Το International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus είναι ένα από τα παλαιότερα μη κερδοσκοπικά σωματεία στην Ελλάδα και ένας από τους παλαιότερους ναυτιλιακούς θεσμούς στη χώρα. Ιδρύθηκε το 1935 και αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό Propeller Club ανάμεσα σε ένα δίκτυο 75 αντίστοιχων διεθνώς.

Οι βασικοί σκοποί του Propeller Club Πειραιά είναι η προώθηση, προαγωγή και υποστήριξη της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας και των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτιστικό και επιχειρηματικό, ενώ επιτελεί και πλούσιο κοινωνικό έργο προς την ελληνική κοινωνία με δωρεές και παροχή υποτροφιών σε σπουδαστές που έχουν διακριθεί σε ελληνικά και αμερικανικά πανεπιστήμια. Ως επίτιμο πρόεδρο έχει τον εκάστοτε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων Χαράλαμπος Σημαντώνης, ο πρόεδρος του Propeller Club Κωστής Φραγκούλης και o πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δρ Γιώργος Πατέρας

Πριν από 101 χρόνια, το 1922, στη Νέα Υόρκη τα μέλη μιας ομάδας επαγγελματιών που ασχολούνταν με τον κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας έριξαν τον πρώτο σπόρο για τη δημιουργία του Propeller Club. Αποφάσισαν να συναντώνται τακτικά για να συζητούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αυτές οι συναντήσεις οδήγησαν στην ίδρυση του Propeller Club των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο την προώθηση της αμερικανικής εμπορικής ναυτιλίας και της διεθνούς ναυτιλίας για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου μέσω του θαλάσσιου εμπορίου. Το όνομα «Propeller» συμβολίζει την πρόωση, την κινητήρια δύναμη που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων της Λέσχης.

To Club δεν είναι σωματείο-σφραγίδα, αλλά διαδραματίζει κομβικής σημασίας ρόλο στη ναυτιλία και όχι μόνο σε δύσκολες γεωπολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές περιόδους.
Καραβοκύρηδες, τραπεζίτες, δικηγόροι, οικονομολόγοι, ασφαλιστές, καπεταναίοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, μεσίτες και λιμενικοί οργανισμοί, καθηγητές, στρατιωτικοί και πολλοί άλλοι είναι μέλη αυτού του άτυπου ναυτιλιακού cluster.

Ο τραπεζίτης Γιώργος Ξηραδάκης, ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς και αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Αλεξανδράτος και ο δικηγόρος Γρηγόρης Τιμαγένης

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας και συμμετείχαν στη Γ.Σ. του Club, καθώς και στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου. Συνολικά ψήφισαν 586 μέλη, εκ των οποίων τα 311 με φυσική παρουσία, ενώ τα 275 ηλεκτρονικά. Δύο ημέρες αργότερα συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο για τρίτη συνεχή θητεία τον Κωστή Φραγκούλη, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

«Νιώθω μέγιστη τιμή και χαρά που συνεχίζω για τρίτη θητεία ως πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά. Η εμπιστοσύνη των μελών προς το πρόσωπό μου με τέτοιο υψηλό ποσοστό ψήφων με συγκίνησε και δεσμεύομαι πως το νέο εξαιρετικό διοικητικό συμβούλιο θα ανεβάσει το Club ακόμα πιο ψηλά και θα συνεχίσει με δυναμισμό και όραμα το έργο του».

Ο Managing Director της Ionic Shipping Σπύρος Βλασσόπουλος, ο συντάκτης του «b.s.» Μηνάς Τσαμόπουλος, o Area Manager, East Mediterranean & Black Sea, Maritime του νορβηγικού νηογνώμονα DNV Γιώργος Τεριακίδης και ο Chief Commercial Officer του νηολογίου IRI/The Marshall Islands Registry Θεόφιλος Ξενακούδης

Η πορεία του Club τα τελευταία χρόνια είναι συνεχώς ανοδική. Αριθμεί πλέον 912 μέλη, αύξηση της τάξεως του 346% μέσα σε μόλις τρία χρόνια, η οποία δεν αφορά μόνο τον αριθμό, αλλά κυρίως την ποιότητα.

