Για τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των ορκωτών εγκεκριμένων λογιστών μιλά στο newmoney ο Abdul Goffar, επικεφαλής για τη Δυτ. Ευρώπη της Ένωσης Ορκωτών Εγκεκριμένων Λογιστών (ACCA – Association of Chartered Certified Accountants) που αποτελεί τον μεγαλύτερο παγκόσμιο φορέα για επαγγελματίες λογιστές.

Ο ίδιος τονίζει παράλληλα πως ο ACCA έχει στόχο να συμβάλει στην επένδυση για επαγγελματική εκπαίδευση ενός υψηλά καταρτισμένου στελεχιακού δυναμικού, ενισχύοντας μακροπρόθεσμα την αξιοπιστία και την εξειδίκευση των λογιστικών και επαγγελματικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Πώς δημιουργήθηκε η ACCA και γιατί;

Πολλά από αυτά που κάνουμε σήμερα – τα πάντα, στην πραγματικότητα – διαμορφώνονται και επηρεάζονται από τις αξίες που οδήγησαν στη δημιουργία μας, η οποία έγινε το 1904.

Μέχρι τότε το επάγγελμα του λογιστή κατείχαν πρόσωπα που προέρχονταν από μία συγκεκριμένη τάξη και μορφωτικό υπόβαθρο. Έπρεπε να έχεις καλές διασυνδέσεις για να εισέλθεις στον κλάδο. Ο πατέρας σου έπρεπε να γνωρίζει κάποιον. Οι ιδρυτές της ACCA πίστεψαν ότι αυτό ήταν λάθος. Ξεκίνησαν την ACCA με το όραμα ότι ο καθένας θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για να ακολουθήσει μια καριέρα λογιστή. Εφόσον είχες το ταλέντο και τη φιλοδοξία γινόσουν μέλος. Συμπεριλάβαμε όλες τις κατηγορίες ανθρώπων και ήμασταν οι πρώτοι στον κόσμο που συμπεριλάβαμε γυναίκες.

Η ιδέα αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, με τόση επιτυχία που σήμερα είμαστε ο κορυφαίος οργανισμός για επαγγελματίες λογιστές στον κόσμο με περισσότερα από εφτακόσιες πενήντα χιλιάδες μέλη και μελλοντικά μέλη σε κάθε ήπειρο και σχεδόν σε κάθε χώρα. Συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε επειδή εξακολουθούμε να διατηρούμε την ίδια αξία συμπερίληψης. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν το κίνητρο να ακολουθήσουν μια καριέρα στα οικονομικά και στις επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι μπορούν να απευθυνθούν στην ACCA και να αποκτήσουν μια πιστοποίηση που αναγνωρίζεται και χρήζει σεβασμού σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι αυτό, όμως, που σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό;

Θα έλεγα ότι η κλίμακά μας, η εμβέλειά μας και το δίκτυό μας είναι αυτά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Είμαστε μια παγκόσμια κοινότητα με 233.000 μέλη και 536.000 μελλοντικά μέλη σε 178 χώρες. Διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς με κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές, εργοδότες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους εταίρους σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτό συμβαίνει σε επίσημο επίπεδο. Αλλά είμαστε επίσης απίστευτα υπερήφανοι για το ακμάζον παγκόσμιο δίκτυο των μελών του ACCA, τα οποία παρέχουν μια ανεκτίμητη πηγή υποστήριξης και καθοδήγησης για τα υπόλοιπα μέλη. Γεγονός που είναι εξαιρετικά πολύτιμο τόσο για τους ίδιους αλλά και για τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.

Είμαστε επίσης υπερήφανοι που παραμείναμε πιστοί στις ίδιες αξίες της συμπερίληψης, της ακεραιότητας και της καινοτομίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας. Ανεξάρτητα από το πού δικαιούστε να γίνετε μέλος του ACCA, ή πού εργάζεστε ή πού ζείτε, μοιράζεστε μια κοινή γλώσσα επαγγελματικής αφοσίωσης και τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς. Δεν υπάρχουν πολλοί παγκόσμιοι οργανισμοί που μπορούν να πουν το ίδιο.

