Σε περισσότερα από 27 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο πήχης της συνολικής τιμής εκκίνησης για 10 μόνο από τους 500 πλειστηριασμούς που είναι προγραμματισμένοι για σήμερα.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν, όπως αποκαλύπτει το newmoney, «επώνυμες» βίλες στην Εκάλη, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα. Ακόμη στο σημερινό «μενού» περιλαμβάνεται και το ακίνητο της Άστυ Α.Ε., που αποτελούσε επί χρόνια την «έδρα» των εν Ελλάδι επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Παρασκευαΐδη.

Τα 327 στρέμματα στο Ηράκλειο

Μια έκταση 327 στρεμμάτων σε παραθαλάσσια περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, η οποία θα μπορούσε υπό όρους να θεωρηθεί και «φιλέτο», είναι αυτή που οδηγεί την κούρσα σε επίπεδο τιμής εκκίνησης, η οποία έχει οριστεί στα 6.584.100 ευρώ.

Η έκταση ανήκει στην εταιρεία «Ακίνητα Καρτερού Α.Ε.» και οδηγείται σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα τη Eurobank.

Πρόκειται για ένα μεγάλο αγροτεμάχιο με πρόσωπο στην παλαιά Εθνική Οδό Ηρακλείου -Αγίου Νικολάου στη θέση “Πατέλα Καρτερού” της τοπικής κοινότητας Καλλιθέας στη δημοτική ενότητα Αλικαρνασσού.

Η περιοχή βρίσκεται στο βορειοανατολικό όριο του Δήμου Ηρακλείου σε απόσταση περίπου 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Περιβάλλεται από τη βιομηχανική περιοχή, το στρατόπεδο Δασκαλογιάννη, τη νέα λαχαναγορά Ηρακλείου, το αεροδρόμιο και τη θάλασσα, όπου και η παραλία Καρτερού καθώς και άλλες γνωστές παραλίες από την ανατολική πλευρά της πόλης του Ηρακλείου.

Σημαντικό πλεονέκτημά της αποτελεί η εγγύτητα με τη θάλασσα και τις γνωστές παραλίες και η άμεση πρόσβαση από την παλαιά και τη νέα εθνική οδό Αγ. Νικολάου-Ηρακλείου.

Στα σοβαρά μειονεκτήματα περιλαμβάνεται ότι τα όρια του ακινήτου δεν είναι σαφώς υλοποιημένα επί του εδάφους, ενώ γειτνιάζει με έκταση η οποία ανήκει στο στρατόπεδο, με τον χώρο όπου αναπτύσσεται η λαχαναγορά Ηρακλείου, αλλά και με χώρο της δ/νσης καθαριότητας του δήμου Ηρακλείου.

Λόγω της γειτνίασης με τις εγκαταστάσεις του δήμου όπου γίνεται η συλλογή των σκουπιδιών ανακύκλωσης, κατά διαστήματα είναι αισθητή η δυσοσμία και η ηχορύπανση, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Γενικότερα ένα τμήμα του βρίσκεται εντός γεωργικής ζώνης και ένα άλλο εντός περιοχής ανάπτυξης ήπιου τουρισμού αναψυχής – παραθεριστικής κατοικίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επιτρέπονται οι χρήσεις εμπορικών καταστημάτων-πολυκαταστημάτων, ξενοδοχείων τύπου motel, ξενώνων και επιπλωμένων διαμερισμάτων μέχρι 100 κλινών, καθώς και εστιατορίων, αναψυκτήριων, πολιτιστικών κέντρων, υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων κ.α.

Δεν επιτρέπονται υδροβόρες χρήσεις όπως γήπεδα γκολφ ή νεροτσουλήθρες, η λειτουργία Καζίνο ή οποιοσδήποτε τύπος τυχερών παιγνιδιών, ενώ επιβάλλεται τα κτίρια (πλην κατοικιών) καθώς και οι υπαίθριες εγκαταστάσεις να προσαρμόζονται στο τοπίο και να σχεδιάζονται σύμφωνα με τον βιοκλιματικό και ενεργειακό σχεδιασμό.

Από τα συμφραζόμενα, πάντως, προκύπτει ότι ως βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου θεωρείται η ανάπτυξη εμπορικού κέντρου, σχέδιο το οποίο έχει μελετηθεί κατά το παρελθόν.

