Ναυτιλία

SeaBright: Δίνει τα φώτα της στην παγκόσμια ναυτιλία

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία της οικογένειας Μάλλιου, που κατασκευάζει φωτιστικά σώματα για πλοία, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, εν μέσω κρίσης σχεδιάζει νέες επενδύσεις και παράγει καινούρια προϊόντα

Η πανδημία έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο οικονομικό μούδιασμα και όλοι περιμένουν να δουν πώς θα πάνε οι δείκτες μετά τη σταδιακή άρση των lockdowns. «Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες», λένε οι αισιόδοξοι. Ομως για να συμβεί αυτό θα πρέπει το επιχειρηματικό οικοδόμημα να στηρίζεται σε γερά θεμέλια ώστε να αντέξει τους κραδασμούς και στη συνέχεια να βγει μπροστά εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού.

Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία SeaBright της οικογένειας Μάλλιου, λοιπόν, χρόνο με τον χρόνο κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά. Κατασκευάζει φωτιστικά σώματα για πλοία, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ξεχωρίζει για την καινοτομία της, ενώ δραστηριοποιείται στο εμπόριο ηλεκτρολογικού υλικού για πλοία. Εν μέσω κρίσης, δε, σχεδιάζει και παράγει καινούρια προϊόντα, ενισχύει το προσωπικό της και αναβαθμίζει έτι περαιτέρω την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών της.

«Το πρώτο τετράμηνο του 2020, παρά τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό και την παραγωγή τριών νέων προϊόντων, τα οποία ήδη έχουμε προμηθεύσει σε έργα του εξωτερικού, όπως επίσης και να ενισχυθούμε με νέο παραγωγικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας τον οποίο παραλάβαμε μέσα στον Μάιο», επισημαίνει ο κ. Ηλίας Μάλλιος, διευθυντής Εξαγωγών, προσθέτοντας:
«Πάρα τις αντίξοες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες το πρόγραμμα επενδύσεων σε νέα προϊόντα, προσωπικό και εξοπλισμό θα συνεχιστεί για το 2020, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την γκάμα των προϊόντων μας και αναβαθμίζοντας διαρκώς την ποιότητα των υπηρεσιών μας».

Στην εταιρεία προστέθηκε ένα νέο μέλος, η SeaCables.

«Η SeaCables αποτελεί το εμπορικό τμήμα της SeaBright, το οποίο παρέχει στις πλοιοκτήτριες εταιρείες και τους εργολάβους πιστοποιημένα καλώδια ναυτικού τύπου, καθώς και όλα τα παρελκόμενά τους. Ερχεται δε να συμπληρώσει τη μακρόχρονη πορεία της εταιρείας μας στην εισαγωγή και διανομή ηλεκτρολογικού υλικού ναυτικού τύπου ως συνεργάτης των μεγαλύτερων και πιο αξιόπιστων οίκων του εξωτερικού», σημειώνει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Παναγιώτης Μάλλιος, και συνεχίζει: «Εξειδικεύεται στο κομμάτι των καλωδίων κρατώντας στις εγκατάστασης της εταιρείας το μεγαλύτερο στοκ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια ώστε να εξυπηρετεί άμεσα τις απαιτήσεις των εγκαταστάσεων Ballast Water Treatment Systems και Scrubbers, καθώς και όποια άλλη ανάγκη υπάρχει για εγκατάσταση συστημάτων στα πλοία. Η επένδυση φυσικά σε μια νέα γκάμα προϊόντων δεν φτάνει από μόνη της και βάσει αυτού προστέθηκε στην εταιρεία μας νέο προσωπικό υψηλής τεχνικής κατάρτισης, το οποίο δίνουν και την προστιθέμενη αξία στην αναβάθμιση των υπηρεσιών μας».

Μετά από έντονες και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η SeaBright υπέγραψε συμφωνίες και έγινε προμηθευτής του κρατικού ναυπηγείου της Πολωνίας. Οπως επισημαίνει ο Ηλίας Μάλλιος, πρόκειται για μια κίνηση η οποία προσβλέπει στην επαναλειτουργία των πολωνικών ναυπηγείων, καθώς η κυβέρνηση εκεί κάνει τεράστιες επενδύσεις για την αναβάθμιση της ναυπηγικής βιομηχανίας.

