Ανοδο πάνω από 1% κατέγραψαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», μετά την ανακοίνωση των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ ότι δεσμεύονται για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ώστε να λάβει ώθηση η εν λόγω αγορά.

Το αργό τύπου Μπρεντ ανήλθε στα 46,12 δολ. το βαρέλι, με άνοδο 54 σεντς ή κατά 1,18% έναντι του τελευταίου κλεισίματος.

Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) είχε άνοδο 61 σεντς ή κατά 1,38% στα 44,68 δολάρια το βαρέλι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Οργανισμός έχει δεσμευτεί στη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου που υπογράφηκε στην Αλγερία, για μείωση της παραγωγής.

«Εμείς, ως ΟΠΕΚ, παραμένουμε προσηλωμένοι στη συμφωνία της Αλγερίας. Και οι 14 του ΟΠΕΚ παραμένουμε προσηλωμένοι στην εκτέλεσή της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Mohammed Barkindo σε συνέντευξη Τύπου στο Αμπού Ντάμπι.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον μπορεί Ο ΟΠΕΚ να συντονίσει μια τέτοια μείωση.

«Ο σκεπτικισμός σχετικά με την ικανότητα του ΟΠΕΚ να εκτελέσει τη συμφωνία του Αλγερίου είναι δικαιολογημένος, αλλά ο Οργανισμός μπορεί ακόμα να τρομάξει τις αγορές με τη ρητορική του», όπως σημειώνει η Morgan Stanley.

«Εάν οι τιμές συνεχίσουν να υποχωρούν, αυξάνονται οι πιθανότητες για bullish πρωτοσέλιδα γύρω από τον ΟΠΕΚ, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές για λίγο ακόμη», όπως προσθέτει.

Η Barclays σημειώνει ότι οι λεπτομέρειες για το πόσο και αν θα μειώσει την παραγωγή κάθε χώρα, είναι κάτι το οποίο εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο να συμφωνηθεί.
«Το Ιράκ ενίσχυσε την παραγωγή, ενώ η Σαουδική Αραβία ζήτησε εξαιρέσεις. Η Ρωσία εξακολουθεί να κάθεται στο περιθώριο, και κανένα από τα μέλη εκτός ΟΠΕΚ δεν έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει την πρόθεση μείωσης της παραγωγής», όπως τονίζει.

Η σημερινή άνοδος έρχεται μετά από την απότομη πτώση της περασμένης εβδομάδας, όταν την Παρασκευή το Brent βρέθηκε στα $45,08, το πιο αδύναμο επίπεδο από τις 11 Αυγούστου, ενώ το WTI χτύπησε τα $43,57 την Παρασκευή, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η βουτιά της περασμένης εβδομάδας ήταν η πιο απότομη από τον Ιανουάριο, στέλνοντας τον μαύρο χρυσό 15% χαμηλότερα από τα υψηλά ενός έτους που σημείωσε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι ότι η υπερπροσφορά που πλήττει τις αγορές εδώ και δύο χρόνια θα μπορούσε να συνεχιστεί, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει απειλήσει να αυξήσει την παραγωγή αν η επόμενη συνάντηση δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα.

Ακόμα κι αν η Σαουδική Αραβία δεν πραγματοποιήσει την απειλή της, μπορεί οι εξαγωγές της να αυξηθούν, όπως υποστηρίζει και η Barclays, αφού η εσωτερική ζήτηση έχει μειωθεί και η διατήρηση της τρέχουσας παραγωγής θα προϋποθέτει περισσότερες εξαγωγές.
.