Το εμπορικό κέντρο μπορεί να αποτελείται από ανωδομή που θα αναπτύσσεται σε δύο στάθμες με επιφάνεια κάλυψης 21.400 τ.μ. δηλαδή συνολική δόμηση 42.800 τ.μ. Από αυτά, 22.800 τ.μ. μπορούν να αφορούν εμπορικά καταστήματα (είδη ένδυσης, υπόδησης, ντόπια προϊόντα διατροφής, είδη δώρων, χρυσοχοεία, κ.α.). 7.000 τ.μ. πολυκαταστήματα (super markets, αλυσίδες ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών), 6.000 τ.μ. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή εστιατόρια, καφετέριες, fast food, κ.α. 7.000 τ.μ. καταστήματα και χώρους αναψυχής (cinema, bowling κ.α.) Το εμπορικό κέντρο θα μπορεί διαθέτει και υπόγεια με χρήση αποθηκών και θέσεων στάθμευσης συνολικής επιφάνειας 21.400 τ.μ.

Το “Ammos Resort” στην Κω

Ακολουθεί σε επίπεδο τιμής πρώτης προσφοράς το ξενοδοχείο “Ammos Resort” στην Κω που βγαίνει στα 5.474.000 ευρώ. Ανήκει στην εταιρεία «Ξενοφάνης Κτηματική και Τουριστική» και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πρόκειται για ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων, που αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια έκταση 13 στρεμμάτων στη θέση «Άγιος Ιωάννης» και αποτελείται από δυο διώροφες πτέρυγες με υπόγειο. Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το 1991 και λειτούργησε μέχρι το 2005. Από το 2005 μέχρι το 2009 παρέμεινε κλειστό και στη συνέχεια πέρασε σε νέα ιδιοκτησία, η οποία προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του και στην επαναλειτουργία του από το 2010.

Το ξενοδοχείο είναι δυναμικότητας 108 δωματίων και 239 κλινών, ενώ διαθέτει χώρους υποδοχής, εστιατορίου, μπαρ, κήπους και πισίνα.

H Greenview Properties και η έπαυλη της Εκάλης

Για δεύτερη φορά βγαίνει στο σφυρί η έπαυλη στην Εκάλη της εταιρείας Greenview Properties. Πρόκειται για την «διάδοχο» της εταιρείας “Lady Inside”, που τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση, αλλά μετά από επτά χρόνια «αναβίωσε» με άλλο όνομα.

Η “Lady Inside” ήταν μια εταιρεία καλσόν, καλτσών, εσωρούχων, έτοιμων ενδυμάτων, νημάτων, υφασμάτων και συμμετοχών, από τις πολλές τις οποίες είχαν δημιουργήσει οι αδελφοί Σάκης και Σάββας Χατζηιωάννου, της αλυσίδας ένδυσης Sprider Stores, που βάρεσε κανόνι το 2013.

Μετά την «ανάστασή» της το 2020 είχε άλλα πρόσωπα στη διοίκηση και διαφορετικό προσανατολισμό καθώς δραστηριοποιήθηκε στην αγορά του real estate.

Tο πολυτελές ακίνητο βγαίνει, με επισπεύδουσα τη διαφημιστική εταιρεία Fuse BBDO Communications S.A.

Ο πλειστηριασμός αφορά την πλήρη κυριότητα ενός οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 1.186,25 τ.μ. μαζί με την διώροφη πολυτελή μονοκατοικία εμβαδού 803 τ.μ., που στην έκθεση εκτίμησης χαρακτηρίζεται «υψηλού επιπέδου αρχιτεκτονικής αισθητικής και κατασκευής».

Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με κήπο και περίφραξη και η κατάσταση συντήρησή της κρίνεται πολύ καλή. Ακόμη, υπάρχει πισίνα, η οποία έχει κατασκευασθεί καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, καθώς και ξενώνας-διαμέρισμα.

Το ακίνητο περιήλθε στην οφειλέτρια εταιρεία κατά πλήρη κυριότητα (στις 27 Νοεμβρίου 2003, δηλαδή επί εποχής ακόμη της πλήρους ανάπτυξης του ομίλου των αδελφών Χατζηιωάννου…