Στην Ελλάδα πώς αναπτύσσεται η ACCA; Υπάρχουν διαφορές ανά χώρα;

Σαφώς η ΕΕ έχει τις δικές της διατάξεις και κανονισμούς σχετικά με την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός των κρατών μελών, αλλά η εργασία σε διαφορετικές επικράτειες είναι κάτι φυσιολογικό για την ACCA. Συνεργαζόμαστε με όλες τις κυβερνήσεις, τα πλαίσια αναφοράς καθώς και τα εμπορικά μπλοκ σε όλο τον κόσμο. Είναι αλήθεια ότι η έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ προκαλεί κάποια αναστάτωση, αλλά πολλά από τα μέλη μας εξακολουθούν να συνεργάζονται και να εργάζονται σε επιχειρήσεις και ιδρύματα στην ΕΕ, και αυτό δεν θα αλλάξει.

Η ACCA έχει παρουσία σε όλες τις χώρες της ΕΕ και διατηρεί γραφεία στην Ιρλανδία, τις Βρυξέλλες, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Τσεχία. Στην Ελλάδα, μετά την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ, συνεργαστήκαμε στενά με τους μακροχρόνιους εταίρους μας Σ.Ο.Ε.Λ. (Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών), με τους οποίους έχουμε ένα κοινό σύστημα εξετάσεων για την Ελλάδα και την Ε.Λ.Τ.Ε. (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων), για να διασφαλίσουμε τη συνεχή αναγνώριση της ACCA στην χώρα καθώς και σε άλλα μέρη της ΕΕ.

Ποιο είναι το μερίδιο αγοράς της ACCA και ποιες οι συνεργασίες της στην ελληνική αγορά;

Χάρη στην κρίσιμη συνεργασία μας με τον εθνικό οργανισμό της Ελλάδας, Σ.Ο.Ε.Λ. (Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών) η ACCA έχει εξελιχθεί σε μια κοινότητα 3.500 μελών και μελλοντικών μελών σε όλη την Ελλάδα. Συμπράξεις όπως αυτή με τον Σ.Ο.Ε.Λ., την Ε.Λ.Τ.Ε. (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) που υποστηρίζεται από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, όπως η SOL Crowe, η PwC, η KPMG, η Deloitte, η EY και η Mazars και πολλοί άλλοι, μας βοήθησαν να αναπτυχθούμε στο μέγεθος που είμαστε σήμερα. Δημιουργούμε τους πιστοποιημένους επαγγελματίες του αύριο. Σκοπός του ACCA είναι να συμβάλλει στην επένδυση για επαγγελματική εκπαίδευση ενός υψηλά καταρτισμένου στελεχιακού δυναμικού, ενισχύοντας μακροπρόθεσμα την αξιοπιστία και την εξειδίκευση των λογιστικών και επαγγελματικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και η διαφοροποίηση στο marketing έχουν φέρει μεγάλες ανατροπές ακόμη και στον κλάδο σας. Πως το διαχειρίζεστε;

Αυτή είναι μια σπουδαία ερώτηση, διότι αγγίζει ακριβώς την καρδιά του πού βρίσκεται τώρα η ACCA. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητές μας και αυτό αντανακλά τεράστιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα μέλη, οι σπουδαστές και οι υπάλληλοί μας εργάζονται και ζουν.

Η έκρηξη των ψηφιακών δυνατοτήτων έχει ανοίξει έναν νέο κόσμο ταχύτατων επικοινωνιών έχοντας καταστήσει τα σύνορα άνευ σημασίας καθώς και τις παραδοσιακές τοποθεσίες γραφείων και ώρες εργασίας ξεπερασμένες. Η κατάσταση αυτή επιταχύνθηκε από την πανδημία, με τους οργανισμούς να αναγκάζονται να επισπεύσουν την ψηφιακή επέκταση επειδή οι χώροι εργασίας ήταν κλειστοί και οι άνθρωποι έπρεπε να εργάζονται εξ αποστάσεως. Αυτό σημαίνει ότι τώρα πρέπει να λειτουργούμε εκεί όπου βρίσκονται οι άνθρωποί μας δηλαδή στον ψηφιακό χώρο.