«Το μέγεθος αυτό μας δίνει μια άλλη δυναμική, μας προσδίδει κύρος και κάνει πιο υπολογίσιμη τη φωνή μας εντός και εκτός συνόρων. Θα σας πως επίσης πως τα σημερινά επίπεδα συνδρομών είναι περίπου αντίστοιχα με τα καθαρά έσοδά μας από τα βραβεία AMVER, που ήταν η μεγάλη και βασικότερη ετήσια πηγή εσόδων μας», επισήμανε ο κ. Φραγκούλης, και πρόσθεσε: «Το μότο μας “Next – Working for the Future” (Δουλεύοντας για το μέλλον), το οποίο δημιουργήσαμε το 2019, πραγματικά σηματοδότησε την επόμενη μέρα του Club».

Ο Senior Director Νότιας Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής του ιταλικού νηογνώμονα RINA Σπύρος Ζολώτας, η διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ενωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας Μαρία Δεληγιάννη και ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες

Επίσης, ο ίδιος έκανε αναφορά στην εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του Propeller Club: «Βασικός στόχος ήταν η οικονομική ενδυνάμωση του Club και μπορώ να πω ξεκάθαρα πως το πετύχαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ετσι, έχουμε σε:

■ Χρηματικά διαθέσιμα αύξηση 109%, 586% πάνω από το 2019.
■ Λειτουργικά έσοδα αύξηση 109%.
■ Συνδρομές μελών αύξηση 115%, ενώ σε σύγκριση με το 2019 αυξήθηκαν κατά 390%.
■ Πλεόνασμα χρήσης αύξηση 137%.
■ Σύνολο ιδίων κεφαλαίων αύξηση 141%.
Ακόμη, πέρυσι τον Μάιο αποκτήσαμε και τα δικά μας ιδιόκτητα γραφεία».

Κοινωνική προσφορά

Οι δωρεές, οι υποτροφίες και το κοινωνικό έργο γενικότερα είναι εκ των βασικών σκοπών του Propeller Club και στόχος κάθε διοικητικού συμβουλίου.

Ο Senior Director Νότιας Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής του ιταλικού νηογνώμονα RINA Σπύρος Ζολώτας, η διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ενωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας Μαρία Δεληγιάννη και ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας Θεόδωρος Κόντες

«Την τελευταία διετία αυξήσαμε κατά 81% το πρόγραμμά μας, μέσω 51 δωρεών, 47 υποτροφιών και οκτώ τεχνικών σεμιναρίων. Θέλω να ενημερώσω ότι επιπλέον 35% του προγράμματος δεν αποτυπώνεται στις οικονομικές μας χρήσεις που είναι στη διάθεσή σας σήμερα. Αναφέρομαι στις υποτροφίες που εξασφαλίζουμε για νέους από τρίτους φορείς, τις οποίες εάν τις υπολογίζαμε θα μετρούσαμε ακόμα μεγαλύτερη ποσοστιαία ανάπτυξη από αυτή που ανέφερα νωρίτερα», διευκρίνισε ο κ. Φραγκούλης.
Επίσης, την τριετία 2021-2023 πραγματοποιήθηκαν 26 εκδηλώσεις με 4.500 καλεσμένους.

Δράσεις

Τον Οκτώβριο του 2021 το Propeller Club προχώρησε στη δημιουργία πέντε επιπλέον επιτροπών στο Δ.Σ., συμπληρώνοντας τις προηγούμενες έξι. Πρόκειται για την Επιτροπή Δωρεών και Υποτροφιών, την Οργανωτική Επιτροπή, την Επιτροπή Ναυτιλιακής Εκπαίδευσης και Νέας Γενιάς, την Επιτροπή Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος και την Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού, με συμμετοχή 45 μελών.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ιδρύθηκε το Student Port, ένα παράρτημα για τους νέους, το οποίο σήμερα αριθμεί ήδη 103 μέλη. «Μέσω του Student Port επιχειρούμε να μυήσουμε τη νέα γενιά στον κόσμο της ναυτιλίας μέσα από εκδηλώσεις, συνέδρια και δράσεις και με αυτό τον τρόπο προδιαγράφουμε ένα λαμπρό μέλλον για την πατρίδα μας και τη ναυτιλία», επισήμανε ο κ. Φραγκούλης.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε. Θεόδωρος Βώκος και το μέλος του Δ.Σ. του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιάννης Τριφύλλης
g: Η διευθύνουσα σύμβουλος στη ναυτιλιακή εταιρεία Stavros Daifas Maritime Corporation S.A. και αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον Δήμο Πειραιά Ειρήνη Νταϊφά και το πρώην στέλεχος της HELMEPΑ και νυν Life & Executive Coach, υπεύθυνη της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ICF Greece (Σωματείο Επαγγελματιών Coaches στην Ελλάδα), Κριστιάνα Πρεκεζέ