Με βάση την έκθεση εκτίμησης η αγοραία αξία της μετά την εφαρμογή κατάλληλων αναγωγών προσδιορίστηκε στα 1.228,81 €/τ.μ., δηλαδή στις 986.658,36 ευρώ, από τις οποίες αφαιρέθηκαν 25.000 ευρώ ως κόστος νομιμοποίησης. Έτσι προέκυψε η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς των 962.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, όμως, είχαμε μια θεαματική ανατροπή, καθώς η Greenview Properties κατέθεσε ανακοπή υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αξία του ακινήτου είναι 2.821.854 ευρώ, δηλαδή τριπλάσια από τις 962.000 ευρώ, και ζητώντας να συμπληρωθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης. Και τούτο καθώς έχει γίνει εκτεταμένη ανακαίνιση, που ξεκίνησε το 2020 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου έκανε δεκτή την ανακοπή, ορίζοντας την τιμή πρώτης προσφοράς στο ποσό των 2.821.854 ευρώ. Ωστόσο, τελικά, ο πλειστηριασμός που έγινε στις 25 Φεβρουαρίου ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

Η βίλα της «Βικτόρια Κτηματική»

Το δεύτερο σφυρί των βορείων προαστίων αφορά την εταιρεία «Βικτόρια Κτηματική Α.Ε.», η οποία τουλάχιστον κατά το παρελθόν ήταν συμφερόντων της Αλεξάνδρας Τερζή-Χανδρή. Πρόκειται για μια κατοικία στην Εκάλη, που έχει ανεγερθεί σε τμήμα οικοπέδου, επιφανείας 1.206,86 τ.μ., με ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο οικόπεδο 663/1000. Η κατοικία που αποκτήθηκε από την εταιρεία το Νοέμβριο του 2006, αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 266,82 τ.μ., και υπόγειο, επιφάνειας 102,90 τ.μ.

Η κατάσχεση έγινε για ποσό 200.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) και η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό (με επισπεύδουσα την Intrum) που έγινε στις 25 Φεβρουαρίου, αλλά κατέληξε άγονος, όπως και στον σημερινό έχει οριστεί στις 815.585 ευρώ.

Η «έδρα» της οικογένειας Παρασκευαΐδη

Σήμερα «κληρώνει» για μια ακόμη φορά και για το κτίριο που επί χρόνια αποτελούσε την έδρα της «Άστυ Α.Ε.», εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Παρασκευαΐδη.

Πρόκειται ειδικότερα για ένα κτίριο γραφείων στην οδό Πύρρας, έναντι του πρώην Ledra Marriott και νυν Grand Hyatt Athens, -το οποίο κάποτε ανήκε στην κυπριακή επιχειρηματική οικογένεια-, που αποκτήθηκε την περίοδο 1978-79, μαζί με δύο όμορα οικόπεδα.

Στον πλειστηριασμό που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2021 «έφυγαν» τα οικόπεδα, αλλά έμεινε στα αζήτητα το πολυώροφο επαγγελματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 1.419,33 τ.μ.

Το ακίνητο το οποίο εδώ και καιρό είναι κλειστό και μοιάζει εγκαταλελειμμένο, αποτελείται από δύο υπόγεια επιφάνειας 258,89 τ.μ. και τέσσερις ορόφους με δώμα. Στο ισόγειο με επιφάνεια 186,82τ.μ. υπάρχουν τέσσερα καταστήματα, έκαστο με ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Πύρρας.

Οι τέσσερις όροφοι, συνολικής επιφάνειας 896,12 τ.μ., περιλαμβάνουν χώρους γραφείων, κυλικείων κ.λπ., ενώ το δώμα έχει δομημένη επιφάνεια 33,60 τ.μ. και περιλαμβάνει την απόληξη του κλιμακοστασίου, το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα και μία αποθήκη.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η κατάσταση συντήρησης του κτιρίου είναι ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη το έτος κατασκευής (1983) και τις προδιαγραφές του.

Στον πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την Cepal Hellas, η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 1.402.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Άστυ Α.Ε., ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1977 και διαχειρίστηκε όλο το κομμάτι των τουριστικών δραστηριοτήτων της οικογένειας Παρασκευαΐδη στην Ελλάδα.

Το Nefeli Luxury Villas στη Χαλκιδική

Σήμερα αναμένεται να χτυπήσει το επαναληπτικό σφυρί για 12 από τις 24 εξοχικές κατοικίες του συγκροτήματος Nefeli Luxury Villas στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής, με συνολική τιμή εκκίνησης 3,21 εκατ. ευρώ.

Το συγκρότημα ανήκει στην εταιρεία Οικοδομικές Επιχειρήσεις Νεφέλη Α.Ε. και αναπτύσσεται σε έκταση 40 στρεμμάτων μπροστά στη θάλασσα. Είναι κατασκευασμένο με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα και οι τοιχοποιίες είναι από πλινθοδομή.

