Το βλέμμα στραμμένο στο Βιετνάμ και στην Ταϊλάνδη έχει ο κινεζικός κολοσσός, COSCO Shipping Ports (CSP) με σκοπό να εξετάσει για πιθανές εξαγορές λιμανιών.

«Αυτές οι δύο χώρες αποτελούν προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Zhu Tao, διευθύνων σύμβουλος
στη Lloyd’s List στο περιθώριο συνεδρίου συνέδριο επενδυτών.

Οι δυναμικές οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας και οι αυξανόμενοι εμπορικοί δεσμοί με την Κίνα θεωρούνται ως μία από τις σημαντικότερους μοχλούς αύξησης του όγκου των εμπορευμάτων, καθώς οι παγκόσμιες οι αλυσίδες εφοδιασμού αναδιαμορφώνονται.

Η τρίτη φάση ανάπτυξης του Laem Chabang στον κόλπου της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη, που περιλαμβάνει τέσσερις θέσεις ελλιμενισμού με συνδυασμένη ετήσια χωρητικότητα διακίνησης 7 εκατ. teu, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον. Αρκετά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και στο Βιετνάμ.

Νωρίτερα φέτος, η CSP ανακοίνωσε σχέδια συνεργασίας με την Hutchison Ports και την CMA CGM για την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού, στο λιμάνι Ain Sokhna της Αιγύπτου. Οι εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη για να ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας, δήλωσε ο Zhu στους επενδυτές.

Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικές κρατικές εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει αυξανόμενες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις στο εξωτερικό και για τις εξαγορές.

Η πιο σημαντική από αυτές ήταν η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει τη συμμετοχή της CSP σε λιμάνι του Αμβούργου σε 24,9% από το προγραμματισμένο 35% λόγω της ανησυχίας που προκαλεί στη χώρα η αυξανόμενη κινεζική οικονομική επιρροή.

Η China Merchants Port Holdings, ένας άλλος κρατικός κινεζικός λιμενικός γίγαντας, απέτυχε το 2021 να κλείσει συναλλαγές για την πρόσβαση σε δύο τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στην Ινδία και το Βιετνάμ σε συνεργασία με την CMA CGM.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Σταμάτησε το «φρενάρισμα» στην Ευρωζώνη

Ανεργία: Υποχώρησε στο 10,8% τον Ιούλιο (γραφήματα)

J.P. Morgan: Νέα αυξημένη σύσταση και τιμή στόχο για ΟΠΑΠ – Πώς τα μάκρο ενισχύουν τις ελληνικές μετοχές (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