Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) υπόσχεται να μεταμορφώσει όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης εμπειρίας. Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή, όπου ο έλλογος ανθρώπινος νους από μοναδικός εξερευνητής των φαινομένων του κόσμου αποκτά ένα νέο «συνεργάτη», την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σε αυτή την εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, η Τεχνητή Νοημοσύνη ανοίγει νέους ορίζοντες στη ναυτιλία, μετασχηματίζοντας ουσιαστικές πτυχές της λειτουργίας και της διαχείρισης των πλοίων, αλλά και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Το AI έρχεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και αναπτύσσεται η ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ενδεικτικά, το AI θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την αυτοματοποίηση των λειτουργιών του πλοίου, την ανάλυση των δεδομένων ναυσιπλοΐας και την ενίσχυση της ασφάλειας, όπως και την εκπαίδευση και την κατάρτιση των ναυτικών, αφού πλέον μπορεί να παράγει «νέα γνώση» από τον συνδυασμό της γνώσης και της πληροφορίας που καλείται να διαχειριστεί. Στο επίκεντρο όλων αυτών βρίσκεται η αύξηση της απόδοσης των πλοίων, η βελτίωση της ασφάλειας και τελικά η βιωσιμότητα του ναυτιλιακού κλάδου, στο δύσκολο πλαίσιο της αυστηροποίησης των κανονισμών που αυτός καλείται να δράσει.

Στο πλαίσιο αυτό η ανάγκη για αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Ανταποκρινόμενη σε αυτή την πρόκληση, η SQLearn, από τους πρωτοπόρους στη ναυτιλιακή εκπαίδευση, αξιοποίησε τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης της για να δημιουργήσει έναν ψηφιακό βοηθό που εμπλουτίζει τα ηλεκτρονικά μαθήματά της καθιστώντας τα πιο δυναμικά και διαδραστικά.  «Το ΑΙ αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα για τη ναυτιλία και όχι απλά ένα μακρινό όραμα. Αυτή η διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία έχει την ικανότητα να επιταχύνει τις εξελίξεις, να διευρύνει τα περιθώρια προσαρμογής και να διαμορφώνει νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον κλάδο», επισημαίνει στο «business stories» ο Σπύρος Γκούμας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Η ικανότητά του να μαθαίνει και να προσαρμόζεται σε συνεχώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα καθιστά το AI ιδανικό για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων προκλήσεων στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η ναυτιλία. Το καταπληκτικό της τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτή μπορεί να λειτουργήσει σήμερα, είναι ότι μπορεί να δώσει λύσεις σε σύνθετες καταστάσεις που ξεπερνούν την ανθρώπινη εμπειρία, δηλαδή να δώσει λύσεις τις οποίες δεν  έχει μέχρι σήμερα σκεφτεί ο ανθρώπινος νους», συμπληρώνει ο ίδιος. Επικεντρωμένη στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης ναυτικών μέσω υπολογιστή, η SQLearn, μια ελληνική εταιρεία με έδρα τον Πειραιά, έχει καταφέρει να κατακτήσει νέα εδάφη στην περίπλοκη σκακιέρα της ναυτιλιακής εκπαίδευσης.

Η SQLearn είναι μία από τις καταξιωμένες εταιρείες στον χώρο της ναυτιλιακής εκπαίδευσης, καθώς παρέχει μια πλήρη βιβλιοθήκη ναυτιλιακών μαθημάτων STCW – διεθνής σύμβαση για την πιστοποίηση και τα προσόντα των ναυτικών, και έχει μεγάλο μερίδιο της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς. Εχοντας σταθερά ως όραμα να αποτελέσει τον βασικό πυλώνα της ψηφιακής εκπαίδευσης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, επενδύει συνεχώς στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων που απορρέουν από τη χρήση της τεχνολογίας. Επομένως, το AI δεν θα μπορούσε να είναι εκτός των ενδιαφερόντων της, στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων λογισμικών που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη εκπαίδευση των ναυτικών.

