search icon

Οικονομία

14η αξιολόγηση: Γιατί διακυβεύονται πολλά παραπάνω από 750 εκατ. ευρώ

Διαπραγμάτευση-εξπρές Σταϊκούρα με τους θεσμούς - Το «στοίχημα» για έξοδο από την αυστηρή εποπτεία και την συνεχή αναβάθμιση της Οικονομίας - Τα «αγκάθια» και οι «νάρκες»

Να δώσει συνέχεια στο θετικό αφήγημα με το οποίο έχει εντυπωσιάσει οίκους αξιολόγησης  και διεθνείς οργανισμούς την τελευταία διετία, θα δοκιμάσει και πάλι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην «εφ’ όλης της ύλης» σύσκεψη που θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.  Θέλει να πάει σε «αξιολόγηση – εξπρές» και ..αυθημερόν διαπραγμάτευση, την γρηγορότερη «από καταβολής» Τρόικας και κουαρτέτου. Και αφού η 13η  Αξιολόγηση στέφθηκε από τόσο ευτυχή έκβαση, ευελπιστεί ότι και η 14η δεν μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο “γούρικη” και επιτυχημένη.

Πρώτος στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να εξασφαλίσει την «δόση» των 750 εκατομμυρίων ευρώ. Κύριος στόχος είναι μια Έκθεση Αξιολόγησης που να λέει πως έγιναν όσα δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια στα Μνημόνια. Και να βγει η χώρα από την … «μονάδα» αυξημένης εποπτείας που -μόνη αυτή- βρίσκεται, μαζί και με μια μία «bonus» δόση 750 εκατ. ευρώ επιπλέον ως το καλοκαίρι.

Αν τα καταφέρει όλα αυτά, μπορεί να προσβλέπει και σε ένα «ράλι αναβάθμισης» της ελληνικής οικονομίας, το οποίο (εν καιρώ πολέμου) ήδη ξεκίνησε από τους Οίκους Αξιολόγησης, έως την επενδυτική βαθμίδα που –μόνη αυτή- δεν έχει στην Ευρώπη.

Ποτέ όμως δεν ξεκινούσε διαπραγμάτευση με τόσο αισιόδοξες προβλέψεις για τη χώρα μας, όσο αυτές του κλιμακίου του ΔΝΤ. Αν τελικά «ευθυγραμμιστούν» μαζί τους και αυτές από ΕΕ , ΕΚΤ και ESM τότε η 14η Έκθεση Αξιολόγησης θα μιλά για πρωτοφανείς για τη χώρα επιδόσεις δηλαδή:

–  2η συνεχόμενη χρονιά ισχυρής ανάπτυξης

–  αύξηση ΑΕΠ 3,5% για φέτος,  διπλάσια τουλάχιστον από ό,τι καλύτερο είχε επιτύχει η χώρα στην δεκαετία που ήταν στα Μνημόνια

–  ταχεία εκκαθάριση «κόκκινων δανείων»  και εξυγίανση των τραπεζών

–  διάρθρωση χρέους που δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το «ασανσέρ» των επιτοκίων γιατί έχει συναφθεί με ευρωπαϊκά κράτη και θεσμούς.

Η συνάντηση πάντως μόνο ανέφελη δεν θα είναι, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά η κυβέρνηση θέλει να αποσπάσει θετική αξιολόγηση με πράγματα που ποτέ δεν έγιναν σε εποχές Τρόικας. Δηλαδή:

·  δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού μέσα στην ίδια χρονιά, που θα ισχύσει από 1ης Μαΐου

·  εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες –και δη των συντάξεων έως τον Ιούνιο

·  μεταρρύθμιση του Συστήματος πρωτοβάθμιας Υγείας, που αποκτά τεράστια σημασία ελέω πανδημίας

· νέο μισθολόγιο και κίνητρα για εργαζόμενους στο Δημόσιο

· νέο πληροφοριακό σύστημα «eispraksis» της ΑΑΔΕ που πρέπει να έχει τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή το καλοκαίρι

·  εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη

· εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων

· μεταβατικό σχήμα προστασίας της κύριας κατοικίας για ευάλωτους οφειλέτες.

Όσες εκκρεμότητες τυχόν παραμείνουν, θα πρέπει να κλείσουν έως το Eurogroup του Ιουνίου, για να βγει από την αυξημένη εποπτεία η χώρα. Και, αν όλα εξελιχθούν ευνοϊκά υπό συνθήκες πολέμου στην Ευρώπη και πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσεως, από Σεπτέμβριο θα τελεί πλέον έτσι σε καθεστώς απλής εποπτείας -όπως και σχεδόν μισή ντουζίνα άλλες χώρες- ενώ θα εισπράξει και την επιπλέον μία δόση των 750 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Πού «βλέπει» η JP Morgan την τιμή του χρυσού (πίνακες)

Στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού γίγα των ΕΛΠΕ

Τα 10 ηχηρά «σφυριά» που χτυπάνε σήμερα – Βίλες στην Εκάλη, εργοστάσια και ξενοδοχεία (pics)

 

Exit mobile version