Είμαστε πολύ περήφανοι για το πόσο γρήγορα και ομαλά μεταφέραμε τις υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Συνεργαζόμαστε όλο και περισσότερο με τους ανθρώπους στην ψηφιακή αρένα και προχωράμε, για παράδειγμα, με την εξ αποστάσεως επιτήρηση για τις διαδικτυακές εξετάσεις.

Αυτό ανοίγει την ευκαιρία σε μια οικονομικότερη εκπαίδευση για χιλιάδες περισσότερους ανθρώπους, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίοι είχαν στερηθεί την ευκαιρία να αποκτήσουν προσόντα και να σταδιοδρομήσουν λόγω της γεωγραφικής συγκυρίας.

Έχετε παρατηρήσει μία νέα τάση / ανάγκη που έχει σχηματιστεί στην ελληνική αγορά από τις τοπικές επιχειρήσεις και σας ζητείται να την εφαρμόσετε σε τακτική βάση; Τί πιστεύετε θα φέρει το μέλλον στους κλάδους του εποπτικού ελέγχου;

Διακρίνω μεγαλύτερη έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική στον ελληνικό ελεγκτικό τομέα. Περισσότερες από τις εταιρείες χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία για την ακριβέστερη διενέργεια ελέγχων. Πριν λίγο καιρό άκουσα ένα παράδειγμα χρήσης τεχνολογίας drone κατά τον έλεγχο μιας αποθήκης ελαστικών. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες στο επάγγελμα και αυτό φαίνεται να συμβαίνει, με τις εταιρείες να επενδύουν σε τεχνολογικούς κόμβους και κέντρα εξυπηρέτησης σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην εκπαίδευση στελεχών; Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις πιστοποιήσεις στελεχών; Οι εταιρείες τείνουν να «εσωτερικεύσουν» τις λειτουργίες τους ή όχι;

Μια πρόκληση είναι η εξασφάλιση ότι η κατάρτιση και η ανάπτυξη θα παραμείνουν σχετικές με τους ανθρώπους στους οργανισμούς. Η πρόκληση αφορά επίσης τη διαχείριση των ταλέντων, ιδίως για τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα. Αυτό ήταν κάτι που εξετάσαμε στην έκθεσή μας Groundbreakers: Gen Z και το μέλλον της λογιστικής. Αυτή αποτύπωσε τις απόψεις 9.000 ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών, αποκαλύπτοντας ότι αυτή η ψηφιακή γενιά που εισέρχεται στο εργατικό δυναμικό διαμορφώνεται από τις μοναδικές παγκόσμιες καταστροφές που έζησε στη νεαρή της ηλικία.

Οι κύριες ανησυχίες τους αφορούσαν την ασφάλεια της εργασίας τους, την ευημερία και την ψυχική τους υγεία, γεγονός που αποτελεί ένα μήνυμα αφύπνισης για τους εργοδότες που πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ενδιαφέρονται. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες είδαν τη λογιστική ως μια ελκυστική καριέρα με μακροπρόθεσμες προοπτικές και πρόσβαση σε θέσεις εργασίας που καλύπτουν διεθνείς και διακλαδικές θέσεις εργασίας. Ένα τεράστιο 91% αναμένει να αναβαθμίζει τις δεξιότητες του συνεχώς ώστε να διατηρήσει την απασχολησιμότητα στο μέλλον. Οι εργοδότες πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα αυτά και ίσως για πολλά ακόμη.

Ως ένα βαθμό, η λογιστική ως καριέρα υπήρξε ανθεκτική στα χρόνια της πανδημίας – βλέπουμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας να ανακοινώνονται κάθε μήνα, γεγονός που δείχνει ότι η ζήτηση είναι υψηλή για τους εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Διαβάστε ακόμα

Κατώτατος μισθός: Στα 713 ευρώ από σήμερα 1η Μαΐου

Οικονόμου: Δεν θα ξαναδούμε τέτοιο λογαριασμό ρεύματος

Πώς αμύθητες ρώσικες περιουσίες βρίσκουν «καταφύγιο» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα