Η τιμή του χρυσού παραμένει σε ηρεμία, εντός ενός εύρους τιμών 50 δολαρίων ανά ουγγιά μεταξύ των 1.900 – 1.950 δολαρίων ανά ουγγιά από τα μέσα Μαρτίου, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα JP Morgan.

Οι σταθερές τιμές του χρυσού εν μέσω ανάκαμψης των πραγματικών αποδόσεων των ΗΠΑ κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου έχει ως αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται ο χρυσός σήμερα με premium 310 δολαρίων ανά ουγγιά έναντι της δίκαιης αξίας του με βάση το τρέχον επίπεδο των πραγματικών αποδόσεων των 10ετών τίτλων των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της ζήτησης, οι εισροές στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ETFs χρυσού στην πραγματικότητα υποχώρησαν κάπως την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας μόνο 200 χιλ. ουγγιές περίπου έναντι ενός μέσου όρου άνω των 1,3 εκατ. ουγγιών κατά τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες.

Με τα πρακτικά της Fed (FOMC) στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, οι οικονομολόγοι της JP Morgan έχουν τροποποιήσει τις προβλέψεις τους για τη Fed. Πιστεύουν ότι είναι πλέον αρκετά ξεκάθαρο ότι η Fed έχει «φαγούρα» να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β. και έχουν αντικαταστήσει την πρόβλεψή τους για είναι σύμφωνη με την πρόβλεψη για υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις.

Η JP Morgan αυξάνει το αναμενόμενο τελικό επιτόκιο τους και αύξησε την πρόβλεψή της για την 2ετή ονομαστική απόδοση κατά 55 μ.β. στο 2,90% έως το τέλος του έτους και αναθεώρησαν το στόχο για τα 10ετή ομόλογα κατά 35 μ.β. υψηλότερα στο 2,85% έως το τέλος του 2022. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις τους υποδηλώνουν ότι η καμπύλη αποδόσεων παραμένει ανεστραμμένη αργότερα φέτος.

Συνολικά, η JP Morgan εκτιμά μεγαλύτερη άνοδο των πραγματικών αποδόσεων στο 10ετές στις +20 μ.β. έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο χρυσός βρίσκεται σε ένα διευρυμένο premium τιμής και πρέπει να δούμε αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής για να επιστρέψει ο χρυσός σε τιμές με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη των επιτοκίων, εξηγεί η JPM.

Η τεχνική όψη της αγοράς του χρυσού

Οι τεχνικοί αναλυτές της τράπεζας εξηγούν ότι το μέταλλο κινείται σε ένα βραχυπρόθεσμο εύρος συναλλαγών, αφού η πτώση από το υψηλό των 2.078 δολαρίων συνάντησε το 61,8% και τον κινητό μέρο όρο (ΜΑ) 50 ημερών στα 1.904 δολάρια. Η τακτική αντίσταση στην τιμή βρίσκεται στα επίπεδα των 1.966-1.972 δολαρίων, το οποίο σηματοδοτεί το 38,2% από το χαμηλό της 11ης Μαρτίου και το υψηλό της 24ης Μαρτίου, εξηγεί η τράπεζα.

«Αναγνωρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης κίνησης συνδέεται στενά με τον τόνο των γεωπολιτικών εντάσεων και ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να παραμένει, αναμένουμε μια ενδεχόμενη επανάληψη της πρόσφατης διολίσθησης και διάσπασης στο εύρος συναλλαγών Ιανουαρίου 2021-Φεβρουαρίου 2022», εξηγεί η τράπεζα. Μια κίνηση στη ζώνη των 1.879-1.893 δολαρίων μετά τα χαμηλά του Φεβρουαρίου θα επιδίωκε τη διάσπαση της στήριξης των 1.856-1.845 δολαρίων.

Κατά την άποψή της τράπεζας, αυτό σηματοδοτεί βασική μεσοπρόθεσμη στήριξη μαζί με τη στήριξη του ΜΑ των 200 ημερών στα 1.830 δολάρια. Στη μεγαλύτερη εικόνα, η τράπεζα αναμένει μια ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της στήριξης και κίνηση προς το χαμηλότερο άκρο του περσινού εύρους, κίνηση που είναι σύμφωνη με την εκτίμηση της για υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις.

Στην ανοδική πλευρά, η δευτερεύουσα αντίσταση βρίσκεται στην ανάσχεση του επιπέδου του 61,8% της περιόδου 2009-2015 και μια τέτοια κίνηση θα έθετε τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για επιστροφή στην κορυφή του Μαρτίου και τα επίπεδα των 2.113 δολαρίων και συνέχεια του ανοδικού κύκλου.

Διαβάστε ακόμη:

14η αξιολόγηση: Γιατί διακυβεύονται πολλά παραπάνω από 750 εκατ. ευρώ

Στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού γίγα των ΕΛΠΕ

Τα 10 ηχηρά «σφυριά» που χτυπάνε σήμερα – Βίλες στην Εκάλη, εργοστάσια και ξενοδοχεία (pics)