«Με την ανάπτυξη του CaptAIn, του πρωτοποριακού Εξυπνου Βοηθού Εκπαίδευσης Ναυτικών, η SQLearn προσπαθεί να σχεδιάσει το μέλλον της ναυτιλιακής εκπαίδευσης. Πρόκειται για μία εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης που δίνει τη δυνατότητα στον ναυτικό να ρωτήσει οτιδήποτε σχετικό με ένα γνωστικό αντικείμενο της ναυτιλίας και να λάβει άμεσα μια απάντηση, την οποία η τεχνητή νοημοσύνη έχει διαμορφώσει, αξιοποιώντας όλη τη γνώση που είναι ενσωματωμένη στη βάση που διαχειρίζεται. Ο CaptAIn γίνεται, λοιπόν, ο βοηθός στην καθημερινότητα του ναυτικού, όποτε και όπου τον χρειαστεί. Η εφαρμογή αυτή αποτυπώνει την αποφασιστικότητα της εταιρείας να αξιοποιήσει την τεχνολογία για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών της ναυτιλίας, καθώς και τη δέσμευσή της για τη διαρκή εξέλιξη και βελτίωση της ναυτικής εκπαίδευσης», τονίζει ο κ. Γκούμας και προσθέτει: «Ο CaptAIn, ο εξελιγμένος ψηφιακός βοηθός που παρουσιάζει η SQLearn, φέρνει την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ναυτιλιακής εκπαίδευσης, καθώς είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που αναπτύσσεται μια τέτοια εφαρμογή. Αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, ο CaptAIn αναδεικνύεται ως ο ιδανικός καθοδηγητής και σύντροφος μάθησης για τους ναυτικούς. Δημιουργεί μια πλήρη εκπαιδευτική εμπειρία, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή, την αλληλεπίδραση, ενώ παράλληλα βελτιώνει την κατανόηση του εκπαιδευτικού υλικού το οποίο έχει κληθεί να μελετήσει».

Ο ίδιος εξηγεί ακόμη ότι «ο νέος αυτός ψηφιακός βοηθός θα ενσωματωθεί σε κάθε ηλεκτρονικό μάθημα της βιβλιοθήκης που προσφέρει η SQLearn στις ναυτιλιακές εταιρείες, δημιουργώντας ένα διαδραστικό περιβάλλον που αναβαθμίζει τη διαδικασία μάθησης. Θα συνοδεύει τους ναυτικούς καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού τους ταξιδιού, παρέχοντας άμεσα απαντήσεις σε ερωτήματα, εξατομικευμένη ανατροφοδότηση και πολύτιμες γνώσεις για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να αφομοιώσουν καλύτερα το υλικό των μαθημάτων».

Επιπλέον, ο CaptAIn είναι προσβάσιμος όλο το 24ωρο, προσφέροντας βοήθεια και υποστήριξη στους ναυτικούς ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από τη χρονική ζώνη. Προς εξυπηρέτηση των ναυτικών παγκοσμίως υποστηρίζονται πολλαπλές γλώσσες, επιτρέποντας την αλληλεπίδραση και την εκμάθηση στη μητρική γλώσσα κάθε ναυτικού. «Με τις πρωτοποριακές δυνατότητες που προσφέρει ο νέος αυτός ψηφιακός βοηθός της SQLearn έρχεται να επαναπροσδιορίσει τη ναυτιλιακή εκπαίδευση, παρέχοντας στους ναυτικούς μια σύγχρονη εμπειρία μάθησης που ενισχύει την κατανόηση και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας», λέει ο δρ Αντώνης Φρίγγας, General Manager της SQLearn.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα, ο κ. Γκούμας τονίζει: «Η τεχνητή νοημοσύνη, μέσω του CaptAIn, αναδύεται ως ισχυρό εργαλείο για την υποστήριξη του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία. Αν και η αυτοματοποίηση και οι τεχνολογικές καινοτομίες προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει ζωτικής σημασίας. Το AI μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των ναυτικών, παρέχοντας πληροφορίες, ανάλυση δεδομένων και αυτοματοποιημένες λύσεις που επιτρέπουν στους επαγγελματίες να επιτελέσουν τις εργασίες τους με ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων και την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, προσφέροντας προβλέψεις, αυτόματη ανίχνευση προβλημάτων και συστάσεις για βελτιωμένες λειτουργίες» και καταλήγει λέγοντας ότι «έτσι, η συνεργασία μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και του ανθρώπου στη ναυτιλία επιφέρει αύξηση της απόδοσης, βελτίωση της ασφάλειας και ενίσχυση της ανθρώπινης εμπειρογνωμοσύνης για έναν ακόμα πιο αποτελεσματικό και αειφόρο τομέα ναυτιλίας».

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Νέου τύπου φοροέλεγχοι για έξτρα έσοδα και παροχές