Ακόμη, στο πλαίσιο του στόχου της αύξησης των πόρων του Club, η διοίκηση τον περασμένο Ιούλιο ενέταξε μία ακόμη ετήσια και σημαντική εκδήλωση στο ημερολόγιο των ναυτιλιακών δρώμενων. Πρόκειται για το Hellenic-American Shipping Gala, μια καλοκαιρινή εκδήλωση που θα καθιερωθεί ως η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση, μετά τα AMVER, δίνοντας νέα δυνατότητα να αντληθούν επιπλέον πόροι για τους σκοπούς του Club.

Την περσινή χρονιά μάλιστα το Club γιόρτασε τα 30 χρόνια των ελληνικών βραβείων AMVER και τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακτοφυλακή για την επιτυχημένη προώθηση του προγράμματος διάσωσης συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε το 96ο Παγκόσμιο Συνέδριο του International Propeller Club: «Ηταν ένα τριήμερο συνέδριο που είχαμε την τιμή να αναλάβουμε για δεύτερη φορά μετά το 2007 και στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Ενώπιον εκατοντάδων μελών απ’ όλο τον κόσμο πετύχαμε να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα με υψηλού επιπέδου συζητήσεις και κεντρικές ομιλίες από αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, της πρεσβείας των ΗΠΑ, εκπροσώπους της Γερουσίας, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηγέτες του κλάδου της ναυτιλίας και άλλες προσωπικότητες. Το συνέδριο αποτέλεσε την απόλυτη ευκαιρία ώστε η Ελλάδα να μπει για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας», είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Φραγκούλης.

H νέα Διοικούσα Επιτροπή του Propeller Club Πειραιά

Πρόεδρος: Κωστής Φραγκούλης, Founder/CEO of Franman
Α’ Αντιπρόεδρος: Δανάη Μπεζαντάκου, CEO of Navigator Shipping Consultants
Β’ Αντιπρόεδρος: Γιώργος Μαργαρώνης, CEO of Latsco Shipping Limited
Γενικός γραμματέας: Χρήστος Τιμαγένης, Partner of Timagenis Law Firm
Ταμίας: Μαρία Χατζηωάννου, ESG Executive of Alassia NewShips Management Inc.

Οι υπόλοιποι 11 κυβερνήτες του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι με αλφαβητική σειρά:
■ Βαλέντιος Βαλεντής, CEO of Pyxis Tankers & Konkar Shipping Agencies S.A.
■ Σήφης Βαρδινογιάννης, Executive Director of Sekavin S.A.
■ Μιχάλης Δαλακούρας, Director of Dalex Shipping Co. S.A.
■ Πάνος Ζαφέτ, Managing Director of Balthellas Chartering S.A.
■ Δωροθέα Ιωάννου, CEO of American P&I Club
■ Γιώργος Καλλιάνης, CEO of Kallianis Bros Shipping S.A.
■ Γιάννης Κοτζιάς, Co-founder of Xclusiv Shipbrokers Inc.
■ Γιάννης Μπελούσης, Co-founder of Independent Average Adjusters Ltd.
■ Θεόφιλος Ξενακούδης, Chief Commercial Officer of the IRI/The Marshall Islands Registry
■ Κατερίνα Σταθοπούλου, Executive Director of Investments & Finance Ltd.
■ Χρυσάνθη Στεφάνου, Managing Director of Bright Navigation Inc.

Διαβάστε ακόμη 

Εργαζόμενοι: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ από το 2025

Με fast track διαδικασίες έργα υποδομών και αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία (pic)

Καλτσοβιομηχανία Πουρνάρα: Από την Ελλάδα στα… πόδια όλου του κόσμου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