Συναλλαγές σε ακίνητα, υποθέσεις με «υποψία» φοροδιαφυγής αλλά και τα «μεγάλα ψάρια» βάζει στο στόχαστρο των ελέγχων για το 2024 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στα νεοσύστατα Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΕΛΚΕ) και σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν φτάσει πλέον οι εντολές από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, για τους νέους στόχους που θα πρέπει να επιλέξουν και να κυνηγήσουν, από τώρα και στο εξής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, φέτος θα διενεργηθούν τουλάχιστον 72.885 φορολογικοί έλεγχοι, ενώ η επιλογή των στόχων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα γίνεται ανά ελεγκτική, με το βάρος να πέφτει στις «φρέσκες» υποθέσεις, σε μεταβιβάσεις ακινήτων και υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα θα ελεγχθούν:

– όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών οι οποίες παραγράφονται στις 31/12/2024 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ.

– υποθέσεις για τις οποίες έχουν σχηματιστεί Εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)

πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος

– φορολογούμενοι που ζητούν να λάβουν μεγάλες επιστροφές φόρων, με βάση το προφίλ

– φορολογούμενοι που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και εταιρείες που έλαβαν επιστροφές φόρου εισοδήματος, χωρίς να κληθούν για έλεγχο.

– υποθέσεις που προέκυψαν από διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων και διαπιστώθηκε μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, μη τήρηση βιβλίων και έκδοση φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Επιπλέον θα «τρέξουν» 885 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Και συγκεκριμένα:

470 υποθέσεις που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων κ.λπ.

105 υποθέσεων ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων

155 υποθέσεων ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν.

155 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Επιπλέον ανατίθενται προς έλεγχο:

– υποθέσεις μερικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ από το γραφείο σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις μη έκδοση ή έκδοση ανακριβούς φορολογικού στοιχείου/ παραστατικού.

– υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων κατόπιν φορολογικού ελέγχου και με προσωρινό προσδιορισμό φόρων και προστίμων,

– υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, βάσει φορολογικού προφίλ

– υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες

– υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων κατόπιν φορολογικού ελέγχου και με προσωρινό προσδιορισμό φόρων και προστίμων,

– υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, βάσει φορολογικού προφίλ

– υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες

– διασταυρώσεις ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις που διενεργούνται σε συνεργασία με ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων και υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα

έλεγχοι για συμμόρφωση των δηλούντων ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας.

Διαβάστε ακόμη

Golden Visa: Με μακρά μεταβατική περίοδο η αυστηροποίηση των ορίων

Ποια σπίτια και σε ποιες περιοχές πωλούνται πιο γρήγορα στην Αθήνα (γράφημα)

Ο Γκρίνμπεργκ, τα προβλήματα και οι πράσινες συνωμοσίες (…όπως άλογα), ο Σκλαβενίτης στην Πολωνία και το τρελό ενοίκιο στη Βουκουρεστίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