«Δώρα» για δημοσίους υπαλλήλους, οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, παρότι καταρτίζεται με περιορισμένες δυνατότητες από τα κρατικά ταμεία.

Το 2024 θα είναι έτος αύξησης των εισοδημάτων με την υλοποίηση όλων των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και εφαρμοστεί. Ο στόχος είναι και να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα (για να είμαστε εντάξει με τους Ευρωπαίους και τους οίκους) αλλά και να χρηματοδοτηθεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων που φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκoνται το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η νέα αύξηση των συντάξεων, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η καταβολή επιδόματος σε όσους δεν θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών. Ακόμα και με αυτά τα μέτρα, ο Προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα 2% (το διπλάσιο σε σχέση με το 2023). Ειδικότερα:

Αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο

Το νέο έτος περίπου 663.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουν αύξηση στους μισθούς τους τόσο σε οριζόντια κλίμακα όσο και ανάλογα με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά, όπως τα εξαρτώμενα μέλη και η θέση που καλύπτουν. Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά ανά υπάλληλο και αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά αν συνυπολογιστούν οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023.

Ο εισαγωγικός μισθός του δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης αναμένεται να φτάσει στα 840 από τα 780 ευρώ σήμερα, κάτι που είναι συνδυασμός της εξίσωσης με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και την αύξηση των επιδομάτων. Ειδικότερα, με την αύξηση των αποδοχών στα 840 ευρώ και την προσθήκη επιδόματος τέκνων για εργαζόμενο με ένα παιδί, το νέο μισθολόγιο οδηγεί τις μηνιαίες αποδοχές στα 910 ευρώ. Στα οικογενειακά επιδόματα, δημόσιοι υπάλληλοι με ένα παιδί από τις αρχές του έτους θα λαμβάνουν 70 ευρώ (από 50 ευρώ), με δύο παιδιά 120 ευρώ (από 70 ευρώ), με τρία παιδιά 170 ευρώ (από 120 ευρώ) και με τέσσερα παιδιά 220 ευρώ (από 170 ευρώ).

Η ανάληψη ευθύνης στο Δημόσιο αποζημιώνεται με το επίδομα θέσης, το οποίο ανέρχεται στα 290 ευρώ για τους προϊσταμένους τμημάτων, στα 350 ευρώ για τους προϊσταμένους υποδιευθύνσεων, στα 450 ευρώ για τους προϊσταμένους διευθύνσεων και στα 1.000 ευρώ για τους προϊσταμένους γενικών διευθύνσεων.

Μεγαλύτερο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, θα προβλέπεται πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Ειδικότερα, προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και έως 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά. To αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ.

Αύξηση συντάξεων

Οι νέες αυξήσεις στους συνταξιούχους θα δοθούν κατ’ εφαρμογήν του σχετικού νόμου. Θα πρέπει δηλαδή να είναι ίσες με το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης διαιρούμενο διά δύο. Ετσι, εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, και ο πληθωρισμός στο 4,2% (πρόβλεψη Κομισιόν) με 4,5% (πρόβλεψη Προγράμματος Σταθερότητας), οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι γύρω στο 3,5%. Αυτές βεβαίως ήταν οι υποθέσεις πριν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Πάντως, στους συνταξιούχους που θα χάσουν τις νέες αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς θα δοθεί και πάλι το ειδικό επίδομα που δόθηκε πέρυσι (200-300 ευρώ) ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Δαπάνες και έσοδα

Ο νέος Προϋπολογισμός θα προβλέπει αύξηση των δαπανών του Δημοσίου κατά 4 δισ. ευρώ. Το πλαφόν του κονδυλίου για τη γενική κυβέρνηση αναπροσαρμόζεται στα 72,7 δισ. ευρώ από 68,7 δισ. ευρώ που είναι το ανώτατο όριο φέτος. Το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού θα ανέλθει στα 68,78 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθενται δαπάνες για τόκους 6,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του 2024, από 5,1 δισ. ευρώ φέτος.

Τα κονδύλια για τα επενδυτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν σε 8 δισ. ευρώ, ενώ 4,34 δισ. ευρώ θα δοθούν επιπλέον μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα η κυβέρνηση περιμένει μια αύξηση περίπου 2 δισ. ευρώ στα έσοδα – υπάρχει η εκτίμηση ότι ειδικά ο ΦΠΑ θα αποφέρει τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ παραπάνω συγκριτικά με φέτος. Τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι αποτέλεσμα της υπόθεσης ότι θα υπάρξει μικρή μεν, αλλά νέα αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση, όπως και νέο κύμα ανατιμήσεων. Από τους άμεσους φόρους αναμένεται επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Μόνο από τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα προστεθεί φορολογητέα ύλη περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερα θα είναι τα εισοδήματα και στον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Γολγοθάς οι μεταβιβάσεις λόγω γραφειοκρατίας – Αργεί ο ψηφιακός φάκελος ακινήτων

Σεραφείμ Κάπρος: Εναλλακτικός διάδρομος μεταφορών μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Βιλερουά (ΕΚΤ): Η αναταραχή στα καύσιμα δεν θα επηρεάσει τον στόχο για πληθωρισμό 2% το 2025 (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