search icon

Οικονομία

Στα σκαριά ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Πότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια

Το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει μια νέα ενιαία κλίμακα για τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο - Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας κλίμακας θα είναι οι περισσότεροι συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ριζικό λίφτινγκ στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) πραγματοποιεί αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζοντας μια νέα ενιαία κλίμακα για τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο.

Ο συμπληρωματικός φόρος, δηλαδή, θα ενσωματωθεί στον κύριο και το βασικό χαρακτηριστικό της νέας κλίμακας θα είναι οι περισσότεροι συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει έναν εντελώς καινούριο φόρο όπου η επιβάρυνση θα υπολογίζεται ξεχωριστά ανά δικαίωμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται όταν ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 250.000 ευρώ και όχι στο σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα, γεγονός που θα μειώσει τα φορολογικά βάρη στη μεσαία τάξη.

Ειδική ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων και παράλληλα «τρέχει» διάφορα μοντέλα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξει ανακατανομή φορολογικών βαρών συνολικού ύψους 200-300 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν λιγότερο συγκριτικά με το 2021 και κάποιοι περισσότερο.

Η ίδια ομάδα αναζητά και τον τρόπο από τη μία να διατηρηθούν οι μειώσεις του 2019 (από 10% έως 30% ανάλογα με την αξία του ακινήτου) και -ει δυνατόν- να χωρέσει -εφόσον προκύψει δημοσιονομικός χώρος- μα μικρή μείωση της τάξης του 8% μεσοσταθμικά, και από την άλλη να προσθέσουν τον συμπληρωματικό φόρο στον κύριο.

Ειδικότερα:

■ Σχεδιάζεται η συγχώνευση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων με τον κύριο φόρο. Δηλαδή ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην περίπτωση που ένα ακίνητο έχει αξία άνω των 200.000 ή 250.000 ευρώ και όχι στο σύνολο της περιουσίας όπως προβλέπει το ισχύον σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα μικρής αξίας, της τάξης των 50.000, 70.000, 100.000 ευρώ το καθένα, θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται το επόμενο έτος. Μεγάλες αυξήσεις λόγω του νέου φόρου θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των 200.000- 250.000 ευρώ το καθένα με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και ειδικά για τους έχοντες ακίνητη περιουσία σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.
Νέα Κλίμακα: Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων θα έχει περισσότερα κλιμάκια προκειμένου να αποφεύγεται η άδικη διόγκωση του φορολογικού βάρους από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για τα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα.
Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ: Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.
Συντελεστές παλαιότητας ακινήτων: Στο μικροσκόπιο βρίσκονται και οι συντελεστές παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Οι συντελεστές με τη σημερινή τους δομή κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ανακαινισμένου ακινήτου 25ετίας να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεότερου ακινήτου ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνουν τον επόμενο μήνα και ο λογαριασμός του φόρου θα φτάσει στην πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Τον Μάρτιο του 2022, πάνω από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τον νέο φόρο σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις πάρουν ανάσα από τον ΕΝΦΙΑ του 2021 θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2022.

Διαβάστε ακόμα: 

Squid Game: Μετά την τηλεθέαση – ρεκόρ απέκτησε το δικό του κρυπτονόμισμα (vid)

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το ακίνητο- «φιλέτο» του Αντώνη Γλου στην Καστέλα

Google: Νέο εργαλείο για να αφαιρέσετε φωτογραφίες – Πώς λειτουργεί (οδηγίες)

Exit mobile version