«Γλυκόπικρη γεύση» αφήνει το μέγεθος της ετήσιας ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο του 2022, καθώς τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) επιβεβαίωσαν το «φρενάρισμα» της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω των εντεινόμενων προκλήσεων του υψηλού πληθωρισμού και της επίμονης ενεργειακής κρίσης. 

Πιο συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, κατέδειξαν τα εξής: 

  • Το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ (σε όρους όγκου) παρουσίασε μείωση κατά 0,5% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022 (τριμηνιαίο επίπεδο) αλλά και αύξηση κατά 2,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021 (ετήσιο επίπεδο). 
  • Το μη εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ (σε όρους όγκου) κατέγραψε άνοδο κατά 2,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.  

Ας σημειωθεί ότι στο α’ τρίμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία είχε εμφανίσει εντυπωσιακή βελτίωση κατά 7,9% (σε ετήσια βάση), η οποία συνεχίστηκε και στο β’ τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 7,1%.  

Το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, όπως εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων στον κλάδο της ενέργειας (άνω των 4 δισ. ευρώ), κάτι το οποίο αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Πρόκειται για τις επιδοτήσεις, οι οποίες δόθηκαν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. 

Τα επιμέρους στοιχεία του γ’ τριμήνου 

Σύμφωνα με τα επιμέρους δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια ανάπτυξη κατά 2,8% οφείλεται στα εξής: 

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.  
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021. 
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,0%.  
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,6%. 

Όσον αφορά την τριμηνιαία συρρίκνωση κατά 0,5%, αποδίδεται στις παρακάτω μεταβολές: 

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022.  
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4%.  
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,5%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίσημος στόχος για τη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο του 2022 ανέρχεται στο 5,3% (όπως αναγράφεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού). Ωστόσο, η κυβέρνηση διατηρεί προσδοκίες ότι μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να ξεπεράσει ακόμη και το 6%. Οι σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, πάντως, θα γίνουν γνωστές την προσεχή άνοιξη

Διαβάστε επίσης

Το σενάριο Τσίπρα για ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, οι φουρτούνες του Νίκου, οι προκαταβολές και οι βίλες στο Ελληνικό και η κουκουβάγια του Πηλαδάκη 

Ronaldo vs Messi: Αυτές είναι οι περιουσίες των δύο μεγάλων αστέρων στο real estate

Πέτρος Φιλιππίδης: Η ώρα του σφυριού και για το εξοχικό στο Σοφικό (pics)