«Είμαστε προμηθευτές αντιεκρηκτικού φωτισμού για την αναβάθμιση ενός εκ των κρατικών ναυπηγείων, έχοντας αναλάβει ολόκληρο το πακέτο του αντιεκρηκτικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση των υποδομών του. Στη διεκπεραίωση αυτή βοήθησε πολύ το γραφείο πωλήσεων της εταιρείας μας στην Πολωνία, και πιο συγκεκριμένα στο Γκντανσκ. Είναι αξιοσημείωτο για εμάς, καθώς καταφέραμε να πλειοδοτήσουμε σε ένα κρατικό έργο μιας άλλης χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι το made in Greece έχει προστιθέμενη αξία, αφού ανταγωνιζόμασταν διεθνώς αναγνωρίσιμα πολωνικά εργοστάσια τα οποία εξειδικεύονται σε αυτή την κατηγορία φωτισμού».
Το 2019 έκλεισε για τη SeaBright με τη συμμετοχή της σε ένα πολύ ιδιαίτερο έργο παγκόσμιας κλάσης. Πρόκειται για πλοία τύπου power plants τα οποία κατασκευάζονται στην Τουρκία για λογαριασμό της μεγαλύτερης πλοιοκτήτριας εταιρείας του κόσμου σε αυτή την κατηγορία, τα οποία έχουν δυνατότητα παραγωγής ενεργείας έως 470 MW – σαν να λέμε ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ. Τα πλοία αυτά ταξιδεύουν σε τριτοκοσμικά κράτη όπου το ηλεκτρικό ρεύμα είναι περιορισμένο και τους παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια.

«Η εταιρεία, μετά από ενδελεχή έλεγχο της παραγωγής μας στην Ελλάδα από τεχνικούς της πλοιοκτήτριας, προμήθευσε τον φωτισμό στα δύο τελευταία νέα πλοία της εταιρείας. Πλέον βρισκόμαστε ήδη στην κατηγορία των εγκεκριμένων προμηθευτών και για τα δύο επόμενα, τα οποία θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα των προϊόντων μας», τονίζει ο Ηλίας Μάλλιος.

Το 2019 η SeaBright απέσπασε το Technical Achievement Award στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards.

Η βράβευση αφορά μια εξειδικευμένη λύση αναβάθμισης των υπαρχόντων φωτιστικών ενός πλοίου σε LED, κατασκευασμένη από πρώτες ύλες τεχνολογικά προηγμένες, οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν την άριστη λειτουργία τους σε marine environment για πάνω από 70.000 ώρες λειτουργίας. Η εξοικονόμηση που προκύπτει με τον τρόπο αυτό ξεπερνά το 70% του συμβατικού φωτισμού και μεταφράζεται σε μείωση κατανάλωσης καυσίμου, βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος του πλοίου, καθώς και ελαχιστοποίηση των ρυπογόνων για το περιβάλλον λαμπτήρων που περιέχουν φθόριο και χρήζουν ειδικής μεταχείρισης στο τέλος της ζωής τους.

Επίσης, η εταιρεία κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο για τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων κρουαζιερόπλοιων, τα οποία κατασκευάζονται ήδη σε ναυπηγείο της Πορτογαλίας.

«Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο project, αποτέλεσμα της αύξησης του προϊοντικού μας καταλόγου, καθώς και της παραγωγικής δυναμικής της εταιρείας βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού της. Στα εν λόγω έργα προμηθεύουμε τα φωτιστικά σώματα όλων των χώρων, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και τεχνικά», λέει ο Ηλίας Μάλλιος και προσθέτει: «Πρόκειται για eco-friendly κρουαζιερόπλοια κατηγορίας ice class, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν από πολύ θερμά έως πολύ ψυχρά περιβάλλοντα. Είναι ένας νέος τύπος κρουαζιέρας, ο οποίος προσφέρει στους επιβάτες την εμπειρία να ξεκινούν από έναν προορισμό με το μαγιό τους και στο τέλος να απολαμβάνουν τους πιγκουίνους στον Βόρειο Πόλο – expedition cruise ship».

Απόρρητο Απόρρητο