Με φόντο την προσπάθεια περιορισμού των εσόδων της Μόσχας από το πετρέλαιο, 36 ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσουν νέες πωλήσεις ελληνόκτητων πλοίων σε ρωσικά συμφέροντα. Οι συναλλαγές αυτές, τονίζουν, υπονομεύουν τις κυρώσεις της G7 και ενισχύουν τις γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές απειλές στην Ευρώπη.

Στην επιστολή, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι πωλήσεις ελληνικών συμφερόντων πλοίων συμβάλλουν στη διατήρηση του σκιώδους στόλου που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμπτει το ανώτατο όριο τιμών στο πετρέλαιο, περιορίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της G7. Παράλληλα, κάνουν αναφορά σε μελέτη του Brookings Institution, σύμφωνα με την οποία περισσότερα από τα μισά πλοία του σκιώδους στόλου προέρχονται από Δυτικοευρωπαίους ιδιοκτήτες, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται ως «ο πιο συχνός πωλητής».

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επιπλέον αυστηροποίηση των ελέγχων στις μεταφορές φορτίων από πλοίο σε πλοίο (STS), πρακτική που χρησιμοποιείται για την απόκρυψη της προέλευσης του ρωσικού πετρελαίου. Όπως σημειώνουν, «τέτοιες ανεύθυνες ενέργειες, με στόχο το οικονομικό κέρδος, υπονομεύουν όχι μόνο την ασφάλεια της Ουκρανίας αλλά και της Ευρώπης και της Ελλάδας».

Το θέμα αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η ΕΕ εξετάζει την περαιτέρω επέκταση των κυρώσεων και την προσθήκη νέων πλοίων του σκιώδους στόλου στις μαύρες λίστες, σε μια προσπάθεια να αποστερήσει τη Μόσχα από κρίσιμα για εκείνη έσοδα.

Διαβάστε ακόμη

Οι Γερμανοί… ξανάρχονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

«Ξεσκονίζουν» τα ακίνητα: Σαρωτικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή και κρυφές μεταβιβάσεις

Μάικλ Τζόρνταν: Ο κορυφαίος αθλητής – επιχειρηματίας όλων των εποχών (γραφήματα + tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα