσιο σε εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