Ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης με βασική αιτία την έλλειψη σιτηρών που προέρχονται από την Ουκρανία παίρνει άλλη διάσταση σε έναν υπόγειο πόλεμο με πρωταγωνίστρια τη Ρωσία και με την Τουρκία να τηρεί μία όχι και τόσο ξεκάθαρη στάση,

Πιο συγκεκριμένα, ο  όγκος των μεταφερόμενων σιτηρών από φορτηγά πλοία που προσεγγίζουν την Κριμαία έχοντας απενεργοποιήσει το Αυτόματο Σύστημα Ταυτοποίησης-Automatic Identification System, τα λεγόμενα «dark calls» για να μην εντοπίζονται,  αυξάνει συνεχώς από τότε που η Ρωσία άρχισε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Υπήρχαν 73 περιστατικά για φορτηγά χύδην και γενικά φορτηγά πλοία τα οποία κρίθηκε πιθανό να έχουν καταπλεύσει σε λιμάνι στην Κριμαία τον περασμένο  Μάιο, σύμφωνα με την ανάλυση της Lloyd’s List Intelligence για μεταφορά από ρωσικά συμφέροντα  ουκρανικών σιτηρών.

Αυτά αυξήθηκαν από 63 τον Απρίλιο και 47 τον Μάρτιο. Ο αυξανόμενος αριθμός των «dark calls» σε λιμάνια στην περιοχή έρχεται εν μέσω κατηγοριών  από Ουκρανούς αξιωματούχους ότι «η Ρωσία έχει κλέψει σιτηρά από τα κατεχόμενα και  τη μεταφορά τους  στην Κριμαία ώστε να αποσταλούν  σε χώρες του εξωτερικού.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 και αυτά τα λιμάνια ήταν εδώ και πολύ καιρό που λειτουργούσαν οι Ρώσοι. Ο αριθμός των απόπλου φορτηγών πλοίων είναι ασυνήθιστος. Πάνω από 1.100 αναχωρήσεις από την Κριμαία καταγράφηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πάντως η  συντριπτική πλειοψηφία των «παρακολουθούμενων ταξιδιών» αφορά μη εμπορικά πλοία, όπως ρυμουλκά, πλοία υποστήριξης και γιοτ.

Μόλις το 2% των εξερχόμενων δρομολογίων αποδόθηκε σε φορτηγά πλοία. Η Ουκρανία αυτή την εβδομάδα ζήτησε από την Τουρκία να βοηθήσει τη  διερεύνηση τριών πλοίων με σημαία Ρωσίας ως μέρος των προσπαθειών του Κιέβου να διερευνήσει το σενάριο ότι πρόκειται για εμπόριο κλεμμένων σιτηρών από κατεχόμενα εδάφη.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης την έρευνα του πλοίου γενικού φορτίου Zhibek Zholy για πιθανή με  μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω του  ρωσοκρατούμενου λιμανιού Μπερντιάνσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο με σημαία Ρωσίας κρατήθηκε στο Karasu. Τα δεδομένα παρακολούθησης  επιβεβαιώνουν ότι ήταν έξω από το λιμάνι για περίπου έξι μέρες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η πλοίο κρατήθηκε ως ύποπτο για μεταφορά  μετέφερε «κλεμμένων σιτηρών».

Ο Zhibek Zholy αναχώρησε στις 6 Ιουλίου και δεν έχει ανέφερε τη θέση του  από τότε. Το Κίεβο κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη να απαντήσει γιατί επετράπη ο απόπλους του συγκεκριμένου πλοίου. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η  απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει τον απόπλου του πλοίου έχει τη δυνατότητα να εκτροχιάσει τις ήδη εύθραυστες συνομιλίες για δημιουργία ενός  ασφαλούς  διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα που θα επανεκκίνηση τη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Η Τουρκία θεωρείται ευρέως ως κράτος-κλειδί στη συμφωνία. Περίπου 20 τουρκικά πλοία είναι έτοιμα για μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία όταν και εάν υπάρξει  θαλάσσιος διάδρομος ασφαλών πλοίων.

Διαβάστε ακόμα:

Reset για το Bitcoin: Σε τροχιά για την καλύτερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο

Κατασκευές – Μελέτη ΙΟΒΕ: Στα €19,8 δισ. θα εκτιναχθούν τα έσοδα του κλάδου το 2026

Γιατί τερμάτισε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός