Την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε 7.500 περιοχές της χώρας για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν προσδιοριστεί τιμές ζώνης, αλλά καιτην επιβολή  ΕΝΦΙΑ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2020.

Από τις αλλαγές αυτές το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο η εφαρμογή να ξεκινήσει από την 1/1/2020 –κάτι που θα σήμαινε αλλαγή και στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς-κι αυτό γιατί η ένταξη χιλιάδων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών είναι μια απαιτητική δουλειά η οποία θα χρειαστεί μήνες προετοιμασίας καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη είναι να καθοριστούν όρια, να συνταχθούν χάρτες και να οριστικοποιηθούν οι νέες τιμές.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν πάντως ότι μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2020 όλη η χώρα θα έχει ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ σε αυτές τις 7.500 περιοχές – γεγονός που αναμένεται ότι θα μειώσει και το δημοσιονομικό κενό.

Ηδη, σύμφωνα με την Καθημερινή, έχει ολοκληρωθεί η προεργασία για την ένταξη 2.000 περιοχών στο σύστημα και μένουν άλλες 5.500 για να κλείσει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση 80%-90% κατά μέσο όρο των φόρων που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς σήμερα κατά τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, ο υπολογισμός της αξίας του γίνεται με ενδεικτικές και συγκριτικές τιμές πώλησης σε όμορες περιοχές ή με βάση τις αξίες που ισχύουν στους δήμους και τις Περιφέρειες.

Εκτός από τις νέες εντάξεις, θα προχωρήσουν και οι αλλαγές στις σημερινές αντικειμενικές αξίες όπου αναμένονται αυξομειώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές μέσω αλλαγών στις τιμές ζώνης των ακινήτων.

Πάντως, όπως επισημαίνεται από το ΥΠΟΙΚ, οι αλλαγές που θα γίνουν δεν πρόκειται να περιορίσουν τις ελαφρύνσεις που ψηφίστηκαν και οι οποίες προβλέπουν τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Για τον σκοπό αυτό, αν χρειαστεί θα τροποποιηθούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για να διατηρηθούν οι ελαφρύνσεις. Αυτό μελετάται να γίνει με τη βοήθεια των εισηγήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων που είχαν παραδώσει τις τιμές ζώνης για όλη την επικράτεια το 2018. Μάλιστα, η εμπλοκή τους θεωρείται πετυχημένη από το ΥΠΟΙΚ και έτσι εξετάζεται σοβαρά η μονιμοποίησή τους στη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές –σε επίπεδο υπολογισμού φόρων- αναμένεται να έρθουν σταδιακά στην αγορά και σε συνδυασμό με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ώστε να μην ανακοπεί το αναπτυξιακό κύμα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση στην κτηματαγορά με μέτρα όπως η παροχή έκπτωσης για τις επισκευές ακινήτων, η αναστολή του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας κ.ο.κ.