Μπορεί η γενική αίσθηση που υπάρχει για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας να θεωρεί ως αρμόδιο το Υπουργείο Τουρισμού όμως είναι ο Γιάννης Πλακιωτάκης και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που έχει την ευθύνη και τυπικά και ουσιαστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο γενικός γραμματέας του ΥΝΑ δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος κοινοποίησε στην Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας καθώς και στην Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας-CLIA επιστολή στην οποία περιλαμβάνει βήμα προς βήμα το σχέδιο για την «επανεκκίνηση κρουαζιέρας 2021 στους ελληνικούς λιμένες».

Με βάση το σχέδιο που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα το Newmoney, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία να καταχωρούνται στοιχεία (επιβάτες, πληρώματα, προορισμοί, αφιξοαναχωρήσεις κ.α.) με σκοπό να οργανωθεί σε υγειονομικό επίπεδο η ανάπτυξη της κρουαζιέρας τη φετινή περίοδο.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας έπρεπε να συμπληρώσουν φόρμα μέχρι το βράδυ Μεγάλης Τρίτης αλλά λόγω του όγκου των δεδομένων δόθηκε παράταση μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης. Η υποχρέωση των εταιρειών ισχύει  για κάθε κρουαζιερόπλοιο που θα δραστηριοποιηθεί στη χώρα. Η εξειδικευμένη μονάδα του Υπουργείου Ναυτιλίας σε συνεργασία με τους υγειονομικούς υπεύθυνους θα μπορούν να εκτιμούν, ανά εβδομάδα, την επιβάρυνση των προορισμών ανά υγειονομική περιφέρεια, ανάλογα με την εξέλιξη και των άλλων περιστατικών της πανδημίας, από άλλα είδη τουρισμού αλλά και σε σχέση με τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.

Η Ελλάδα μεγάλος διεθνής προορισμός κρουαζιέρας και το 2021

Οι μεφάλες εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη δρομολογήσει τα σχέδια τους. Η Royal Caribbean, κολοσσός της παγκόσμιας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε πρόσφατα τη δρομολόγηση του νεότευκτου πλοίου της “Odyssey of the Seas” προς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς στα τέλη Μαΐου 2021 με αφετηρία στο Ισραήλ και ενδιάμεση προσέγγιση στην Κύπρο. Ακολούθησε ανακοίνωση της θυγατρικής της Royal Caribbean, της Celebrity Cruises, πρώην Chandris, για το νεότευκτο Celebrity Apex και της Royal Caribbean για το Jewel of the Seas, με homeporting αντίστοιχα στον Πειραιά και την Λεμεσό και προσεγγίσεις αποκλειστικά σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς κρουαζιέρας.

Η TUI Cruises θα ξεκινήσει τις κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά στις 13 Μαΐου από την Κρήτη, με σταθμούς είτε στη Ρόδο, τον Πειραιά και τα Χανιά, είτε στην Κέρκυρα, το Κατάκολο και τον Πειραιά. Υπάρχουν έξι ανοιχτές ημερομηνίες για τις οποίες μπορούν να γίνουν ήδη κρατήσεις.

Η Aida Cruises θα αρχίσει να δέχεται κρατήσεις από τις 20 Απριλίου και από τις 23 Μαΐου θα πραγματοποιεί επταήμερες κρουαζιέρες από την Κέρκυρα, με προορισμούς την Κρήτη, τη Ρόδο, το Κατάκολο και τον Πειραιά. Έως τις 22 Οκτωβρίου θα δοθούν συνολικά 22 ημερομηνίες.Κρουαζιέρες στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο ανακοίνωσαν ότι προγραμματίζουν η Seabourn κορυφαία εταιρεία πολυτελών κρουαζιερών-ultra luxury cruise και η Norwegian Cruise Line Holdings.

Ανάλογες ανακοινώσεις δρομολογήσεων πλοίων με προσεγγίσεις σε γνωστούς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς στο Ιόνιο και το Αιγαίο, αναμένεται να ακολουθήσουν τις προσεχείς εβδομάδες, με πρωταγωνιστές τις κυρίαρχες εταιρείες της παγκόσμιας κρουαζιέρας, όπως οι MSC Cruises, Costa Crociere, Hapag Lloyd κλπ.

Η επιστολή του ΥΝΑ

Με αφορμή την επανέναρξη της δραστηριοποίησης κρουαζιερόπλοιων και σε σε συνέχεια σχετικής συζήτησης του Υπουργείου μας με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και υπό την καθοδήγηση τ ου καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου, σας ενημερώνουμε τα εξής και ζητούμε παράλληλα τη συνδρομή σας, μέσω της ενεργοποίησης των μελών σας, προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η τουριστική σεζόν στον κλάδο:

Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία να καταχωρούνται στοιχεία (επιβάτες , πληρώματα, προορισμοί, αφιξοαναχωρήσεις κα) με σκοπό να οργανωθεί σε υγειονομικό επίπεδο η ανάπτυξη της κρουαζιέρας τη φετινή περίοδο.
Με βάση τα ανωτέρω προκειμένου να έχουμε μία πρώτη εικόνα (πριν την έναρξη της εφαρμογής) θα θέλαμε τα μέλη σας να μας συμπληρώσουν τον συνημμένο πίνακα μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης 27/4 για κάθε κρουαζιερόπλοιο που θα δραστηριοποιηθεί στη χώρα, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ.
Με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν θα οργανωθεί ο υγειονομικός χάρτης της κρουαζιέρας με τους:

1.Λιμένες εκκίνησης κρουαζιέρας (home ports). Σύμφωνα με την έως τώρα επεξεργασία με βάση τις υγειονομικές υποδομές και συνθήκες ως home ports oρίζονται 8 οι λιμένες: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος, Κέρκυρα, Βόλος, Πάτρα, Λαύριο. Σημειώνουμε ότι φέτος ΔΕΝ ισχύουν οι Entry Ports.

2. Λιμένες έκτακτης ανάγκης (contingency ports) στους ο ποίους συμπεριλαμβάνονται και οι home ports.

3. Λιμένες ενδιάμεσων προορισμών (transit ports).

Στον πίνακα excel επισυνάπτεται παράδειγμα για ένα πλοίο που κάνει αρχικά μία 5ήμερη κρουαζιέρα ξεκινώντας από τον Πειραιά ως Home Port και στη συνέχεια μία 4ήμερη κρουαζιέρα από το Bari. Στον πίνακα αυτό αναγράφονται:

1. Το όνομα του πλοίου
2. Η εταιρεία
3. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας με τα στοιχεία επικοινωνίας του, αρμόδιος για να εισάγει τα στοιχεία
4. Με Bold και κεφαλαία γράμματα ο λιμένας home port
5. Με μπλε γράμματα σημειώνεται η ώρα άφιξης του πλοίου στον λιμένα προορισμού.
6. Με κόκκινα γράμματα σημειώνεται η ώρα αναχώρησης του πλοίου από το εν λόγω λιμένα.
7. Στις δύο τελευταίες στήλες είναι ο αριθμός των επιβατών και του πληρώματος.

Με τη συμπλήρωση και τη επεξεργασία των ανωτέρω πινάκων (και στη συνέχεια με την ψηφιακή εφαρμογή) , η εξειδικευμένη μονάδα του Υπουργείου Ναυτιλίας σε συνεργασία με τους υγειονομικούς υπεύθυνους θα μπορούν να εκτιμούν , με δυναμικό τρόπο , ανά εβδομάδα, την επιβάρυνση των προορισμών ανά υγειονομική περιφέρεια, ανάλογα με την εξέλιξη και των άλλων περιστατικών της πανδημίας, από άλλα είδη τουρισμού αλλά και σε σχέση με τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών/

Π.χ. η υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, θα μπορεί να εξετάζει τα καθημερινά δεδομένα (κρούσματα, διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, διαθεσιμότητα κλινών covid ξενοδοχείων κα) και να αποφασίζει αν θα μειωθούν ή όχι και πόσο οι αεροπορικές εισροές επισκεπτών συνολικά στο νησί ή/και οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στους λιμένες της Περιφέρειας (ώστε ενδεχομένως να δοθεί η εντολή να αλλάξει το κρουαζιερόπλοιο προορισμό).

Επίσης, με τα στοιχεία των δρομολογίων μπορεί να αποφασίζεται (ανάλογα με την “χωρητικότητα” του προορισμού) η άρνηση ταυτόχρονης προσέγγισης και ελλιμενισμού 2 ή 3 πλοίων σε κάποιους λιμένες.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας, προωθεί την άμεση ενεργοποίηση σχετικής ψηφιακής εφαρμογής ώστε σε πραγματικό χρόνο να εισάγονται από τις ίδιες τις εταιρείες κρουαζιέρας τα δεδομένα των δρομολογίων , ανάλογα με τις κρατήσεις τους και τα δρομολόγια τους. Παράλληλα, το Υπουργείο Ναυτιλίας, μέσω της υφιστάμενης ηλεκτρονικής εφαρμογής Portis, η οποία αποτυπώνει άμεσα τους πραγματικούς κατάπλους και τον αριθμό επιβατών κρουαζιέρας κάθε ενός λιμένα, θα ελέγχει τις ενδεχόμενες μεγάλες αποκλίσεις των δεδομένων των δύο συστημάτων.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει αποδείξει διαχρονικά, αλλά και στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, ότι στηρίζει ουσιαστικά τον κλάδο της κρουαζιέρας. Ωστόσο, θα θέλαμε για την ανάγκη της ομαλής επανεκκίνησης και λειτουργίας της κρουαζιέρας , να συμβάλετε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα, σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο”.

Διαβάστε ακόμα:

Non Dom: Φορολογική μετανάστευση στην Ελλάδα ζητούν 90 πλούσιοι επενδυτές

Πρακτορεία ΟΠΑΠ: Πώς θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες – Τι αλλάζει στις κληρώσεις

Υφάσματα LVMH και Dior με 4 δολάρια το μέτρο – Πού μπορείτε να τα αγοράσετε