Ανάσχεση αυξήσεων και σταδιακή πτώση εμφανίζει στους πρώτους 4 μήνες της χρονιάς ο περιβόητος «τιμάριθμος τροφίμων», ο οποίος έχει αναχθεί σε εφιάλτη και «υπ’ αριθμόν 1» πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τουλάχιστον.

Παρά τη θηριώδη αύξηση των τιμών σε δωδεκάμηνη βάση κατά 5,4% και τον Απρίλιο στον κλάδο της Διατροφής (και παρότι ξεπέρασε και την αύξηση 5,3% που κατέγραφε τον Μάρτιο), τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή αποκαλύπτουν ότι κάτι αλλάζει πλέον σε σχέση το παρελθόν.

Μετά τις αλματώδεις αυξήσεις σε όλη τη διάρκεια του 2023, από την Πρωτοχρονιά του 2024 και μετά ο δείκτης τιμών Διατροφής έπαψε να αυξάνεται όπως πριν. Αντιθέτως, σημειώνει κάμψη, υποχωρώντας σωρευτικά κατά 0,7% ως το τέλος Απριλίου.

Σημείο καμπής

Το ερώτημα που φυσικά ανακύπτει είναι αν αυτή η τάση μπορεί να διατηρηθεί και ενισχυθεί στους επόμενους μήνες, ώστε να υπάρξει «γύρισμα» τιμών που να γίνει περισσότερο ορατό στον καταναλωτή, που ασφυκτιά και ζητά να πάρει «ανάσα», κόντρα στην ακρίβεια.

Εξετάζοντας πάντως «μήνα με τον μήνα» την εξέλιξη του δείκτη τιμών τροφίμων, τον Απρίλιο καταγράφεται μηδενική αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο (0,0%). Ωστόσο, τον Μάρτιο υπήρξε μείωση κατά 1,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και τον Φεβρουάριο μείωση 0,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Ο μόνος μήνας του 2024 που σημειώθηκε αύξηση τιμών στο «καλάθι» της διατροφής ήταν ο Ιανουάριος (κατά 0,5% από τον Δεκέμβριο του 2023), αλλά υπερκαλύφθηκε ήδη από τις ως τώρα μειώσεις.

Την τάση αυτήν αποκαλύπτει και ο Δείκτης τιμών Τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, που τον περασμένο Δεκέμβριο είχε φτάσει στις 130,56 μονάδες (έχοντας αυξηθεί αλματωδώς κατά 30,56% εν σχέσει με το 2020, που είχε οριστεί στο «100» ως έτος βάσης των συγκρίσεων για την προσεχή πενταετία), αλλά τον Απρίλιο του 2024 είχε πλέον υποχωρήσει στις 129,6 μονάδες ή 0,69% χαμηλότερα από το 2023.

Πού θα φτάσουν οι τιμές

Ενώ οι μεγάλες αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα έχουν σχεδόν ξεχασθεί μετά την κατρακύλα τιμών στο φυσικό αέριο, δεν είναι σαφές ακόμα αν έχουν πιάσει «ταβάνι» οι αυξήσεις στα είδη διατροφής.

Και σε δωδεκάμηνη βάση πάντως (στην οποία γίνονται οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ) παρά την αύξηση τιμών κατά 5,4% τον Απρίλιο έναντι του Απριλίου πέρυσι, οι τιμές ανέβηκαν μεν σε ρύζι, κρέατα, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό αναψυκτικά – χυμούς φρούτων, αλλά οι αυξήσεις σταμάτησαν και οι τιμές έπεσαν στο ψωμί, στα ζυμαρικά, στα γαλακτοκομικά και αυγά, και στα λοιπά βρώσιμα έλαια εκτός από το ελαιόλαδο.

Η τάση αυτή έρχεται να ενισχύσει και τις μετρήσεις που διενεργεί το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και οι οποίες έδειξαν ότι «ο πληθωρισμός στα προϊόντα σούπερ μάρκετ» τον Μάρτιο του 2024 σχεδόν μηδενίστηκε (αυξήθηκε 0,28% έναντι 2,70% τον Φεβρουάριο 2024): Από τις 23 κατηγορίες προϊόντων, στα ράφια οι 10 παρουσίασαν μείωση, ενώ οι 13 παρουσίασαν αύξηση.

Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν στις κατηγορίες: Χαρτικά και πάνες (-5,21%), νηστίσιμα, αλίπαστα (-4,37%), αλλαντικά (-3,78%), τυροκομικά (-2,98%), γαλακτοκομικά (-2,96%).

Εισαγόμενες αυξήσεις

Από την άλλη, «λάδι στη φωτιά» για τις τιμές στους επόμενους 1-2 μήνες έρχεται να ρίξει η νέα αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, καθώς τον Μάρτιο σημειώθηκε αύξηση 1,3% στις τιμές των εισαγομένων προϊόντων, πρώτων υλών και εφοδίων, καθώς οι τιμές εισαγωγών παρουσιάζουν αύξηση.

Το ενθαρρυντικό όμως είναι ότι, παρά την αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία (σύνολο αγοράς κατά 1,3%) σημειώνονται μειώσεις στον κλάδο της Βιομηχανίας Τροφίμων (-2,7%), στη Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων (-3,0%), στην Παραγωγή βασικών μετάλλων (-4,9%) και στην Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (-17,7%).

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν εκ νέου εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά ο κλάδος διατροφής τυποποιημένων – βιομηχανοποιημένων ειδών δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης, που θα πρέπει να φτάσουν και στις τιμές καταναλωτή.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Το καλοκαίρι 2023 ήταν το θερμότερο των τελευταίων 2.000 ετών στο βόρειο ημισφαίριο (pic)

Σταύρος Κατσικάδης: Σκληρός ανταγωνισμός από τις χώρες της Αδριατικής στο yachting

Κίνα: Η αύξηση των αμερικανικών δασμών θα επηρεάσει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