search icon

Οικονομία

Ακρίβεια: Ποιες περικοπές κάνουν αναγκαστικά οι Έλληνες

Τα καταναλωτικά αγαθά (ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές) και η ενέργεια είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που έχουν κυρίως περιορίσει, τους τελευταίους μήνες, οι καταναλωτές

Οι διακοπές είναι τα πρώτα που περικόπτουν οι πολίτες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο βάρος των ενεργειακών λογαριασμών, μαζί με άλλα καταναλωτικά αγαθά και μικρές χαρές της ζωής, με βάση όσα καταγράφει έρευνα της Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που διεξήχθη στην Αττική, από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου,

Συγκεκριμένα ένας στους πέντε, με βάση την έρευνα, εμφανίζεται ότι έχει περιορίσει την αγορά καταναλωτικών αγαθών και σχεδόν έναν στους δύο να δηλώνει ότι θα κάνει μειωμένες διακοπές εφέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Έτσι, με βάση όσα ανέφεραν οι πολίτες:

Τα ευρήματα της έρευνας

Επίσης, με βάση την έρευνα:

Παράλληλα, με βάση πάντα την έρευνα, οι πολίτες και πάλι βάζουν την ενέργεια, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, στην πρώτη θέση στην “κλίμακα φόβου”. Συγκεκριμένα:

Πάντως, στο φόντο αυτό, καταγράφεται μια θετική εικόνα αξιολόγησης των μέτρων και των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την στήριξη των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις: Συγκεκριμένα, το 50% των συμμετεχόντων τα βρίσκουν προς τη σωστή κατεύθυνση (οι περισσότεροι από αυτούς πάντως, κρίνουν ότι χρειάζονται κι άλλα), έναντι 42% που κρίνουν ότι κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση.

“Συνεχίζεται η ανησυχία του ιδιωτικού τομέα για το μέλλον, περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες παρατηρούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης τιμών το συναντούν στην ενέργεια, καταγράφεται ο περιορισμός στην κατανάλωση, ακόμα και σε βασικά αγαθά για έναν στους πέντε, ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι θα κάνουν μειωμένες διακοπές φέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών” αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, για τα αποτελέσματα της έρευνας τονίζοντας ότι “το 42% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν για εμάς στο ΕΕΑ ότι πρέπει να δούμε εφαρμογή άλλων πολιτικών και από τα επιδόματα να περάσουμε σε μειώσεις φόρων, όπως στον ΕΦΚ για τα καύσιμα και στον ΦΠΑ για συγκράτηση των τιμών σε βασικά αγαθά.

Η κατάσταση σε οικονομία και επιχειρηματικότητα είναι σε οριακό σημείο και αν θέλουμε να στηριχθούν αποφασιστικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη μάχη που δίνουν, τότε πρέπει να αλλάξουμε το μίγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα”, καταλήγει ο κ.. Χατζηθεοδοσίου.

Διαβάστε ακόμα:

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια οι επιδοτήσεις Ιουλίου

Ίβο Ναϊντένοφ: Η μεγάλη πρόκληση μετά την ενσωμάτωση της Chipita στην Mondelez International

Στους Μπάκο, Καϋμενάκη και Εξάρχου το 31,7% της Intrakat έναντι 70,2 εκατ. ευρώ

Exit mobile version