Η στέγη αποτελείται από επικεραμωμένη πλάκα σκυροδέματος και τα εξωτερικά κουφώματα είναι αλουμινίου, ενώ η ποιότητα κατασκευής και η συντήρηση χαρακτηρίζονται καλές. Ο περιβάλλων χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος με εσωτερική οδοποιία, δενδροφυτεύσεις, γκαζόν κ.ά., ενώ περιλαμβάνει κεντρική πισίνα εμβαδού 79 τ.μ.

Οι τιμές πρώτης προσφοράς για τις κατοικίες κλιμακώνονται ανάλογα με το εμβαδόν και τα χαρακτηριστικά τους, από 181.330 ευρώ έως 725.004 ευρώ, με τις περισσότερες να κινούνται στην περιοχή των 210.000-280.000 ευρώ.

Ακόμη, σήμερα επαναλαμβάνεται ο πλειστηριασμός για έκταση με ξενοδοχείο της εταιρείας Easy Days Α.Ε. που βρίσκονται στην κτηματική περιφέρεια του χωριού Αλμυρίδας, του Δήμου Αποκορώνου Χανίων. Πρόκειται για διώροφο ξενοδοχείο 32 δίκλινων δωματίων που περιλαμβάνει επίσης πισίνα και παιδική πισίνα συνολικού εμβαδού 154,72 τ.μ., υπαίθριο bar και γήπεδο τένις.

Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την αρχικά ορισθείσα (2.010.000 ευρώ), και ανέρχεται σε 1.608.000 ευρώ.

Τα βιομηχανικά ακίνητα

Στους σημερινούς πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται και αρκετά βιομηχανικά και επαγγελματικά ακίνητα.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει εκείνο της εταιρείας Τροφοτεχνική Α.Ε., που είναι 8 στρέμματα εντός της ΒΙΠΕ Σίνδου στη Θεσσαλονίκη. Εντός του οικοπέδου έχουν ανεγερθεί κτίρια που περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής, αποθήκευσης, ψυγείων και γραφείων. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στα 2.120.000 ευρώ, μειωμένη κατά 20% έναντι της αρχικά ορισθείσας (2.650.000 ευρώ).

Ένα ακόμη μεγάλο ακίνητο είναι της πτωχευμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιακού υλικού ΕΛΒΙΤΥΛ. Αποτελείται από τρία όμορα γήπεδα συνολικής έκτασης 15,2 στρεμμάτων, στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, μαζί με τα βιομηχανικά κτίρια. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.666.000 ευρώ.

Ακόμη, σήμερα βγαίνουν στο σφυρί το ακίνητο και οι εγκαταστάσεις της «Ρεκόρ Κορφού Α.Ε.», μιας από τις γνωστές εταιρείες αντιπροσώπευσης αυτοκινήτων στην Κέρκυρα. Πρόκειται για πέντε συνεχόμενα οικόπεδα – γεωτεμάχια συνολικής έκτασης 5,4 στρεμμάτων, στην θέση “Τρίκλινο” της δημοτικής κοινότητας Καναλίων, εντός των οποίων έχουν ανεγερθεί δύο βιομηχανικά κτίρια, συνολικού εμβαδού 1.935 τ.μ. που περιλαμβάνουν συνεργείο αυτοκινήτων εμβαδού 923 τ.μ.,κατάστημα – αντιπροσωπεία αυτοκινήτων εμβαδού 948 τ.μ. και γραφεία 64 τ.μ.

Τα εν λόγω βιομηχανικά κτίρια, είναι κατασκευασμένα με μεταλλικό σκελετό και πλαγιοκαλύψεις με πάνελ πολυουρεθάνης. Το κτίριο της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων διαθέτει υαλοστάσια τοποθετημένα σε μεταλλικό σκελετό αλουμινίου και συστήματα ψύξης, θέρμανσης και εξαερισμού. Το κτίριο του συνεργείου αυτοκινήτων διαθέτει μεγάλες ειδικές θύρες αλουμινίου (ρολά) για την είσοδο και έξοδο οχημάτων. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.414.091 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:  

Βασιλάκης για Autohellas: Θετική η αφετηρία του 2022 εν μέσω όμως αβεβαιοτήτων

Πού «βλέπει» η JP Morgan την τιμή του χρυσού (πίνακες)

Ο καβγάς ΟΤΕ – Vodafone, η Marie Tragas de Monaco, το νέο ομόλογο του ΟΔΔΗΧ και το μέρισμα της Quest