Ναυτιλία

Πλακιωτάκης: ‘Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα 10 περιφερειακά λιμάνια

  • newsroom


Το ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζει τους διεθνείς διαγωνισμούς που θα προκυρηχθούν το προσεχές διάστημα

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών που λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες. Στη διάρκεια τηλε-συνέντευξης τύπου ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από παγκόσμιους λιμενικούς παρόχους.

Τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό προετοιμάζει του διεθνείς διαγωνισμούς για τα λιμάνια. «Θα προκηρυχθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί το προσεχές διάστημα» τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός η περίπτωση κάθε λιμανιού έχει εξεταστεί ξεχωριστά, ούτως ώστε, πάντα με γνώμονα τα δημόσια έσοδα, να αποφασιστεί το σωστό μοντέλο ιδιωτικοποίησης και ανάπτυξης.

«Η εθνική λιμενική πολιτική αναθεωρείται και θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση για τα 10 περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας -Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου».

Ενδιαφέρον έχουν ήδη δείξει Αμερικάνοι επενδυτές εκτός από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και για το λιμάνι του Βόλου όπως έχει αποκαλύψει ο Αμερικάνος πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει δείξει και ο πλοιοκτήτης Εμάνουελ Γκριμάλντι ο οποίος δήλωσε το περασμένο φθινόπωρο:

«Οι ευκαιρίες για τον Όμιλο Γκριμάλντι στην Ελλάδα είναι τα λιμάνια της Πάτρας, Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου».

Κινέζοι και Άραβες είναι ψηλά στη λίστα των εν δυνάμει επενδυτών αλλά ζητούν να μάθουν το πλαίσιο λειτουργίας όπως δήλωσε παλαιότερα ο ΥΝΑ Γιάννης Πλακιωτάκης.

Απόρρητο Απόρρητο