Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Της Στεφανίας Σούκη

Τέσσερα σχήματα με ισχυρή την ελληνική παρουσία κατέθεσαν τελικά προσφορές για το ‘’φιλέτο’’ του Αστέρα Βουλιαγμένης στο διαγωνισμό που ‘’τρέχουν’’ η Εθνική Τράπεζα με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

O όμιλος Κωνσταντακόπουλου (ΤΕΜΕΣ) υπέβαλε τελικά προσφορά από κοινού με τον όμιλο Olayan, διατηρώντας μειoψηφικό ποσοστό στο σχήμα, η Dolphin Capital μαζί με την Colony Capital, η αραβικών συμφερόντων AGC και ο όμιλος της Lamda Development. Σημειώνεται εδώ ότι ο αρχικός αριθμός των ενδιαφερομένων κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού ήταν 13- ενώ τώρα ο αριθμός των προσφορών που τελικά υποβλήθηκαν θεωρείται ικανοποιητικός από Εθνική και ΤΑΙΠΕΔ, δεδομένου του μεγέθους του έργου.

Από την πλευρά τους, Εθνική και ΤΑΙΠΕΔ διαμήνυαν ότι αναμένουν από 2 έως 4 προσφορές.

Ως προς το οικονομικό σκέλος των προσφορών, στελέχη των κοινοπραξιών ανέφεραν ότι ένα μέρος θα υπολογισθεί με βάση το γεγονός ότι πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία (με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 265 εκατ. ευρώ) αλλά και από το μεγάλο πλεονέκτημα που δίνεται στους επενδυτές για την κατασκευή τουριστικών κατοικιών δίνοντας μεγάλη υπεραξία στην επένδυση. «Το τελευταίο έχει δημιουργήσει ενδεχομένως μεγάλες προσδοκίες για το τελικό τίμημα» ανέφεραν στο www.newmoney.gr στελέχη των κοινοπραξιών, που για ευνόητους λόγους θέλουν να κατεβάσουν τον πήχυ. «Νούμερα πάντως κοντά στο μισό δισ. ευρώ που είχαν ακουσθεί πρόσφατα ακούγονται εξωπραγματικά», ανέφεραν τα ίδια στελέχη. Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα, φέρεται να έχει τις δικές της προσδοκίες έχοντας θέσει σε συγκεκριμένο νούμερο τον πήχυ, κάτω από το οποίο δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραχωρήσει το μεγαλύτερο φιλέτο της Αττικής.

Το προφίλ των υποψηφίων επενδυτών του Αστέρα

-Κοινοπραξία των COLONY CAPITAL ACQUISITIONS LLC και DOLPHIN CAPITAL INVESTORS LTD. Ο επενδυτικός όμιλος της Colony Capital, με έδρα το Λος Αντζελες, διαχειρίζεται αυτή την στιγμή επενδύσεις περί τα 20 δις. δολάρια με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων, ξενοδοχείων, καζίνο κ.τ.λ.. Ο εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όμιλος της Dolphin των Μ. Καμπουρίδη, Π. Χαραλαμπίδη και Α. Παπαγεωργίου διεκδικεί εντός και εκτός Ελλάδος μερίδιο της μεγάλης πίτας του τουρισμού για υψηλότερα εισοδήματα, ενώ μέσω Χρηματιστηρίου πέρυσι ενέταξε στο μετοχολόγιό της και τον επενδυτικό όμιλο Third Point. Στην Ελλάδα ήδη από το 2012 λειτουργεί το υπερπολυτελές Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το οποίο μάλιστα επεκτείνει συνεχώς, ενώ πρόσφατα ένα νέο κομμάτι της επένδυσης στην περιοχή, άνω των 426 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στις διαδικασίες fast track.
 

-H Lamda Eργα Ανάπτυξης είναι μέλος του ομίλου της Lamda Development του ομίλου Λάτση. Η διοίκηση του κ. Οδυσσέα Αθανασίου έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι επιθυμεί την επέκτασή της στο τουριστικό real estate- εξ’ ού και το ενδιαφέρον για τον Αστέρα Βουλιαγμένης- θεωρώντας ότι τα παραθεριστικά συγκροτήματα είναι ένας κλάδος με μεγάλες προοπτικές στη χώρα μας. Ο όμιλος πρωτοστατεί αυτή την στιγμή στον τομέα των εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, έχοντας υπό τη διαχείρισή του τα τρία πιο επιτυχημένα malls στη χώρα μας, ήτοι το The Mall Athens, το Golden Hall και το Mediteranean Cosmos.

-Την Plepi Holdings Ltd είναι το σχήμα που συνέστησαν ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου με την ΤΕΜΕΣ  και ο αραβικών συμφερόντων όμιλος Olayan.  Οσον αφορά τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου με μακρά ιστορία στον τομέα της ναυτιλίας θεωρείται ότι άλλαξε το τουριστικό προφίλ μίας ολόκληρης περιοχής, της Mεσσηνίας με τη δημιουργία του Costa Navarino, το οποίο συνεχίζει να επεκτείνει ακόμη και σήμερα. Ο ελληνικός όμιλος έχει μειοψηφική συμμετοχή στο σχήμα, ενώ στόχος είναι να επεκτείνει την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει  ακριβώς λόγω του Costa Navarino. O ομιλος Olayan παρακολουθεί στενά τα τελευταία χρόνια τα πράγματα στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχει μάλιστα ιδρύσει υποκατάστημα στη χώρα μας στη Λ. Ποσειδώνος. Ο όμιλος με έδρα τη Σαουδική Αραβία έχει ιστορία ήδη από το 1947 και to όνομά του έγινε ευρέως γνωστό στη χώρα μας από τις επενδύσεις στο χώρο των τροφίμων και δή στην Chipita.  

–Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, ένα fund το οποίο διαχειρίζεται η AGC Jermyn Street IV. H AGC Equity Partners ασχολείται διεθνώς με εναλλακτικές επενδύσεις με γραφεία σε Λονδίνο και Μέση Ανατολή. Η αραβικών συμφερόντων AGC «κεφαλαιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αγορές που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από μία εξελισσόμενη οικονομική κρίση εξασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προφίλ του ομίλου, με έμφαση κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
 

H επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ:

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι τέσσερα (4) επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.»

Συγκεκριμένα, δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα:

Κοινοπραξία των COLONY CAPITAL ACQUISITIONS LLC και DOLPHIN CAPITAL INVESTORS LTD
JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP, ένα fund το οποίο διαχειρίζεται η AGC JERMYN STREET IV
LAMDA ERGA ANAPTYXIS S.A   
PLEPI HOLDINGS LTD, ένα επενδυτικό σχήμα το οποίο ελέγχεται από μέλη των οικογενειών Κωνσταντακόπουλου και Olayan                   

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του, από κοινού με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., για την εγκυρότητα των προσφορών των υποψηφίων, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων και των δυο πλευρών. Στη συνέχεια θα προβούν στην αποσφράγιση των φακέλων των οικονομικών προσφορών.