του Μηνά Τσαμόπουλου

«Υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προβληματίζουν, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης, που είναι ακόμη ασαφές ποιοι είναι οι επενδυτές». Την επισήμανση  αυτή έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάϊατ, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα δημιουργώντας αίσθηση στο ακροατήριο.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται γα επενδύσεις και στα λιμάνια με κύριο στόχο εκείνο της Αλεξανδρούπολης. Η αναφορά του πρέσβη στον ΟΛΘ  προκάλεσε συζητήσεις, όπως ήταν φυσικό.

Όπως επεσήμαναν πολιτικό-διπλωματικοί κύκλοι στο  newmoney.gr, η αμερικανική πλευρά έχει την αίσθηση από την πρώτη στιγμή  της συμφωνίας για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ με τη συγκεκριμένη κοινοπραξία ότι  υπάρχουν εμμέσως και συμφέροντα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σενάριο το οποίο οι επενδυτές, πάντοτε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν διαψεύσει  σε συζητήσεις με τους Αμερικάνους, αλλά και με  τον ίδιο τον πρέσβη, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει πειστεί.

Σύμβουλος εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων

Η νέα διάσταση σε αυτή την ιστορία καχυποψίας είναι ότι η στην κοινοπραξία DIEP GmbH-Τerminal Link SAS-Βelterra Investments Ltd, έχει προσλάβει αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία η οποία θα κάνει για λογαριασμό της τον τεχνικό έλεγχο στον ΟΛΘ πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.  

Στο μεταξύ την ερχόμενη Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί η συμφωνία για την αγοραπωλησία των μετοχών σχεδόν  δύο  μήνες αργότερα από τις πρόσφατες προβλέψεις. Υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία όμως σύμφωνα με πληροφορίες ξαναβρήκε τον ρυθμό της.

Στη συνέχεια ο φάκελος θα περάσει και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για έγκριση της συμφωνίας έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Το επόμενο βήμα είναι να εγκριθεί η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ΟΛΘ και θα κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή, όπως έγινε και με τον ΟΛΠ. Αυτό υπολογίζεται ότι θα συμβεί στα μέσα του Ιανουαρίου του 2018.

Έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΟΛΘ ΑΕ και θα περάσει η εταιρεία στην κοινοπραξία DIEP GmbH-Τerminal Link SAS-Βelterra Investments Ltd, η οποία είναι ο πλειοδότης για το 67% των μετοχών, με προσφερόμενο τίμημα 231.926.000 ευρώ.

Η συνολική αξία της συμφωνίας πώλησης ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την προσφορά των 231.926.000 ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη επταετία. Τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης που είναι το αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΘ, ανέρχονται σε συνολικό ύψος πλέον των 170 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται ε υπόψη, τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες, πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών, επενδύσεις έως τη λήξη της παραχώρησης το 2051.