Η ναυτιλία είναι η αιτία που η Ερμούπολη, πρωτεύουσα των Κυκλάδων, είναι το μέρος στο οποίο ξεκινάει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στη νησιωτική χώρα.

Η επαναλειτουργία των ναυπηγείων του Νεωρίου και η εξυπηρέτηση 100 πλοίων τον χρόνο, τα περισσότερα ελληνικής πλοιοκτησίας, έδωσαν την αφορμή στα στελέχη της ΟΝΕΧ να σκεφτούν ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη η ευκαιρία να επεκταθεί η ψηφιακή μετεξέλιξη και στη ναυτική βιομηχανία, αυτή όπου οι Ελληνες κυριαρχούν παγκοσμίως. Σε συνεργασία με την εταιρεία αιχμής της Cisco αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώτου Μεταξουργείου που λειτούργησε στο νησί και ήταν η απαρχή της 2ης Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ελλάδα το 1893.

Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο περιφερειάρχης Νoτίου Αιγαίου προτείνοντας ο μετασχηματισμός να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Οπως και συνέβη με τους πυλώνες του έργου να γίνονται πέντε συνολικά και να αφορούν την κοινωνία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον.

Το πρώτο έργο που υλοποιείται είναι τo smart hospital του νοσοκομείου της Σύρου, όπου θα αναπτυχθούν ψηφιακές τεχνολογίες με προεξέχουσα την τηλεϊατρική ενώ θα καταστεί πιο ασφαλές. Στη ναυτιλία ο στόχος είναι οι εφοπλιστές να απευθύνονται στο Κέντρο και να ζητούν σύγχρονες λύσεις σε θέματα που τους απασχολούν όσον αφορά τον στόλο και την εταιρεία τους.

Το Aegean Neorion Innovation Center (ANIC) εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου. Τα εγκαίνια του ANIC τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος επεσήμανε:

«Οι καλύτερες μέρες για την Ελλάδα είναι μπροστά μας και η Αμερική είναι δίπλα σας. Εχετε ένα λαμπρό μέλλον. Η στρατηγική επένδυση που έγινε στο Νεώριο είναι αποτέλεσμα του ελληνικού πνεύματος και της αμερικανικής βοήθειας. Το ναυπηγείο βοήθησε 600 οικογένειες που εργάζονται σε αυτό να βάζουν φαγητό στο τραπέζι τους κάθε μέρα και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους στη Σύρο. Το Κέντρο Καινοτομίας συνδυάζει τη ναυπηγική βιομηχανία με την τεχνολογία και τη βιομηχανική επανάσταση. Είμαι υπερήφανος για όλα όσα πετύχαμε στη Σύρο. Η στρατηγική επένδυσή μας στο νησί δείχνει τι μπορεί να προσφέρει η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, ανέφερε: «Το Κέντρο θα είναι μια κοιτίδα δημιουργίας και καινοτομίας. Εδώ υπάρχει χώρος να δημιουργήσουμε και να δώσουμε ψηφιακές λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θα βοηθήσουμε τους νέους επιχειρηματίες που έχουν τα κότσια και θα τους δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος». Μιλώντας για τα ναυπηγεία τόνισε: «Είμαι χαρούμενος γιατί η ναυπηγική βιομηχανία ενώνει την Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Υπάρχει στήριξη υπερκομματική στην ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας που δείχνει ότι η Ελλάδα που συνεργάζεται και στηρίζεται έχει ένα λαμπρό μέλλον. Στόχος μας, να κατακτήσουμε την κορυφή» και προσέθεσε: «Μετατρέπουμε τη Σύρο σε κόμβο καινοτομίας και έρευνας, σε έναν τόπο που θα μπορεί να ελκύει πολίτες του κόσμου προσφέροντας ιδανικές συνθήκες και άριστες υποδομές για εργασία, εκπαίδευση και αναψυχή. Το έργο μας απευθύνεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αποσκοπώντας να διευκολύνει σημαντικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε καθημερινό επίπεδο. Η ONEX αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο τομέα των ναυπηγείων, όσο και στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος, για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία, της Cisco, Αντώνης Τσιμπούκης ανέφερε: «Το κέντρο καινοτομίας της Σύρου, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του ισχυρού αποτυπώματος που επιθυμεί να αφήσει η Cisco στην κατεύθυνση του ουσιαστικού ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη φιλοσοφία μας, η οποία θέτει στο επίκεντρο του επιχειρησιακού σχεδιασμού τη συναντίληψη, τη διασύνδεση και τις ευρύτερες συνεργασίες με το επιχειρηματικό και θεσμικό οικοσύστημα. Σήμερα, είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σε μια ακόμη αφετηρία, μιας σημαντικής δράσης, βασισμένη σε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και δεξιότητες, που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ναυτιλίας αλλά και της νησιωτικής μας χώρας».

Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε: «Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πιστεύουμε στις συμμαχίες. Το Aegean Neorion Innovation Center της Σύρου είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα γόνιμης σύμπλευσης του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο και την Περιφέρειά μας, το οποίο συνδημιουργήσαμε για να υπηρετήσουμε τον κεντρικό στόχο της πολιτικής μας: να κερδίσουμε ένα αύριο βιώσιμο για τα νησιά μας. Το μέλλον στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι ήδη εδώ. Και είναι ένα μέλλον καλύτερο, φωτεινό, αισιόδοξο. Ενα μέλλον στο οποίο δεν είμαστε πλέον παθητικοί θεατές, αλλά οδηγοί και συνδιαμορφωτές».

O Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, Γρηγόρης Χριστόπουλος, δήλωσε: «Με την υποστήριξη του Aegean Neorion Innovation Center στη Σύρο, ο Ομιλος φιλοδοξεί να συμβάλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον καίριο για τη χώρα μας τομέα της ναυτιλίας, αλλά και να αναδείξει τη δυναμική των νησιών μας. Με όχημα την τεχνολογία και με όπλα την εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία του σε μεγάλα και σύνθετα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ο Ομιλος ΟΤΕ οδηγεί τη χώρα και την κοινωνία στη νέα ψηφιακή εποχή και φτιάχνει έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, δήλωσε: «Η κοινή πορεία που θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από το Κέντρο Διεθνούς Καινοτομίας ενισχύεται από την τελευταία εμβληματική δραστηριότητά μας, αυτή των Future Labs, που έχουν ακριβώς στόχο την προβολή και τη μεταφορά της ερευνητικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις τοπικές κοινωνίες -στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής ανάπτυξης της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και αριστείας- και στην προώθηση της καινοτομίας στις νησιωτικές κοινωνίες των δύο Περιφερειών του Αρχιπελάγους».

Ο Κώστας Νικολούζος, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας, επεσήμανε στο «business stories»:

«Το Κέντρο Καινοτομίας είναι μία κοιτίδα παραγωγής ψηφιακών προϊόντων ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και ειδικά προσανατολισμένο προς τη ναυτιλία».

Ο τεχνολογικός βραχίονας του ομίλου ONEX αξιοποιεί κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Ηorizon, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό άμυνας, καθώς και από το εθνικό πρόγραμμα Ερευνώ-Καινοτομώ προκειμένου να αναπτύξει λύσεις ψηφιακές στη ναυτιλία, στην άμυνα και στην τηλεϊατρική, μεταξύ άλλων.

Το Κέντρο Καινοτομίας είναι μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ομίλου ONEX Shipyards & Technologies, μαζί με την CISCO ως τεχνολογικό εταίρο και άλλους διακεκριμένους εταίρους, όπως η COSMOTE (στρατηγικός συνεταίρος) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ακαδημαϊκός εταίρος).

Διαβάστε ακόμα  

Ψήφος εμπιστοσύνης (και) από τις αγορές: Tι κρύβει η ανακοίνωση από τον Οίκο Fitch  

Αυτά είναι τα έντομα που υπάρχουν στις τροφές που τρώμε – Οι φάρμες εντόμων έρχονται από το μέλλον 

Plum: Η ελληνική start up που βοήθησε 1,5 εκατ. ανθρώπους να αποταμιεύσουν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ (pics)