Σε «ασπίδα προστασίας» για χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, αναδεικνύεται ο νέος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων. Ο νέος φορέας θα απορροφά χιλιάδες ακίνητα από πλειστηριασμούς τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα άλλαζαν χέρια.

Παρά τις πιέσεις των θεσμών για επιτάχυνση το τεράστιο στοκ των προς εκποίηση ακινήτων που έχει περάσει στα χέρια των διαχειριστών κόκκινων δανείων, ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης εμφανίζεται καθησυχαστικός. Μιλώντας στο συνέδριο της 22ης Prodexpo που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα υπερπροσφοράς ακινήτων από εκποιήσεις και αποκάλυψε ότι  «δεν αναμένονται περισσότεροι από 3.000-5.000 πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοικίας το χρόνο», καθώς μάλιστα ένα μεγάλο μέρος θα απορροφάται από τον νέο Φορέα Απόκτησης και επανεκμίσθωσης.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, όπως αποκάλυψε το newmoney.gr  στο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών έχουν ενταχθεί προς εκτέλεση πλειστηριασμοί περίπου 4.000 ακινήτων στις 70 ημέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται πάντως για μεγάλα και πολύ μεγάλα ακίνητα, που ανήκουν κυρίως σε εύπορους ή επιχειρήσεις και όχι «λαϊκές κατοικίες». Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση προβάλλει προς τους θεσμούς ως αιτία δικαιολογημένης καθυστέρησης για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ότι ο νέος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που θα αποκτά ακίνητα από ευάλωτα νοικοκυριά που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και θα τα επαναμισθώνει στους παλαιούς ιδιοκτήτες, δεν είναι ακόμη έτοιμος και με βάση τον σχεδιασμό αυτό θα συμβεί μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Από πλευράς της, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η κυρία Έλλη Κακούλου, βοηθός γενικής διεύθυνσης Real Estate Group της Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε ότι συντελούνται μεγάλες αλλαγές. Πρώτον, οι τράπεζες δεν διαχειρίζονται πλέον ακίνητα αλλά τα έχουν αναλάβει ειδικοί  διαχειριστές δανείων και ακινήτων, οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία και τα εργαλεία να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις. Από την άλλη μειώνεται ο χρόνος ωρίμανσης για ένα ακίνητο μέχρι να βγει σε πλειστηριασμό: αντί 2-3 έτη που απαιτούνταν μέχρι πρότινος, σήμερα πλέον απαιτείται λιγότερο από ένας χρόνος.

Και ο γενικός διευθυντής Alpha Real Estate κ. Ιωάννης Γκάνος, επεσήμανε ότι οι επαγγελματίες του χώρου ρυθμίζουν τη ροή ακινήτων προς διάθεση, προκειμένου να μην πιεστούν απότομα οι τιμές.

Κλειδί των εξελίξεων θα αποτελέσει και η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη και διάδοσης της πληροφόρησης για την προσφορά ακινήτων. Όπως εξήγησε ο κ. Φώτης  Κουρμούσης, προωθούνται δράσεις, όπως η ψηφιοποίηση και η ενοποίηση βάσεων δεδομένων που ενισχύουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των συναλλαγών, συμβάλλοντας στο βάθος της αγοράς, αλλά και στην αύξηση της ζήτησης και –κατά συνέπεια- και των τιμών.  Μάλιστα, ανέφερε ότι πρόκειται να γίνουν περισσότερα από 40 έργα ψηφιοποίησης άνω των 2 δισ. ευρώ που θα αφορούν ευρύτερα την αγορά ακινήτων.

«Η διαφάνεια και τα δημόσια δεδομένα αποτελούν κλειδιά για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων ” τόνισε και ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Hipoges, Hugo Velez. Όπως ανέφερε, η διαφάνεια και τα δημοσίως προσβάσιμα δεδομένα αυξάνουν το βάθος της αγοράς και την προσέλκυση επενδυτών, ωθώντας υψηλότερα και τις τιμές.

Διαβάστε ακόμα:

Η περηφάνια του Β.Μ., το Pied-à-terre της Γιάννας και οι real estate επενδύσεις των εφοπλιστών

Φώφη Γεννηματά: Σοκ και θλίψη για τον θάνατό της – Σε εθνικό πένθος αύριο η χώρα

Δημόσιο και ιδιώτες πιο δυνατά στο εγχώριο real estate